Σε νέα κρίση οδηγούνται οι σχέσεις ενεργοβόρου βιομηχανίας και ΔΕΗ, εξ αιτίας της στάσης που κράτησε στη δεύτερη δημοπρασία ισχύος, που πραγματοποίησε ο ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο εφαρμογής της διακοψιμότητας.
Ενώ το μέτρο πάρθηκε για την μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, η ΔΕΗ κατάφερε να θέσει εκτός των δημοπρασιών μεγάλες εγκαταστάσεις...
όπως τα Σωληνουργία Κορίνθου, αλλά και η ΣΩΛΚ, ΜΕΛ, Χαλκόρ και να περιορίσει τα διαθέσιμα μεγαβάτ σε άλλα. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ τα 5 ορυχεία της ΔΕΗ ήταν τα πρώτα, που υπέβαλλαν προσφορές και μάλιστα στην εξαιρετικά χαμηλή τιμή των 5 ευρώ το μεγαβάτ.
Η στάση αυτή της ΔΕΗ έχει εξοργίσει τη βιομηχανία, κύκλοι της οποίας, της προσάπτουν ότι στόχο είχε να κρατήσει χαμηλά τις τιμές, εκτίμηση που δεν φαίνεται να απέχει από την αλήθεια αφού αν δει κανείς τις προσφορές που κατατέθηκαν στον ΑΔΜΗΕ και εξαιρέσει τις προσφορές της ΔΕΗ προκύπτει ότι η τιμή της δημοπρασίας θα έφτανε τις 50.000 ευρώ το μεγαβάτ.
Κύκλοι της βιομηχανίας χαρακτηρίζουν προκλητική τη στάση της ΔΕΗ και προβλέπουν νέα ρήξη στις σχέσεις της με τους βιομηχανικούς πελάτες για τη διαμόρφωση των τιμολογίων, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καταγγελίες συμβάσεων που έχουν ήδη υπογραφεί. Οι πιο ακραίες φωνές από την πλευρά της βιομηχανίας ζητάνε απόδοση ευθυνών από την διοίκηση της εταιρίας και θέτουν ακόμη και θέμα παραιτήσεων.
Από τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ προκύπτει ότι στη βραχυπρόθεσμη υπηρεσία η τιμή διαμορφώθηκε στα 30.000 ευρώ ανά μεγαβάτ και φορτία συνολικής ισχύος 650 μεγαβάτ πήραν ο Τιτάνας, η Σιδενόρ, η Σοβέλ, η ΔΕΗ, ο Ηρακλής, ο Επίλεκτος, η ΜΕΛ, η Γιούλα, η Φιμπράν, ο Χάλυψ, η Χαλυβουργία Ελλάδος, τα ΕΛΠΕ και η Λάρκο. Στη δεύτερη μακροπρόθεσμη υπηρεσία η τιμή διαμορφώθηκε στις 21.900 ευρώ ανά μεγαβάτ και φορτία συνολικής ισχύος 850 μεγαβάτ πήραν ο Τιτάνας, το Αλουμίνιον, η Σιδενόρ, η Σοβέλ, η ΔΕΗ, ο Επίλεκτος, η Γιούλα, ο Χάλυψ, η Χαλυβουργία Ελλάδος, τα ΕΛΠΕ και η Λάρκο.
Aπο: reporter
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου