- Από τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013 στα..
- μόλις 13 εκατομμύρια το 2015!
Το "πάγωμα" όλων των μακροπρόθεσμων επενδυτικών projects στην Ελλάδα αναλύουν οι Financial Times, τονίζοντας πως...
τα τρία πράγματα που χρειάζονται οι ξένοι επενδυτές για να "εγκατασταθούν" στην Ελλάδα, η σταθερότητα, προβλεψιμότητα και η ανάπτυξη, εκλείπουν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι άμεσες παραγωγικές επενδύσεις (Greenfield investment) έχουν πέσει σε τέλμα στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ.
"Η αξιοπιστία της Ελλάδας σαν επενδυτικός προορισμός έχει καταστραφεί από την σκληρή σοσιαλιστική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και την ενοχλητική συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης" τονίζει.
Επιπλέον, το status της αναδυόμενης οικονομίας, στο οποίο υποβαθμίστηκε το 2013 δυσχεραίνει την κατάσταση με αποτέλεσμα οι επενδύσεις να... απέχουν.
Μέχρι στιγμής μέσα στο 2015, τα στοιχεία του fDi Markets (εργαλείου των FT) έχει καταγράψει μόλις τέσσερις άμεσες παραγωγικές επενδύσεις που αντιστοιχούν σε μόλις 13 εκατ. δολ. Την ίδια περίοδο το 2014 υπήρχαν 12 επενδυτικά projects με συνολικά κεφάλαια 516 εκατ. δολ.
Συνολικά το 2014 καταγράφηκαν 19 επενδύσεις 583 εκατ. δολ., μια σημαντική πτώση σε σχέση με το 2013 όταν η Ελλάδα είχε συγκεντρώσει 36 projects 3 δισ. δολ. Μάλιστα, το 2014 ήταν η πρώτη χρονιά, από το 2005, που οι άμεσες παραγωγικές επενδύσεις υποχώρησαν κάτω από το 1 δισ. δολ. και μέχρι στιγμής, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2015 θα είναι ακόμα χειρότερο.
Οι εταιρείες που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα φέτος έχουν προχωρήσει σε επιφυλακτικές κινήσεις. Μεταξύ τους, η Gulf Air του Μπαχρέιν και η Swiss-Belhotel με έδρα το Χονγκ Κονγκ έχουν ανοίξει γραφεία στην Αθήνα, η Gefco, εταιρεία logistics, και μια θυγατρική των ρωσικών σιδηρογραμμών, η οποία ανακοίνωσε ότι ανοίγει παράρτημα στην Ελλάδα. Η ελβετική U-bloc, πάροχος ασύρματων συστημάτων ημιαγωγών, επίσης επεκτάθηκε στην Αθήνα, ανοίγοντας νέα γραφεία.
Τα τελευταία χρόνια η ιταλική ενεργειακή Enel αποτελεί την μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων στην Ελλάδα, με περίπου 92 δισ. δολ. σε 20 projects από το 2010, κυρίως χάρη στις επενδύσεις για φωτοβολταϊκά που ανακοίνωσε το 2013.
Αντίθετα, η Ισπανία, η οποία επέστρεψε στην ανάπτυξη μετά το πακέτο στήριξης το 2012, έχει προσελκύσει 98 επενδυτικά projects ύψους 10 δισ. δολ. ετησίως. Αλλά, η ενίσχυση του Podemos, του alter ego του ΣΥΡΙΖΑ στην Ισπανία, ίσως πυροδοτήσει μια πιο επιφυλακτική στάση στους επενδυτές.
Aπο: greece-salonika
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου