Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Έρχονται 1,5 εκατομμύρια «ραβασάκια» για ανασφάλιστα ΙΧ​, απλήρωτα τέλη ​ και ΚΤΕΟ

Του Κωστή Πλάντζου
«Σαν το χαλάζι» θα πέφτουν πλέον τα ηλεκτρονικά πρόστιμα για πάνω από 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων.    Εκτός από τους περίπου 600.000 ιδιοκτήτες που εντοπίστηκαν να μην έχουν πληρώσει ασφάλιστρα, σειρά παίρνουν τουλάχιστον 800.000 ακόμη που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, ενώ έπονται και όσοι ξέχασαν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2016, χωρίς να έχουν παραδώσει πινακίδες.  Οι «λυπητερές» θα αναρτηθούν στους προσωπικούς λογαριασμούς των υπόχρεων στο Taxisnet. 
Συγκεκριμένα, στο στόχαστρο μπαίνουν:






1. Ιδιοκτήτες ΙΧ που δεν πέρασαν τα αυτοκίνητά τους από ΚΤΕΟ. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών θα ετοιμάσουν τη λίστα με περισσότερα από 800.000 αυτοκίνητα που αγνόησαν την υποχρέωση τεχνικού ελέγχου. Στην συνέχεια θα τους καταλογιστεί το πρόστιμο των 150 ευρώ το οποίο θα εμφανιστεί απευθείας στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Taxisnet, στην σελίδα «προσωποποιημένη πληροφόρηση».
2. Ιδιοκτήτες ΙΧ που παρέλειψαν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, μπορούν να το πράξουν και τωρα πληρώνοντάς τα στο διπλάσιο, καθώς τα ειδοποιητηρια εμφανίζονται ήδη στο Taxisnet προς εκτύπωση (αλλά όχι ακόμα σαν βεβαιωμένη οφειλή) αναγράφοντας και το ποσό της προσαύξησης. Άμεσα όμως ετοιμάζεται να βεβαιωθούν σαν οφειλές και θα εμφανιστούν στη σελίδα «οφειλές εκτός ρύθμισης» με σκοπό να πληρωθούν από τους υπόχρεους ή να κινηθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης της οφειλής.
3. Ιδιοκτήτες ΙΧ που κυκλοφορούν με ανασφάλιστο όχημα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης υπέγραψε τη σχετική απόφαση και σύντομα αναμένεται να κινηθούν οι διαδικασίες για την αποστολή τουλάχιστον 600.000 ειδοποιητηρίων. Αναμένεται να δοθεί περιθώριο 10 ημερών στους οδηγούς για να ασφαλίσουν τα οχήματά τους πληρώνοντας όχι μόνο το κόστος των ασφαλίστρων αλλά και πρόσθετο τέλος 250 ευρώ. Το ποσό θα δίνεται με τη μορφή παραβόλου και θα αποδίδεται στην ασφαλιστική εταιρεία. Τα ονόματα των οδηγών που θα ειδοποιηθούν θα προκύψουν ύστερα από διασταύρωση που θα γίνει ανάμεσα στην ηλεκτρονική βάση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών με την ηλεκτρονική βάση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, η οποία και εμπεριέχει τα στοιχεία για όλα τα ΙΧ για τα οποία υπάρχει ενεργή ασφάλεια. Από τη στιγμή που θα παραλάβει το ειδοποιητήριο, κάθε ιδιοκτήτης ΙΧ θα πρέπει μέσα σε 8 ημέρες είτε να αποδείξει ότι το όχημά του είναι ασφαλισμένο και εκ παραδρομής εμφανίστηκε στον κατάλογο της ΓΓΔΕ, είτε να επιλέξει εταιρεία για να ασφαλίσει το όχημά του. Μετά το 8ήμερο και αν ο οδηγός δεν ανταποκριθεί, τότε θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον πρόστιμο 500 ευρώ και ταυτόχρονα θα βρεθεί αντιμέτωπος με σειρά διοικητικών συνεπειών, οι οποίες είναι:
• Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.
• Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για 3 χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής.
• Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο.
• Χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ​.

Aπο: newmoney.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους