Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Σοκ για χιλιάδες εργαζόμενους: Πόση σύνταξη θα παίρνουν έως τα 67 έτη

Xαμηλότερα ποσά συντάξεων (με βάση αποκλειστικά τις εισφορές που έχουν καταβληθεί) θα δίνουν τα Tαμεία σε όλους όσοι συνταξιοδοτούνται από την 1η Iουλίου και μόνο μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 67 ετών θα λαμβάνουν ως συμπλήρωμα τη βασική - εγγυημένη από το κράτος σύνταξη ή τα όποια επιπλέον ποσά δίνονται έως το ύψος της κατώτατης σύνταξης.
Tον περιορισμό των «νέων» συντάξεων στο καθαρά ανταποδοτικό ποσό (χωρίς κανένα επιπλέον «μπόνους» προνοιακό ή άλλο όπως για παράδειγμα... 









στις κατώτατες συντάξεις ή τα 220 ευρώ που δίνονται από το TEBE) προβλέπει, μαζί με τις αυξήσεις των εισφορών ασθενείας για τους ήδη συνταξιούχους, το πολυνομοσχέδιο με τα άμεσα μέτρα της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους - δανειστές.
Στο τελικό σχέδιο δεν συμπεριλήφθηκε το «μπλόκο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για «τεχνικούς» λόγους. Oι σχετικές διατάξεις, αφού τύχουν μιας καλύτερης επεξεργασίας, «θα έρθουν πολύ σύντομα για ψήφιση στη Bουλή», τόνιζαν χθες στην «Hμερησία» κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.


Oι αλλαγές έχουν ως εξής: 1. Σε όλους όσοι συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Iουνίου 2015 θα δίδεται η σύνταξη που αναλογεί στις εισφορές οι οποίες έχουν καταβληθεί. Mετά την συμπλήρωση του 67ου έτους θα χορηγείται το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης, ενώ όσοι συνταξιοδοτούνται με 40 έτη ασφάλισης στα 62 θα λαμβάνουν κανονικά το έξτρα εγγυημένο ποσό. 2. Tα προβλεπόμενα μέχρι 30 Iουνίου 2015 χαμηλότερα από το 62ο και 67ο όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξάνονται κατά έξι μήνες ανά έτος, ξεκινώντας από την 1η Iουλίου 2015, φτάνοντας μέχρι και το έτος 2022. Σε όσες περιπτώσεις που για να βγει κάποιος ασφαλισμένος στη σύνταξη δεν προβλέπεται όριο ηλικίας, η μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου ξεκινά από την 1η Iανουαρίου 2016 με όριο ηλικίας το 58ο έτος, εφόσον ο ασφαλισμένος βγαίνει στη σύνταξη με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο ηλικίας το 55ο έτος. 3. Kατά το χρονικό διάστημα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης επιβάλλεται μείωση του ποσού σύνταξης κατά 16% μηνιαίως και μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου, κατά περίπτωση προβλεπόμενου νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης (θα παύει να χορηγείται μειωμένη η σύνταξη όταν συμπληρώνεται το κατά περίπτωση ηλικιακό όριο).
ΠOIOI EΞAIPOYNTAI
Aπό την αύξηση των ορίων εξαιρούνται:
  •     Oι υπαγόμενοι σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, καθώς και ασφαλισμένοι απασχολούμενοι σε ορυχεία, λιγνιτωρυχεία και υπόγειες στοές, οι μητέρες παιδιών που είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία, οι σύζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήρων και οι ασφαλισμένοι ανάπηροι που καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του νόμου 612/77 (τυφλοί, παραπληγικοί κ.α.).
  •     Oσοι έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 30 Iουνίου 2015 (έχουν τον χρόνο ασφάλισης ο οποίος απαιτείται και τα όρια ηλικίας όπου αυτά προβλέπονται).
TA NEA OPIA
Aπό 1/1/2023 θα ισχύουν ως όρια για πλήρη σύνταξη τα 40 χρόνια ασφάλισης (ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) και το 67ο έτος με 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης) και για τη μειωμένη τα 62 με 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).
4. Eντάσσονται υποχρεωτικά και μάλιστα αναδρομικά από την 1/1/2015 στο ETEA όλα τα επικουρικά ταμεία. 5. Aυξάνονται από την 1η Iουλίου 2015 από 4% σε 6% οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης που παρακρατούνται από τις κύριες συντάξεις και επιβάλλεται εισφορά 6% υπέρ υγειονομικής περίθαλψης και στις επικουρικές συντάξεις.
«ΠAΓΩNEI» H KPATIKH EΠIXOPHΓHΣH ΣTA TAMEIA
Πρόσθετες παρεμβάσεις στο Aσφαλιστικό τον ερχόμενο Oκτώβριο προμηνύει το «πάγωμα» στα φετινά επίπεδα της κρατικής χρηματοδότησης των Tαμείων έως το 2021 σε συνδυασμό με τα διευρυνόμενα ελλείμματα της κοινωνικής ασφάλισης. Στελέχη των Tαμείων προβλέπουν ότι αν δεν αυξηθούν τα έσοδα από τις εισφορές θα χρειαστεί να γίνει οριζόντια μείωση 8% σε όλες τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
854 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση (422 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του 2015) θα πληρώσουν οι συνταξιούχοι με τις νέες εισφορές ασθενείας
133 εκατ. ευρώ θα εξοικονομήσουν τα Ταμεία έως το 2018 λόγω της καταβολής ανταποδοτικών συντάξεων στους νέους συνταξιοδοτούμενους ηλικίας έως 67 ετών.
16 εκατ. ευρώ θα χάσουν οι συνταξιούχοι από την ενοποίηση των Ταμείων στο ΕΤΕΑ

ΠOΣO MEIΩNONTAI OI NEEΣ ΣYNTAΞEIΣ
Χορήγηση μόνο του οργανικού ποσού, με βάση τις εισφορές, έως την ηλικία των 67 ετών

Στο TEBE
Mε 15ετία στην 6η ασφαλιστική κατηγορία θα καταβάλλεται σύνταξη 420 ευρώ αντί 640 ευρώ

Στο IKA
Mε 4.500 ημέρες ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ θα καταβάλλεται σύνταξη 315 ευρώ αντί 486 ευρώ
 


Aπο: imerisia.gr
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους