Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Στήριξη Λαφαζάνη σε ΛΑΡΚΟ

Λαφαζάνης: Στηρίζουμε τις προσπάθειες για μείωση κόστους της ΛΑΡΚΟ.

Στήριξη Λαφαζάνη σε ΛΑΡΚΟ, μονάδες αφαλάτωσης και μικροεπενδυτές φωτοβολταϊκών «Όλος ο μεταρρυθμιστικός σχεδιασμός μας είναι να βρούμε τρόπους ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος. Πιστεύουμε ότι θα κάνουμε κάτι ωφέλιμο και θετικό και για τη ΛΑΡΚΟ. Η συνεργασία των δύο διοικήσεων της ΛΑΡΚΟ και της ΔΕΗ, θα προσφέρει καρπούς προς όφελος και των δύο επιχειρήσεων», τόνισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης... 









απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Νίκου Μαυραγάνη, σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,για μείωση του ενεργειακού κόστους και στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ ΑΕ. «Η ΛΑΡΚΟ είναι ένα βιομηχανικός ενεργειακός γίγαντας και η κυβέρνηση βλέπει πολύ θετικά το θέμα αυτό. Θέλουμε να τη στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, γιατί μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα στο μέλλον και να συμβάλει στο να βγούμε από τη κρίση. Με καλή συνεργασία των δύο διοικήσεων, θα μπορούσε να λυθούν τα θέματα που υπάρχουν μεταξύ τους», σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: 

«Το ενεργειακό βάρος είναι πολύ μεγάλο για την ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ενέργεια. Θέλουμε να προωθήσουμε δυναμικά τη στρατηγική για μείωση του ενεργειακού κόστους, γιατί δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από τη κρίση». 

«Αυτό πρέπει να γίνει με όσο το δυνατό πιο γρήγορα βήματα», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μαυραγάνης.
 «Το ενεργειακό κόστος πρέπει να μειωθεί σημαντικά για όλες τις επιχειρήσεις, είτε είναι δημόσιες, είτε ιδιωτικές, γιατί είναι ανισοβαρές σε σχέση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Προσδοκούμε ότι αυτή η προσπάθεια για μείωση του ενεργειακού κόστους θα είναι προς όφελος της ανάπτυξης, της οικονομίας και της ενίσχυσης της απασχόλησης. Η ΛΑΡΚΟ είναι μια μεγάλη επιχείρηση ορυκτού πλούτου της χώρας και παράλληλα έχει εθνική στρατηγική σημασία γιατί είναι και δημόσια. Είναι, όμως, η πιο ενεργοβόρα και γι αυτό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ώστε να στηριχθεί σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε», σχολίασε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. 

Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριου Σαντορινιού σχετικά με την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος στις μονάδες αφαλάτωσης, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο συνεργάζεται με τη ΔΕΗ με στόχο σύντομα να υπάρξει ένα ειδικό τιμολόγιο που θα τις ανακουφίζει από το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος.«Με θετικό τρόπο και σε συνεργασία με τη ΔΕΗ εξετάζουμε το θέμα αυτό και σύντομα ευελπιστούμε ότι θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε, από την πλευρά του, ότι κοστίζει πολύ στο δημόσιο προϋπολογισμό η μεταφορά νερού στα νησιά, γι” αυτό, όπως είπε, είναι ανάγκη η ΔΕΗ να κατατάξει τις μονάδες αφαλάτωσης στην κατηγορία των βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Κλείνοντας ο κ.Λαφαζάνης επεσήμανε ότι η διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, θα έλυνε το πρόβλημα με τα ηλεκτρικά τιμολόγια που επιβαρύνονται, καθώς, όπως είπε, η ηλεκτρική ενέργεια στα νησιά επιδοτείται από τους έλληνες πολίτες και τις επιχειρήσεις.

«Χρειάζεται γενικά μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης. Απαντώντας, εξ άλλου, σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Νίκου Ορφανού σχετικά «με την αποκατάσταση της αδικίας για τους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στέγης», ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο για να άρει τις αδικίες που δημιουργήθηκαν.«Απολύτως αναγνωρίζουμε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις μνημονιακές πολιτικές και αποφάσεις, που έκαναν ένα μεγάλο κούρεμα στα εισοδήματα και στις απολαβές όσων είχαν επενδύσει σε μικρές μονάδες φωτοβολταϊκών και ιδιαίτερα φωτοβολταϊκών στέγης. Αυτή την ώρα προσπαθούμε να βρούμε λύση και να βοηθήσουμε, ιδιαίτερα όσους είχαν δανειστεί για να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά στέγης και κινδυνεύουν. 

Επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο για να μειωθεί το βάρος τους, δεν είμαι, όμως, έτοιμος τώρα να το ανακοινώσω. Ελπίζω να το κάνω σύντομα, γιατί χρειάζεται μια γενναία αναδιανομή», ανέφερε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Όταν δε ο κ. Ορφανό ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ο κ. Λαφαζάνης εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το καλοκαίρι θα δοθεί λύση, αναγνωρίζοντας ότι «χρειάζεται πράγματι μια πολύ ουσιαστική προσπάθεια για να ενισχυθούν». 

«Δεν είμαι σε θέση να πω τώρα ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Το θέμα είναι πολύπλοκο και δύσκολο, πρέπει να πάρουμε υπόψη όλους τους παράγοντες και να τους ισορροπήσουμε, εργαζόμαστε συστηματικά και προς το τέλος του καλοκαιριού ελπίζουμε να έχουμε θετικές εξελίξεις», ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.



Aπο: dikaiologitika.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους