Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Μία είναι η ουσία…

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΑΚΗΣ
Μία είναι η ουσία: Παρακολουθούμε ενδεχομένως και με … ανοιχτό στόμα, να εξελίσσεται ένα διαπραγματευτικό θρίλερ ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές… Εκείνο μάλιστα το στοιχείο που «τραβάει» τα «βλέμματα» και μας «καθηλώνει» δεν είναι άλλο από την σφοδρή «κόντρα»... που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην ελληνική Κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο..Μια «σκληρή» διαμάχη την ώρα μάλιστα που ο άλλοτε «κακός» της διαπραγμάτευσης... 






το Βερολίνο και δη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μοιάζει να έχει «μαλακώσει»..
Με «κομμένη» την ανάσα, λοιπόν, ακούμε οργισμένους διαλόγους ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και την Ντέλια Βελκουλέσκου με αφορμή την επιθυμία της που την εξέφρασε χωρίς ενδοιασμούς ότι πλησιάζει η Κυριακή είναι το Πάσχα των Καθολικών και θέλει να φύγει από την Αθήνα για να περάσει τις μέρες των γιορτών με την οικογένειά της: Όπως λένε λοιπόν οι «κακές γλώσσες» αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος στην τοποθέτηση της εκπροσώπου του ΔΝΤ «Να τελειώνουμε γιατί πρέπει να φύγουμε για διακοπές», απάντησε «για να γνωρίζεις για ποια χώρα μιλάμε, να πάμε διακοπές στην Ειδομένη»!!


Και όχι μόνον αυτό αλλά είχε προηγηθεί και η τοποθέτηση «κεραυνός» κύκλων του υπουργείου Οικονομικών για την «συμπεριφορά» του Ταμείου, κατά την διαπραγμάτευση σύμφωνα με την οποία: «Έκπληξη προκαλεί, για μία ακόμα φορά, η στάση του ΔΝΤ. Αυτή τη φορά, οι ισχυρισμοί των στελεχών του αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική.
Υποστηρίζουν ότι αν το αφορολόγητο μειωθεί πολύ και παράλληλα δοθεί σε όλους ακόμα και σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, τότε βοηθάμε τους φτωχούς, όχι τους πλούσιους!


Με αυτή την πρωτότυπη (;) άποψη -για την οποία Ανταμ Σμιθ, Τζον Μ​έιναρντ Κ​έινς, Μ​ίλτον Φρ​ίντμαν και άλλοι αντίστοιχοι οικονομολόγοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα...-  είναι φανερό ότι ο... παραδοσιακός υποστηριχτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!».


Μιλάμε για τέτοια «κόντρα»: Και;;;  Τι περιμένει τους Έλληνες μετά και από αυτή την «σκληρή» διαπραγμάτευση; Νέοι φόροι, περικοπές ενδεχομένως και στις συντάξεις (έστω και στις επικουρικές), «κόκκινα δάνεια» χάρισμα στις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (..τα πιο γνωστά και ως funds), σε κάθε περίπτωση έρχονται «σκληρά» μέτρα.. Τώρα αν θα είναι λιγότερο «σκληρά» από αυτά που ζητά το ΔΝΤ είναι κάτι προς συζήτηση…. Και μπράβο τους..
Σε κάθε περίπτωση, η «ουσία είναι μία»: «Φαντασία» στην εξουσία δεν υπάρχει.  Αυξήσεις φορολογικών συντελεστών, αυξήσεις εισφορών και περικοπές συντάξεων είναι … στο Πρόγραμμα. Και ας «κλείσουν» και αυτή την συμφωνία να δούμε τι μας ξημερώνει.. Γιατί η αλήθεια είναι πως από μία «φρέσκια» και χωρίς εξαρτήσεις Κυβέρνηση… οι περισσότεροι περίμεναν και ορισμένες άλλου τύπου και «έξυπνες» απαντήσεις εντός του ευρώ στους «γρίφους» των δανειστών.. Αλλά δυστυχώς, η ουσία είναι πως θα πρέπει να συμβιβαστούμε με μικρές παραλλαγές πάνω στο ίδιο … μοτίβο.



Aπο: matrix24.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους