Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Δηλώσεις Βερστάγκερ πυκνώνουν τα σύννεφα για τη Λάρκο

                                                        Του Χάρη Φλουδόπουλου

Όπως δήλωσε στη βουλή ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, το ΔΣ της Λάρκο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα τη συμφωνία για την προμήθεια ρεύματος από τη ΔΕΗ και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η επικύρωσή της από τη Γενική Συνέλευση.

Ωστόσο τα προβλήματα για τη βιομηχανία, τα οποία διογκώνονται και συσσωρεύονται διαχρονικά, δε σταματούν στη διευθέτηση του κόστους ρεύματος και του χρέους... 








που έχει συσσωρευτεί προς τη ΔΕΗ. Και αυτό γιατί υπάρχει πάντα η απειλή της υπόθεσης των παράνομων κρατικών ενισχύσεων και της επιστροφής συνολικά 135 εκατ. ευρώ βάσει της απόφασης του 2014.


Το πρόβλημα επαναφέρει στο προσκήνιο, η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρίτ Βερστάγκερ, η οποία απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη, τονίζει ότι η Επιτροπή έχει κινήσει τις δικαστικές διαδικασίες που προβλέπονται όταν ένα κράτος μέλος δε συμμορφώνεται σε αποφάσεις και πρόστιμα για κρατικές ενισχύσεις. Η Επίτροπος αποκαλύπτει ότι η DGCOMP κίνησε τις δικαστικές διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 108 παρ. 2 της Συνθήκης της ΕΕ, καθώς η Ελλάδα δε συμμορφώθηκε με την απόφαση που εκδόθηκε το 2014 για την υπόθεση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων.  


Η απάντηση της κ. Βεστάγκερ, έρχεται μετά από ερώτηση που κατέθεσε για τη Λάρκο η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, η οποία ζήτησε να πληροφορηθεί ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Κομισιόν για την προστασία των περίπου 1500 θέσεων εργασίας της βιομηχανίας. Επίσης η ευρωβουλευτής ζητούσε να πληροφορηθεί εάν η Κομισιόν παρακολουθεί την πρόοδο γύρω από την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.


Βεβαίως και μόνο το γεγονός ότι η Επίτροπος απάντησε η ίδια στην ερώτηση έχει τη δική της σημασία. Ωστόσο και το περιεχόμενο της απάντησης της Δανής Επιτρόπου προκαλεί εύλογες ανησυχίες για τις προθέσεις της Κομισιόν γύρω από το μέλλον της βιομηχανίας. Ειδικότερα, η κ. Βερστάγκερ κάνει μία σύντομη αναδρομή στην απόφαση της 27ης Μαρτίου του 2014 που υποχρέωνε την Ελλάδα να ανακτήσει ενίσχυση ύψους 135 εκατ. ευρώ (συν τόκους) για παράνομες κρατικές εγγυήσεις και εισφορές κεφαλαίου που χορηγήθηκαν στη Λάρκο. 


Επίσης η Επίτροπος σημειώνει ότι την ίδια ημέρα εκδόθηκε από την Επιτροπή απόφαση που έκρινε ότι η πώληση μέρους των περιουσιακών στοιχείων της Λάρκο μέσω δύο χωριστών διαγωνισμών δεν συνεπαγόταν οικονομική συνέχεια και συνεπώς η νέα οντότητα δε θα έφερε ευθύνη για την ανάκτηση των ασυμβίβαστων ενισχύσεων. 


Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην απάντηση της Επιτρόπου "Η Ελλάδα δεν εφάρμοσε την απόφαση αυτή και η ΛΑΡΚΟ υπέβαλε αίτηση για ακύρωση των δύο αποφάσεων της Επιτροπής στις 6 Ιουνίου 2014".


"Μέχρι στιγμής, δεν υλοποιήθηκε ούτε η επιστροφή της παράνομης ενίσχυσης ούτε η κοινοποιηθείσα πώληση περιουσιακών στοιχείων" σημειώνει στην απάντησή της η Επίτροπος Βερστάγκερ καταλήγοντας "ενόψει αυτής της κατάστασης, η Επιτροπή, στις 2 Σεπτεμβρίου 2016, κίνησε δικαστικές διαδικασίες βάσει του άρθρου 108 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη μη εφαρμογή της απόφασης ανάκτησης".


Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης είχε κάνει λόγο για πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρηθεί η Λάρκο υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, χωρίς μάλιστα να υπάρξει κάποια αντίδραση από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Ωστόσο καθίσταται σαφές ότι οι κυβερνητικές προθέσεις προσκρούουν στην εν εξελίξει δικαστική διαδικασία και στην απόφαση της Επιτροπής είτε να ζητήσει την πλήρη εφαρμογή της απόφασης για ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων ύψους 135 εκατ. ευρώ είτε την επανενεργοποίηση του σχεδίου για ιδιωτικοποίηση και μάλιστα μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας (δύο χωριστών διαγωνισμών).



 Aπο: capital.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους