Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Η συμφωνία για τα εργασιακά

Διπλά και πολλαπλά σημαντική σε συμβολισμούς η συμφωνία για τα εργασιακά. Εργαζόμενοι και εργοδότες συμφώνησαν σε πέντε άξονες, εν όψει των φθινοπωρινών διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.
Το κείμενο αρχών που συνυπέγραψαν με το υπουργείο Εργασίας αποδεικνύει ότι ακόμη κι εκεί όπου φαίνεται να υπάρχουν ασύμπτωτα συμφέροντα... 






οι ευρύτερες συναινέσεις, χάριν της οικονομίας συνολικά, είναι ρεαλιστικές, παρά τις δυσκολίες, όπως αυτές αναδείχθηκαν στις πολυήμερες διαβουλεύσεις.
Ταυτοχρόνως, με αυτήν τη διαμόρφωση της κοινής θέσης, η κυβέρνηση έχει στα χέρια της ένα ισχυρό όπλο στις συζητήσεις-διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, οι οποίες κάθε άλλο παρά εύκολες προδιαγράφονται, δεδομένης μιας σειράς αντεργατικών στην ουσία απαιτήσεων, που προβάλλονται από μέρους τουλάχιστον του ΔΝΤ.
Το εργοδοτικό-εργατικό μέτωπο έχει όμως και άλλες διαστάσεις. Πολιτικές πριν απ' όλα. Καθώς όλα τα κόμματα καλούνται να πάρουν θέση. Να ενισχύσουν με την υιοθέτηση της συμφωνίας μια εθνική στρατηγική για τα εργασιακά.
Μπροστά στο καθεστώς απορρύθμισης, στην κατάρρευση των εργασιακών σχέσεων, στη «ζούγκλα», όπως αποκαλείται, δεν υπάρχει χώρος για μικροκομματικούς αντιπολιτευτικούς υπολογισμούς. Εκτός, πια, και αν πρυτανεύσουν άλλες λογικές. Της μορφής, λόγου χάρη, ότι όσο λιγότερα πετύχει η κυβέρνηση για τα εργασιακά τόσο καλύτερα για την αντιπολίτευση!
Με αφορμή όμως τη συγκεκριμένη συμφωνία και την αναγκαιότητα για ενίσχυσή της διακομματικά. Αλλά λόγω της συγκυρίας κυρίως τίθεται επιτακτικά στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα των μίνιμουμ συναινέσεων. Από την οικονομία έως τους χειρισμούς εθνικών θεμάτων.
Η περίοδος με τις απρόβλεπτες εξελίξεις στην περιοχή μας και διεθνώς, σε συνδυασμό με την πολυεπίπεδη κρίση, επιβάλλει όσο ποτέ το τελευταίο διάστημα την επίδειξη της μέγιστης δυνατής εθνικής ευθύνης και την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση κυβέρνησης και κομμάτων.
Αλίμονο αν στην παραδοσιακή πολιτική αντιπαράθεση κυριαρχήσει η ρητορική της πλήρους κομματικής σύγκρουσης.

Aπο: ethnos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους