Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Κλείνουν 3 στα 10 αστυνομικά τμήματα – «Καταργούν» τη Δίωξη Ναρκωτικών

Τρία στα δέκα αστυνομικά τμήματα κλείνουν ή συγχωνεύονται, σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης-αναδιάταξης υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.. Από τα 1.206 σε όλη την Ελλάδα μένουν τα 948, ενώ στην Αττική από τα 246 θα μείνουν 188. Κατά τη διάρκεια εξέτασης των προτάσεων των Αστυνομικών Διευθυντών νομών της Ελλάδας και τη διαβούλευση, διαπιστώθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», ότι η αστυνομία δαπανούσε 350.000 ευρώ ετησίως σε μισθώματα κτιρίων 18 Αστυνομικών Σταθμών που ήταν κλειστοί, ένας από αυτούς μάλιστα τέσσερα χρόνια! Στο μεταξύ τα τηλέφωνα του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα χτυπά ακατάπαυτα από... 




VIP, που χάνουν τους αστυνομικούς συνοδούς τους, οι οποίοι θα ενταχθούν σε Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, οι οποίες από 22 ευελπιστούν να γίνουν 50. Στα σκαριά είναι και η δημιουργία 4ψήφιας τηλεφωνικής γραμμής, για την ψυχολογική υποστήριξη αστυνομικών εν ενεργεία και συνταξιούχων, μετά τα αυξανόμενα κρούσματα αυτοκτονιών.
Από την υλοποίηση του νέου σχεδίου αναδιοργάνωσης, που παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη τύπου του αρμόδιου υπουργού Νίκου Τόσκα, του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη, του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα εκτιμάται ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση οργανικών θέσεων σε ποσοστό 12,7%, και μείωση κατά 10% των μισθωμάτων, χρήματα όμως που ούτως ή άλλως θα δαπανηθούν σε καύσιμα και λειτουργικά έξοδα των υπηρεσιών που θα παραμείνουν αλλά θα περιπολούν σε μεγαλύτερη χιλιομετρική ακτίνα. Η πολιτική και αστυνομική ηγεσία τόνισε ότι στόχος της αναδιάρθρωσης που εξαγγελλόταν 20 χρόνια αλλά κανείς δεν την έκανε, είναι η συγχώνευση των υπηρεσιών, για την αύξηση περιπολιών και αποτελεσματικότητας στην αστυνόμευση. Στον νομό Αττικής καταργούνται 71 αστυνομικές υπηρεσίες και «απελευθερώνονται» 1.446 αστυνομικοί που θα ανακατανεμηθούν με βάση το νέο οργανόγραμμα.
Όπως είχε επισημανθεί τον περασμένο Αύγουστο, η αναδιάρθρωση ήταν ένα «καλλικρατικό λίφτινγκ» με τη επαναφορά του θεσμού πολυδύναμων αστυνομικών τμημάτων, το οποίο άφηνε πολλές παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας χωρίς ουσιαστική ή τουλάχιστον ελλιπή και απομακρυσμένη αστυνόμευση. Η πολιτική και αστυνομική ηγεσία υποστηρίζουν ότι οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες και ο θεσμός του «Τοπικού Αστυνόμου» θα μπορέσουν να καλύψουν το κενό αστυνομικών σταθμών της παραμεθορίου που καταργούνται. Συνδικαλιστές της αστυνομίας αναφέρουν πως η αναδιάρθρωση δεν δίνει λύση στην λειψανδρία (περίπου 7.000 κενές οργανικές θέσεις) και στα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα εξαιτίας των ελλείψεων σε οχήματα και τεχνολογικό εξοπλισμό. Οι κύριοι Τόσκας και Αναγνωστάκης, αναφορικά με τα γηρασμένα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., ανέφεραν ότι είναι σε τελικό στάδιο η αγορά 400 οχημάτων, με 13 εκατομμύρια ευρώ που ήταν σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την τοποθέτηση καμερών στα βόρεια σύνορά μας, κάτι που δεν χρειαζόταν και επανακαθορίστηκε η χρήση τους.
Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο κ. Τόσκας και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. στη δημιουργία τουλάχιστον 30 επιπλέον ΟΠΚΕ, με τους 700 αστυνομικούς που θα φύγουν από τη φύλαξη επισήμων. Ο αρμόδιος υπουργός επεσήμανε τις πιέσεις που δέχεται από πρόσωπα για να μην αφαιρεθεί η φρουρά τους αναφέροντας χαρακτηριστικό διάλογο με πρώην συνάδελφό του που μένει στου Παπάγου: «Μου είπε ότι μένει δίπλα στο βουνό και του απάντησα και τι φοβάσαι; Μην κατέβει ο Νταβέλης;».
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. κ. Γιάννης Κατσιαμάκας δήλωσε: «Δεν θα σώσει την κατάσταση από την λειψανδρία. Γίνεται απλά μια αναδιάταξη του προσωπικού, ένα μικρό λίφτινγκ. Στην επαρχία καταργούνται αστυνομικά τμήματα παραμεθόριων περιοχών με την αστυνόμευσή τους να υπάγεται σε υπηρεσίες που απέχουν πολλά χιλιόμετρα από αυτές».
Ο κ. Γρηγόρης Γερακαράκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων λέει χαρακτηριστικά: «Επαναφέρουν τον αποτυχημένο θεσμό των πολυδύναμων αστυνομικών τμημάτων. Είναι κοροϊδία. Λένε ότι θα έχουν δύο εποχούμενες περιπολίες το 24ωρο σε παραμεθόριες περιοχές, χωρίς να έχουν οχήματα. Τα τμήματα Δίωξης Ναρκωτικών, μετατρέπονται σε γραφεία μέσα στις υποδιευθύνσεις Ασφάλειας, με το εξειδικευμένο προσωπικό να παροπλίζεται. Στη Θεσσαλονίκη κλείνουν τρία αστυνομικά τμήματα και μένει ένα, ενώ αντίστοιχες είναι οι περικοπές στον Πειραιά».
Διαπιστώνεται επίσης, ότι το Αστυνομικό Τμήμα Αριστοτέλη Χαλκιδικής θα μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις του παλιού Α.Τ. Ιερισσού, το οποίο είχε «καεί» κατά τη διάρκεια των επεισοδίων για τα μεταλλεία της περιοχής. Παράλληλα εντοπίζεται σωρεία αποσπάσεων αστυνομικού προσωπικού από τα Τμήματα Ασφαλείας στα Αστυνομικά Τμήματα για την… φύλαξη στόχων! Συνδικαλιστές της αστυνομίας αναφέρουν χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως αυτών των τμημάτων Πετραλώνων και Ν. Κόσμου τα οποία «σκορπίζονται» σε βάρος της Καλλιθέας και Ν. Σμύρνης, καταργείται το καλύτερο σε υποδομή Α.Τ. Μελισσίων και παραμένει το «άσχημο» της Πεντέλης. Τα τρία τμήματα Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης γίνονται δύο που θα αστυνομεύουν μια τεράστια περιοχή, ενώ καταργούνται τα τμήματα Τροχαίας Περιστερίου και Αιγάλεω και ιδρύεται Τροχαία Δυτικής Αττικής.
«Καταργείται» η Δίωξη Ναρκωτικών σε όλη την επαρχία!
Προβληματισμό και εύλογα ερωτήματα προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να καταργήσει όλες τις Διευθύνσεις Δίωξης Ναρκωτικών στην επαρχία και να τις μετατρέψει σε «γραφεία» μέσα στην κάθε υποδιεύθυνση Ασφάλειας.
Με απλά λόγια, η Δίωξη Ναρκωτικών σταματά πλέον να είναι στην επαρχία αυτόνομη υπηρεσία και όσοι αστυνομικοί υπηρετούν εκεί, θα μεταφερθούν στην Ασφάλεια. Έτσι, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, παροπλίζονται ουσιαστικά μάχιμοι αστυνομικοί με ειδίκευση.
Για την κατάργηση των υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών στους νομούς της επαρχίας, το υπουργείο υποστήριξε ότι θα γίνει, επειδή διαθέτουν μεγάλο αριθμό αστυνομικών και θα ενταχθούν στις διευθύνσεις του κάθε νομού με διευρυμένο αντικείμενο.
Όπως ανέφερε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, είναι αδιανόητο η Δίωξη Ναρκωτικών σε μια επαρχιακή πόλη να διαθέτει 20-22 εξειδικευμένους αστυνομικούς και όλη η Ασφάλεια 60.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους