Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Άνδρες και καρκίνος: 15 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις

ΣΗΜΑΔΙΑ ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ


Οι άνδρες είναι γνωστό ότι δεν είναι και το καλύτερό τους να πηγαίνουν στον γιατρό. Παρότι είναι δελεαστικό να αποφεύγουν να ανησυχούν για θέματα υγείας τα ακόλουθα 15 συμπτώματα θα πρέπει να ελέγχονται άμεσα. Όσο πιο γρήγορα διαγωνστεί ο καρκίνος τόσο πιο πολλές επιλογές θεραπείας υπάρχουν και περισσότερες πιθανότητας να γίνει κάποιος καλά.



ΟΙΔΗΜΑ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ

Ο καρκίνος στο στήθος δεν επηρεάζει μόνο τις γυναίκες. Αν και δεν είναι συνήθης στους άνδρες, συμβαίνει. Αν παρατηρήσεις ένα οίδημα στην περιοχή του στήθους, πήγαινε να το ελέγξεις. Σημάδια που θα πρέπει επίσης να δώσεις προσοχή και να ελέγξεις είναι η το ζάρωμα του δέρματος, η εισοκλή των θηλών καθώς και τυχόν εκκρίσεις απ΄αυτές.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΡΧΕΙΣ


Ο καρκίνος των όρχεων δεν είναι συνηθισμένος στους άνδρες ηλικίας 20-39 ετών. Το να εξετάζετε συχνά τους όρχεις σας και να παρατηρείτε τυχόν αλλαγές μπορεί να σας σώσει τη ζωή. Αν παρατηρήσετε κάποιο οίδημα, σκληρό εξόγκωμα ή μια αίσθηση βάρους στο όσχεο, πρέπει να δείτε άμεσα τον γιατρό σας. Μερικοί καρκίνοι των όρχεων μπορούν να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα.

ΕΞΟΓΚΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΛΕΜΦΑΔΕΝΕΣ


Εάν παρατηρήσετε ένα εξόγκωμα ή οίδημα στους λεμφαδένες που δείχνει να μεγαλώνει προοδευτικά κάτω από τη μασχάλη ή στον αυχένα σας,  είναι ώρα να επισκεφτείτε τον γιατρό. Το οίδημα των λεμφαδένων είναι συνήθως σύμπτωμα κάτι διαφορετικού από καρκίνο αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από λέμφωμα και λευχαιμία.

ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ


Ο πυρετός είναι κυρίως σύμπτωμα μόλυνσης αλλά μπορεί επίσης να υποδηλώνει καρκίνο. Καρκίνοι του αίματος όπως το λέμφωμα ή η λευχαιμία συνοδεύονται με πυρετό, παρόλο που πολλοί άλλοι καρκίνοι μπορεί να προκαλέσουν πυρετό, ειδικά καθώς ο όγκος εξαπλώνεται από το αρχικό του σημείο σε άλλα μέρη του σώματος.

ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ



Αν έχετε χάσει βάρος χωρίς να έχετε προσπαθήσει γι' αυτό πρόσφατα (δηλαδή χωρίς να έχετε αλλάξει κάτι στην διατροφή σας ή στην άσκηση) θα μπορούσε να είναι αιτία ανησυχίας. Αν έχετε χάσει περισσότερο από 10% του βάρους σας μέσα σε 3-6  μήνες κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σας.

ΚΟΙΛΙΑΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ




Εδώ και καιρό ο ιατρικός κόσμος γνωρίζει για τη σύνδεση ανάμεσα στην κατάθλιψη και τον καρκίνο στο πάγκρεας. Αν αντιμετωπίζετε δυνατό πόνο στο στομάχι και νιώθετε στεναχωρημένος αξίζει να πάτε για ένα γενικό έλεγχο. Ο καρκίνος στο πάγκρεας μπορεί επίσης να προκαλέσει ίκτερο, γκρι κόπρανα, σκούεα ούρα και φαγούρα σε όλο το σώμα.

ΚΟΠΩΣΗ






Το αίσθημα της κόπωσης μπορεί να προκληθεί από μια ευρεία ποικιλία ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων του στρες καθώς και της ποιότητας ζωής. Μπορεί επίσης να είναι ένδειξη καρκίνου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρκινική Εταιρεία η κόπωση μπορεί να είναι ένα πρώιμο στάδιο της λευχαιμίας,του καρκίνου στο παχύ έντερου ή στο στομάχι.

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΒΗΧΑΣ






Ένας επίμονος βήχας που διαρκεί για τρεις εβδομάδες ή παραπάνω, ή μια αλλαγή στον βήχα δεν θα πρέπει να αγνοηθούν, ειδικά αν είστε καπνιστής. Ένας έντονος ή παρατεταμένος βήχας θα μπορούσε να είναι σημάδι χρόνιας βρογχίτιδας ή θα μπορούσε να είναι καρκίνος των πνευμόνων. Ο γιατρός σας θα μπορέσει μέσα από τις εξετάσεις να το επιβεβαιώσει.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΠΟΣΗΣ







Η δυσκολία στην κατάποση μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου στον λαιμό ή στον οισοφάγο. Εάν βήχετε ή πνίγεστε την ώρα που προσπαθείτε να καταπιείτε κάτι ή αν πονάτε ή νιώθετε ότι κάποια τροφή έχει κολλήσει στον λαιμό σας πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΡΕΑΤΟΕΛΙΑ









Μια αλλαγή μεγέθους, σχήματος ή χρώματος σε μια κρεατοελιά, η εμφάνιση μιας νέας ή αλλαγές στην επιδερμίδα (όπως υπερβολική απολέπιση ή αιμορραγία) είναι σημάδια του καρκίνου του δέρματος. Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα στην Βρετανία, οι άνδρες επηρεάζονται κυρίως στον κορμό - το 38%  των ελιών που είναι μελανώματα εμφανίζονται εδώ, ακολούθως το 22% στο πρόσωπο, το 17% στα χέρια και το 15% στα πόδια.  

ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΑΙΜΑ



Αν δείτε αίμα κάπου όπου δεν θα έπρεπε να υπάρχει δείτε άμεσα ένα γιατρό. Η αιμόπτυση ή το αίμα στα κόπρανα ή στα ούρα δεν θα έπρεπε ποτέ να αγνοούνται. Μην υποθέτετε ότι το αίμα στα κόπρανα προκαλείται από τις αιμορροΐδες, θα μπορούσε να είναι καρκίνος του παχέος εντέρου.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ




Η εμφάνιση λευκών κηλίδων μέσα στο στόμα και στη γλώσσα είναι και τα δύο συμπτώματα της λευκοπλακίας, μιας προκαρκινικής φάσης που μπορεί να εξελιχθεί σε στοματικό καρκίνο. Επισκέψου τον γιατρό σου ειδικά αν καπνίζεις.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΡΗΣΗ






Καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν χρειάζονται πιο συχνά να ουρούν, ειδικά τη νύχτα, και νιώθουν μεγαλύτερη ανάγκη να το κάνουν άμεσα. Αν τα συμπτώματά τους χειροτερεύουν τότε θα πρέπει να δουν άμεσα ένα γιατρό καθώς μπορεί να πάσχουν από υπερτροφία του προστάτη, που μπορεί να είναι καλοήθης ή να προκληθεί από καρκίνο. 

ΕΝΤΟΝΗ ΔΥΣΠΕΨΙΑ







Η κακή πέψη δεν συγχέεται απλά με καρδιακά προβλήματα. Μπορεί επίσης να είναι σημάδι καρκίνου του λάρυγγα, του οισοφάγου ή του στομάχου. Αν η δυσπεψία σας διαρκεί για αρκετές εβδομάδες ή επιδεινώνεται, δείτε ένα γιατρό.

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΠΟΝΟΣ







Οι περισσότεροι πόνοι και ενοχλήσεις δεν προέρχονται από καρκίνο αλλά ο επίμονος πόνος μπορεί ένα είναι έαν πρώιμο σημάδι μερικών τύπων καρκίνου, οπότε καλό είναι να το ελέγξετε.

Aπο: healthyliving.msn.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους