Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

17 απολύσεις «πρωτοχρονιάτικος μποναμάς» από τη ΛΑΡΚΟ

Απο: efthia.gr
- Καταγγελίες από το Συνδικάτο Συγκολλητών Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Μετάλλου για την ασφάλεια των εργαζομένων -
Ένα 24ωρο μετά το σοβαρό επεισόδιο σε καμίνι της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, το Συνδικάτο Συγκολλητών Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Μετάλλου Φθιώτιδας, φέρνει στο φως την απόλυση 17 συναδέλφων τους, που μένουν χωρίς δουλειά μέσα στις γιορτές.






Όπως επισημαίνουν σε επιστολή τους προς τη Διοίκηση της ΛΑΡΚΟ και προς τη Διεύθυνση του Συγκροτήματος Εργοστασίου της Λάρυμνας, η συγκεκριμένη κίνηση ήρθε 5 ημέρες μετά από συνάντηση που είχαν με τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ (24/12), όπου και δεν αναφέρθηκε τίποτα σχετικό, αλλά και «10 μέρες μετά τη δέσμευση του Προέδρου της ΛΑΡΚΟ σε τηλεοπτική εκπομπή στην ΝΕΤ ότι ‘’δεν πρόκειται να πειράξετε εργατοτεχνίτες’’, 15 μέρες μετά τις δεσμεύσεις της Διοίκησης προς στα Σωματεία πως ‘’η λέξη απόλυση δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο σας’’, 20 μέρες μετά τις δεσμεύσεις για ‘’εξασφάλιση των εργαζομένων’’ από το γραφείο του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, λίγους μήνες μετά την προεκλογική παρέλαση κυβερνητικών βουλευτών στην ΛΑΡΚΟ που φυσικά τάζανε λαγούς με πετραχήλια».
Υπέρ μεγαλοεργολάβων…
Το Συνδικάτο επιμένει σε όλους τους τόνους ότι οι συγκεκριμένες κινήσεις έχουν αποκλειστικό στόχο να εξυπηρετήσουν τους μεγαλοεργολάβους και θέτουν επιπλέον σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς το συγκεκριμένο προσωπικό αφαιρέθηκε από την απαραίτητη συντήρηση και είχε προσληφθεί τον Δεκέμβριο του 2013 μετά το τραγικό δυστύχημα του Γ. Κούτσικου! Σύμφωνα με τη διοίκηση του Συνδικάτου οι συγκεκριμένες απολύσεις έγιναν «κατά επιταγή της διοίκησης και έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους. Οποιοδήποτε ατύχημα από δω και στο εξής θα πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα», καταγγέλλουν οι άνθρωποι του Συνδικάτου.
Να σημειώσουμε τέλος ότι το καθεστώς της «ενοικίασης» εργαζομένων μέσω εργολαβιών ήταν ένα μέτρο στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και καθιερώθηκε στο βωμό της εξυγίανσης της βιομηχανίας, την ίδια ώρα που παραμένουν οι τρελοί μισθοί των βαφτισμένων στελεχών. Αναντίρρητα το μισθολογικό κόστος δεν είναι αυτό που οδηγεί τη ΛΑΡΚΟ στα αρνητικά ισοζύγια, αν και το καθεστώς των εργολαβιών ουδόλως ρίχνει τα έξοδα του εργοστασίου αφού είναι πολύ υψηλά τα συμβόλαια για τα αφεντικά.
Μάλιστα όπως έλεγε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ, «χθες απολύθηκαν 17 άτομα και σήμερα ήρθαν 10 νέοι μεροκαματιάρηδες που φυσικά δε θα έχουν την εμπειρία των προηγούμενων αλλά ούτε και τις εργασιακές απαιτήσεις που θα κατοχύρωναν οι προηγούμενοι για το νέο έτος». Πάντως οι απολυμένοι ήταν αυτοί που ασχολήθηκαν κυρίως με τη χθεσινή μεγάλη ζημιά στο καμίνι που εξερράγη!
Αναφέρουμε τέλος επιγραμματικά τα σημεία συζήτησης (αιτήματα) του Συνδικάτου με τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ στη συνάντηση που έγινε στις 24 Δεκεμβρίου:
● Κατάργηση του δουλεμπορικού καθεστώτος των εργολαβιών. Όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται μέσω εργολαβιών (Συντήρηση, φύλακες λιμάνι, καθαρίστριες, καθαρισμοί, σταθεροί και έκτακτοι) να απορροφηθούν από την ΛΑΡΚΟ, με σύμβαση αορίστου χρόνου.
● Να σταματήσει τώρα η μετακίνηση των εργαζομένων.
● Να φτιαχτεί οργανόγραμμα του εργοστασίου σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΕΜΝΕ ΣΕΠΕ), παίρνοντας σοβαρά υπόψη, μελετώντας την περίοδο 80‐ 90 και την ασφάλεια που πρόσφερε στους εργαζόμενους
● Αν ήδη υπάρχει οργανόγραμμα, να τηρηθεί και να κοινοποιηθεί στους εργαζόμενους
● Όποιος εργαζόμενος χειρίζεται ηλεκτροσυγκόλληση και οξυγονοκόλληση να μεριμνήσετε να βγάλει άδειες.
● Να υπογραφεί ΕΣΣΕ, μεταξύ εσάς και του επιχειρησιακού σωματείου, που να καλύπτει τα αιτήματα των συνελεύσεων των εργαζομένων.
● Να γίνει παρέμβαση από την πλευρά σας για να διορθωθούν τα απαράδεκτα ποσά που δίνονται από τους εργολάβους ως μισθοί, δώρα και επιδόματα.
● Να δοθεί γαλοπούλα, γάλατα και δώρα για τα παιδιά στους εργαζομένους στις εργολαβίες είτε τους έχετε ως τακτικούς είτε σαν έκτακτους.
● Να ελεγχθούν οι εργολάβοι αν πληρώνουν τις απαραίτητες εισφορές στα επικουρικά ταμεία του κλάδου μας.
● Να δοθούν τα σπίτια στους οικισμούς σε όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα με ποιο καθεστώς εργάζονται.

Απο: efthia.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους