Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ «ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ» Η πρώτη αξιολόγηση τελείωσε με βαρύ τίμημα

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Μια ακόμα δυσκολότερη περιμένει την κυβέρνηση το Φθινόπωρο με τα εργασιακά να την «καίνε»
H πρώτη αξιολόγηση τελείωσε με βαρύ τίμημα για την ελληνική κοινωνία και έρχεται αμέσως μετά η επόμενη με ένα ίσως ακόμα μεγαλύτερο: Τα εργασιακά.

Ο Αλέξη Τσίπρας ήδη έχει ξεκινήσει τις συσκέψεις με τους συνεργάτες του για το πως θα διαχειριστούν την επικοινωνιακή τακτική για αυτά που έρχονται πριν ακόμα τελειώσουν τα προηγούμενα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της θερινής δόσης των 7,5 δισ.ευρώ αλλά και της επόμενης που θα δίνεται με το «σταγονόμετρο» μήνα-μήνα ώστε να ξεχρεώσει το Δημόσιο τους ιδιώτες.





Οι απαιτήσεις των δανειστών για τις εργασιακές σχέσεις θα είναι παράλογες και αυτό είναι ήδη γνωστό καθώς θα απαιτήσουν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σε «μεσαιωνική γαλέρα» για το καλό της ανάπτυξης και μετά από 30 χρόνια όσοι επιβιώσουν να απολαύσουν ένα βιοτικό επιπεδο τύπου 2009 λίγο πριν την... κάσα.

«Εμείς θα προσέλθουμε στην επόμενη διαπραγμάτευση με βάση τις βέλτιστες πρακτικές» επιμένουν να διαρρέουν στην κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ότι βρίσκονται σε άμεση επαφή και με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) και με την επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου. 

Φυσικά όλα αυτά ελάχιστα θα βοηθήσουν όταν ξεκινήσουν οι εκβιασμοί των δανειστών. Το αφήγημα τότε θα είναι πάλι η γνωστή φράση «θα είναι τα τελευταία μέτρα» που ακούγεται κατ'επανάληψη κάθε έξι μήνες από το 2010.

Για το τι περιμένει την κυβέρνηση φαίνεται και από την συνέντευξή στην εφημερίδα «Ημερησία» του Ευρωπαίου επίτροπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος είπε πως για να σταθεί ικανή η Ελλάδα να «γυρίσει το παιχνίδι» και να αλλάξει την κατάσταση στην οικονομία πρέπει να εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις και ότι η επόμενη αξιολόγηση το Φθινόπωρο θα είναι απαιτητική και θα χρειαστούν νέα μέτρα, ενώ τόνισε πως οι αλλαγές στα εργασιακά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2017.

Εάν ληφθεί υπόψιν τι συμβαίνει τώρα στην Γαλλία όλοι μπορούν να καταλάβουν τι εργασιακά θα είναι αυτά.

Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και διεθνών επενδυτών στην ελληνική οικονομία, και πρόσθεσε πως το  «κλειδί» είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος βασιζόμενος στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι «η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και εκτιμώ πως τότε η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα με μέσο ρυθμό ανάπτυξη της τάξης του 2,8% τα επόμενα χρόνια».

«Το πρόσφατο Eurogroup αποτέλεσε τομή και το πρώτο πακέτο θα υλοποιηθεί από τον ESM, μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και μέχρι το τέλος του προγράμματος»

Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε «αισιόδοξος για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα... τα capital controls θα μπορούσαν να χαλαρώσουν όταν επιστρέψουν οι καταθέσεις.»

Όμως ποιες ειναι οι αλλαγές που θα ζητήσουν οι δανειστές αν και επισήμως οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει;

Κατάργηση δύο ετήσιων μισθών στον ιδιωτικό τομέα, του 13ου και 14ου μισθού. Προκειμένου να αποφευχθεί νέος γύρος αντιδράσεων, προτείνεται τα μέτρα να ισχύσουν μόνο στις νέες προσλήψεις, ενώ για τους ήδη εργαζόμενους το ποσό των δύο μισθών vα επιμερισθεί στους υπόλοιπους 12 όμως τι θα εμποδίσει τους εργοδότες να απολύσουν τους παλιούς υπαλλλήλους και να προσλάβουν νέους;

Ομαδικές απολύσεις. Άρση των περιορισμών των ομαδικών απολύσεων για μεγάλες επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα μέτρο που οι θεσμοί θεωρούν ότι θα βοηθήσει στην αναδιάρθρωση των τραπεζών καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 150 ατόμων.

Λοκ άουτ. Στο τραπέζι έχει τεθεί και η επαναφορά του λοκ άουτ, δηλαδή το κλείσιμο της επιχείρησης σε περιπτώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων.
Αλλαγή στο καθεστώς προστασίας των συνδικαλιστών και μείωση των αδειών που δικαιούνται.
Μείωση ημερών συνδικαλιστικής άδειας και των προσώπων που τις δικαιούνται.

Αλλαγές αναμένονται με τον συνδικαλιστικό νόμο και στην οργάνωση και δομή των συνδικάτων, όπως και στον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Φυσικά η κυβέρνηση αρνήθηκε τα περί κοψίματος των δύο ετήσιων μισθών αλλά δύσκολα θα γίνει πιστευτή

Όλα αυτά θα ζητηθούν να τα κάνει μια αριστερή κυβέρνηση. Ένα «στίγμα» που θα μείνει στην ελληνική Αριστερά για πάντα.


Aπο: pronews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους