Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Ποιοι και γιατί θέλουν να «σκοτώσουν» τη Λάρκο

Aπο: fmvoice.gr
Οι νεοφιλελεύθεροι «κάρφωσαν» στην Κομισιόν την Λάρκο, με σκοπό να την υπονομεύσουν και να την ξεπουλήσουν σε ξένους ομίλους, «σκοτώνοντας» τον πολύτιμο ορυκτό πλούτο της χώρας.
Γράφει ο Κώστας Ψωμιάδης
Κόλαφος για όλους εκείνους που επιδιώκουν να εξοντώσουν τη Λάρκο αποτελούν τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, ώστε να αντικρούσει τις θέσεις της Κομισιόν και να σταματήσει οποιαδήποτε επιβουλή εναντίον της μεγαλύτερης μεταλλοβιομηχανίας της χώρας.





Η πρόσφατη απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Com.) της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία η Λάρκο θα πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο το ποσό των 160 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι στο παρελθόν υπήρξαν «κρατικές ενισχύσεις» προς την επιχείρηση, καταρρίπτεται από τα ίδια τα στοιχεία που παρέδωσε χθες η διοίκηση της Λάρκο στους συναρμόδιους υπουργούς (Οικονομικών και Ενέργειας).
Το πιο συγκλονιστικό στοιχείο, ωστόσο, είναι πως η έρευνα της Κομισιόν ξεκίνησε μετά από προσφυγή στην αρμόδια Διεύθυνση Ανταγωνισμού από την τότε διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, το 2012, όταν ετοιμάζονταν να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.
Οι τότε επικεφαλής του Ταμείου, προφανώς όχι από άγνοια, ούτε από αφέλεια, απευθύνθηκαν στις υπηρεσίες της Κομισιόν με το ερώτημα εάν τα τρία δάνεια που είχε λάβει η επιχείρηση με εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και η συμμετοχή του τελευταίου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2009 συνιστούν κρατικές ενισχύσεις. Το συνολικό ποσό των δαμείων και της συμμετοχής στην ΑΜΚ ανήλθε σε 136 εκατ. ευρώ, που μαζί με τους τόκους σήμερα υπολογίζονται σε 160 εκατ. ευρώ.
Το εξωφρενικό είναι ότι εκείνη την περίοδο (2012) στο ΤΑΙΠΕΔ είχε μεταβιβαστεί το 55% των μετοχών της Λάρκο, που προηγουμένως ανήκαν στο Δημόσιο. Με άλλα λόγια, οι περίφημοι «λάτρεις των ελεύθερων αγορών», απέκτησαν το πλειοψηφικό πακέτο της μεταλλοβιομηχανίας κι αντί να προσπαθήσουν να το πουλήσουν όσο πιο ακριβά γίνεται, άνοιξαν τον κύκλο της έρευνας από την Κομισιόν, ο οποίος οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση και στο λουκέτο.
Ακριβώς την ίδια τακτική ακολουθούν (έως σήμερα, μάλιστα) όλα τα Μέσα Ενημέρωσης (ηλεκτρονικά και έντυπα), που υποστηρίζουν επικοινωνιακά την εξόντωση της μεγαλύτερης μεταλλοβιομηχανίας της χώρας και το χάρισμά της σε ξένους ιδιώτες, προβάλλοντας το επιχείρησμα ότι εάν δεν ιδιωτικοποιηθεί η επιχείρηση, θα βάλει λουκέτο! 
Κυβερνητική σύσκεψη
Σε αντίθετη κατεύθυνση φαίνεται πως κινείται πλέον η κυβέρνηση. Κατά τη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη, η διοίκηση της Λάρκο ανέλυσε την κατάσταση της επιχείρησης και έδωσε ισχυρά επιχειρήματα, ώστε σε δύο εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών να απαντήσει εγγράφως στην Κομισιόν για το αβάσιμο των ισχυρισμών της.
Συγκεκριμένα, τα δύο από τα τρία δάνεια που είχε λάβει η Λάρκο με κρατικές εγγυήσεις έχουν ήδη αποπληρωθεί, ενώ το τρίτο εξυπηρετείται κανονικά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει θέμα κατάπτωσης των εγγυήσεων. Επιπλέον, με βάση τη διεθνή πρακτική των χρηματιστηριακών αγορών, η συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «κρατική ενίσχυση», ούτε κι από τους πιο ακραίους νεοφιλελεύθερους θεωρητικούς.
Οι συναρμόδιοι υπουργοί διαβεβαίωσαν τη διοίκηση της Λάρκο ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της βιωσιμότητας της επιχείρησης, αλλά και τον δημόσιο χαρακτήρα της.
Επιπλέον δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησής της, καθώς δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των προαπαιτούμενων της συμφωνίας του Ιουλίου, ενώ ακόμη και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν παραδεχθεί ότι το σχέδιο τριχοτόμησης της Λάρκο, που είχε διατυπωθεί στο παρελθόν από την τρόικα, ήταν ανεφάρμοστο και οδηγούσε σε πώληση των κομματιών της επιχείρησης σε εξευτελιστικές τιμές.
Η διοίκηση της Λάρκο έλαβε τη διαβεβαίωση από τους υπουργούς ότι θα έχει τη στήριξή τους, στην προσπάθεια για να βγει από τη δύσκολη συγκυρία, στην οποία έχει βρεθεί από τη δραματική υποχώρηση των διεθνών τιμών των μετάλλων (το νικέλιο καταγράφει χαμηλό 17ετίας στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων), ενώ εντός της προθεσμίας θα αποσταλεί στην Κομισιόν η επιστολή με τις θέσεις της Αθήνας, που αντικρούουν τα περί «κρατικών ενισχύσεων».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους