Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Ανταγωνιστικότητα: Βουλιάζει η Ελλάδα, την ξεπέρασε ακόμη και η... Ναμίμπια!

Στην 86η θέση υποχώρησε φέτος η Ελλάδα μας παρά την διαρκή «προσαρμογή» - Τα σημεία που «πάσχει» η οικονομία μας, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
Λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για τη δεύτερη αξιολόγηση όπου θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα όπως η εργασιακή μεταρρύθμιση και το πλήρες άνοιγμα των αγορών, η ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ανταγωνιστικότητα έρχεται σαν «βόμβα». 






Και αυτό καθώς παρά τα προγράμματα προσαρμογής η χώρα μας, όπως καταδεικνύει η έρευνα, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα απ' τα μεγαλύτερα προβλήματα - και ένα απ' τα κεντρικά στοιχεία των σχεδιασμών των μνημονιακών προγραμμάτων προσαρμογής - την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της.

Τουναντίον η φετινή έκθεση “Global Competitiveness Report 2016 - 2017” δείχνει ότι η Ελλάδα έχει απωλέσει πέντε θέσεις στη λίστα με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες και πλέον καταλαμβάνει την 86η θέση μεταξύ 138 κρατών.

Σύμφωνα με την έκθεση, που για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ επεξεργάστηκε ο ΣΕΠΕ, προκύπτει ότι η Ελλάδα, με βαθμολογία 4,00 (με ανώτερη αξιολόγηση το 7), έχει να διανύσει μακρύ δρόμο για να προσεγγίσει επιδόσεις αντίστοιχες, για παράδειγμα, με αυτές της “πρωταθλήτριας” κόσμου στην ανταγωνιστικότητα -για 8η συνεχόμενη χρονιά- Ελβετίας (βαθμολογία 5,81). Ισχυρές επιδόσεις σε όλους τους επιμέρους τομείς, συνεχίζει να πετυχαίνει διαχρονικά η Σιγκαπούρη (5,72), που κατατάσσεται -επίσης για 8η φορά- στη 2η θέση της λίστας με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του πλανήτη.


Στο Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας 2016 - 2017 του World Economic Forum, την 3η θέση καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ (με βαθμολογία 5,70), ενώ από την 4η μέχρι και την 7η θέση στην κατάταξη της λίστας με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του πλανήτη καταλαμβάνουν ευρωπαϊκές χώρες, η Ολλανδία (5,57), η Γερμανία (5,57), η Σουηδία (5,53) και η Μεγάλη Βρετανία (5,49). Ιαπωνία (5,48) και Χονγκ Κονγκ (με βαθμολογία 5,48) ακολουθούν, ενώ η Φινλανδία (5,44) συμπληρώνει τη δεκάδα των πρωταθλητών κόσμου στην ανταγωνιστικότητα.

Τις επόμενες δέκα θέσεις (11 - 20) με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου συμπληρώνουν η Νορβηγία, η Δανία, η Νέα Ζηλανδία, η Κίνα, ο Καναδάς, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βέλγιο, το Κατάρ, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο. Στον αντίποδα, τη χειρότερη επίδοση παγκόσμια στη φετινή αξιολόγηση κατέχει η Υεμένη (με βαθμολογία 2,74) καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση της σχετικής λίστας.



Απο: protothema.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους