Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Ταμεία αναζητούν λεφτά για τις συντάξεις

by kathimerini.gr

Η εικόνα κατάρρευσης που παρουσιάζουν εδώ και χρόνια τα ασφαλιστικά ταμεία και η οποία κορυφώνεται τους τελευταίους μήνες κάθε χρόνου, όταν και η προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση εξαντλείται, χαρακτηρίζει και τις εξελίξεις των ημερών. Χθες, το διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ απέρριψε, με οριακή πλειοψηφία, το αίτημα της διοίκησης για πρόσθετη χρηματοδότηση από τον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ. 






Την ίδια στιγμή, ο ΟΑΕΕ ενέκρινε αντίστοιχο αίτημα για 150 εκατ. ευρώ. Και αυτό όταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στο τέλος του έτους το έλλειμμα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα αγγίξει και ίσως ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν σε αυτά τα περίπου 2 δισ. ευρώ που οφείλουν ΙΚΑ και ΟΑΕΕ στον ΕΟΠΥΥ αλλά και τα 3 δισ. ευρώ που χρωστά το ΙΚΑ στον ΟΑΕΔ.
Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το χρέος του ΙΚΑ προς τον ΕΟΠΥΥ και οι πιέσεις που ασκεί ο Οργανισμός προκειμένου να εισπράξει μέρος από τα οφειλόμενα, ώθησαν τη διοίκηση να ζητήσει τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ από τον μικρό «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ, που διαθέτει περίπου 400 εκατ. ευρώ. Το αίτημα απορρίφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο με 9 ψήφους κατά και 7 υπέρ, καθώς φαίνεται πως εκτός από τους εκπροσώπους των εργαζομένων (3 από τη ΓΣΕΕ, 1 από την ΠΟΣΕ ΙΚΑ) και των συνταξιούχων (2 εκπρόσωποι) αρνητικά ψήφισαν και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ. Την πρόταση καταψήφισε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, για τυπικούς βέβαια λόγους, καθώς θεώρησε ότι δεν ζητήθηκε συγκεκριμένο ποσό και συνεπώς, δεν διατυπώθηκε ορθώς το αίτημα.

Την ίδια στιγμή και με τον φόβο αδυναμίας κάλυψης των απαιτούμενων εσόδων ώστε να πληρωθούν εγκαίρως οι συντάξεις, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΕ ενέκρινε αίτημα για 150 εκατ. ευρώ από τον μικρό «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ. Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ», το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών έχει ήδη λάβει πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ και πλέον ζητεί νέα ένεση ρευστότητας.

Αν και στο Δ.Σ. του ΟΑΕΕ συμμετέχουν επίσης μέλη της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, η απόφαση ελήφθη καθώς η πορεία των εσόδων του Οργανισμού κάθε άλλο παρά ευοίωνη είναι. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επαγγελματιών προς τον Οργανισμό ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ, ενώ όλες οι μέχρι τώρα ρυθμίσεις οφειλών έχουν αποτύχει και πλέον οι ασφαλισμένοι αναζητούν λύσεις στην κατεύθυνση του παγώματος των χρεών προκειμένου να ανασάνουν. Η καλύτερη πορεία των εσόδων του ΙΚΑ ήταν μάλιστα και η βασική επιχειρηματολογία όσων ψήφισαν κατά της χρηματοδότησης του Ιδρύματος από το ΑΚΑΓΕ.
Κάτι που επισημαίνει και η διοίκηση του Ιδρύματος. Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του το ΙΚΑ τονίζει ότι το έλλειμμα του Ταμείου –ήδη γνωστό από τον Δεκέμβριο του 2015, όταν εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός– βαίνει μειούμενο λόγω και της αύξησης των εσόδων του Ιδρύματος. Συγκεκριμένα, για το οκτάμηνο του 2016, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 345,7 εκατ. ευρώ ή κατά 4,96% σε σχέση με τα έσοδα του οκταμήνου του 2015. 

Λόγω της βελτιωμένης πορείας είσπραξης των εσόδων του, η διοίκηση σημειώνει ότι το Ιδρυμα δεν θα προβεί σε αίτημα ταμειακής διευκόλυνσης (εσωτερικού δανεισμού) για την καταβολή των συντάξεων μηνός Οκτωβρίου 2016, όπως δεν χρειάστηκε ταμειακή διευκόλυνση και για την καταβολή των συντάξεων μηνός Σεπτεμβρίου 2016.
Παραδέχεται βέβαια ότι τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων καλύπτονται από την κρατική επιχορήγηση και από τον ειδικό λογαριασμό του μικρού «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ.

Η δημοσιοποίηση του θέματος, πάντως, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από πλευράς συνδικαλιστών όσο και από σύσσωμη την αντιπολίτευση, καθώς παρ’ ότι πρόκειται για μια πρακτική που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν όχι μόνο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στην πράξη σκοπός του ΑΚΑΓΕ είναι η δημιουργία αποθεματικών για τη διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους