Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Διορία στην ΛΑΡΚΟ για τις κρατικες ενισχύσεις

Περιθώριο τριών εβδομάδων έδωσε ο εκπρόσωπος της Κομιοιόν στο δημόσιο και την διοίκηση της ΛΑΡΚΟ προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων.
Η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άμεση επιστροφή των ποσών που έχουν χαρακτηριστεί ως κρατική ενίσχυση αποτελεί πλέον το μεγάλο "αγκάθι" για τη ΛΑΡΚΟ, κάτι το οποίο επισημάνθηκε και στη συνάντηση που είχαν τα σωματεία εργαζομένων με τη διοίκηση της εταιρείας.






Η επαναφορά του συγκεκριμένου ζητήματος σε πρώτο πλάνο εντάσσεται στο πλαίσιο της παρουσίας στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες του εκπροσώπου της Κομισιόν και στελέχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αρμόδιου για θέματα κρατικών ενισχύσεων Γκερτ - Παν Κούπμαν ο οποίος
μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έδωσε προθεσμία τριών εβδομάδων στη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ
προκειμένου να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Επιτροπής και να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο το
ποσό των 136 εκατομμυρίων € που έχει χαρακτηριστεί ως κρατική ενίσχυση.
Μάλιστα πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε διαδοχικές συναντήσεις με γενικούς γραμματείς υπουργείων αλλά και υπουργούς όπου αναφέρθηκε συνολικά σε θέματα επιστροφής ποσών που έχουν χαρακτηριστεί ως κρατικές ενισχύσεις.
Στην επιμέρους συνάντηση όπου συζητήθηκε το θέμα της ΛΑΡΚΟ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν προσδιόρισε μεταξύ
άλλων ότι το ποσό πλέον μαζί με τις προσαυξήσεις αγγίζει τα 160 εκατομμύρια € και ζήτησε εξηγήσεις από τη διοίκηση
της εταιρείας αλλά και τα αρμόδια υπουργεία για τους λόγους που δεν έχει γίνει ακόμη η επιστροφή του ποσού.
Στις αιτιάσεις μάλιστα που υπήρξαν από την πλευρά της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ αλλά και των υπουργείων που συμμετείχαν στη συνάντηση ότι η επιστροφή που χρημάτων μπλοκάρει σε νομικά ζητήματα αλλά και στην αμφισβήτηση
του χαρακτηρισμού τους ως κρατική ενίσχυση ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ήταν ξεκάθαρος ως προς την
απαίτηση επιστροφής και μάλιστα προσδιόρισε τον κίνδυνο - εν είδει απειλής - να χαρακτηριστούν ως κρατική ενίσχυση
και τα χρέη προς τη Δ.Ε.Η.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στο σχέδιο που είχε εκπονηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τριχοτόμηση της εταιρείας και μέσα από το οποίο θα δίνονταν λύση και στο ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων και σύμφωνα με πληροφορίες έθεσε προθεσμία τριών εβδομάδων στη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Το γεγονός ότι το θέμα των κρατικών ενισχύσεων αποτελεί το μεγάλο αγκάθι για την ΛΑΡΚΟ επισημαίνουν σε ανακοίνωση τους και οι διοικήσεις των πέντε σωματείων εργαζομένων.

Συγκεκριμένα εκπρόσωποι των σωματείων είχαν συνάντηση με τη διοίκηση η οποία τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις και στην ανακοίνωση τους εκφράζουν την ανησυχία τους και παράλληλα τονίζουν ότι δεν αποδέχονται ότι τα συγκεκριμένα ποσά αποτελούν κρατική ενίσχυση. Μάλιστα τα σωματεία
κάνουν γνωστό στην ανακοίνωση τους ότι είχαν συνάντηση με τον υπουργό κ. Σκουρλέτη ο οποίος αμφισβήτησε από την πλευρά του το χαρακτηρισμό του συγκεκριμένου ποσού
ως κρατική ενίσχυση.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια εξέλιξη που αναγκάζει την κυβέρνηση είτε να επιταχύνει τους σχεδιασμούς που κάνει μαζί με τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ για την εξυγίανση της εταιρείας είτε να έρθει σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή
Επιτροπή επιδιώκοντας κάποιο συμβιβασμό ή κάποιο επιπλέον χρονικό περιθώριο προκειμένου να ρυθμίσει τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Μείωση κόστους

Παράλληλα στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν τα σωματεία εργαζομένων με τη διοίκηση συζητήθηκε και το ζήτημα των περικοπών προκειμένου να επιτευχθεί μείωση του κόστους παραγωγής και το οποίο μάλιστα ήταν και ο λόγος πραγματοποίησης της συνάντησης. Από την πλευρά της διοίκησης είχε προσδιοριστεί προς τα σωματεία εργαζομένων ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε μείωση παράγωγης και κατάργηση του πριμ παραγωγικότητας,
καλώντας τα σωματεία να καταθέσουν τις αποφάσεις τους. Μετά την αρνητική στάση των σωματείων η διοίκηση
εμφανίστηκε να αναβάλει σε πρώτη φάση τα μέτρα που αφορούν τη μείωση παραγωγής και την κατάργηση
του πριμ παραγωγικότητας και έκανε γνωστό ότι θα προχωρήσει σε περικοπές δαπανών όπως η μείωση
των μισθών σε στελέχη, περικοπή χορηγιών σε συλλόγους και τρίτους, μείωση των εργασιών που ανατίθενται σε εργολάβους αλλά και σε περικοπές προνομίων από διευθυντικά στελέχη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως τα σωματεία εργαζομένων δηλώνουν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο και εκφράζουν την πλήρη αντίθεση τους τόσο στην επιστροφή των ποσών που έχουν χαρακτηριστεί ως κρατικές ενισχύσεις όσο και στα σχέδια τριχοτόμησης της εταιρείας.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη τόσο γύρω από το θέμα των κρατικών ενισχύσεων όσο και του κόστους παραγωγής έρχεται να αυξήσει την ανησυχία ανάμεσα στους εργαζόμενους αλλά και τις αντιπαραθέσεις σε συνδικαλιστικό επίπεδο καθώς παρατάξεις εργαζομένων αφήνουν αιχμές προς τη πλειοψηφία των διοικήσεων στα σωματεία για προσπάθεια καθησυχασμοΰ των εργαζομένων και παρά την αρνητική κατάσταση που διαμορφώνεται.


Αναδημοσίευση απο την Εφημ. ΗΜΕΡΑ 13/2/2016








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους