Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Ποιές ΔΕΚΟ μεταβιβάζονται στο υπερ-Ταμείο

Αυτόματα και χωρίς αντάλλαγμα μεταφέρεται στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων η συμμετοχή του Δημοσίου σε πολλές κρατικές επιχειρήσεις, βάσει του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε αργά χθες στη Βουλή.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το πολυνομοσχέδιο, στο υπερταμείο θα μεταφερθούν οι συμμετοχές σε: 
 
 
 
 
 
 
 
ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ, «Ελ. Βενιζέλος» (το 25% των μετοχών- το 30% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ), «Ελληνικές Αλυκές», ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ, Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου, Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ΔΕΗ (το ποσοστό που δεν κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ), HELEXPO, Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ (τα ποσοστά που δεν κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στις δύο εταιρείες), Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και ΔΕΗ.
 

Επίσης, μεταβιβάζονται αυτοδικαίως και χωρίς αντάλλαγμα από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπερταμείο, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των μικρότερων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας που δεν έχουν παραχωρηθεί στη γερμανική Fraport. Παράλληλα, θα μεταφερθούν στο υπερταμείο (ειδικότερα στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) τα ακίνητα που είναι υπό τον έλεγχο υπουργείων και άλλων δημοσίων οργανισμών και τα οποία περιλαμβάνονται στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και είναι κατάλληλα για αξιοποίηση.
 

Αντίθετα, στο πολυνομοσχέδιο δεν υπάρχει διάταξη για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά με άλλη διάταξη προβλέπεται η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ έως το τέλος του 2017.
 
Εχουν εξαιρεθεί από την αρχική λίστα που συζητούσαν κυβέρνηση και δανειστές τρεις κρατικές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), η ΛΑΡΚΟ και η ΓΑΙΑΟΣΕ, για τις οποίες οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν εκφράσει αντιρρήσεις, οι οποίες προφανώς έγιναν δεκτές.
 
 
Στην περίπτωση της ΓΑΙΑΟΣΕ, που διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ, ο υπ. Υποδομών Χρ. Σπίρτζης ζητούσε να μεταφερθούν στο υπερ Ταμείο μόνο κάποια δικαιώματα και όχι αυτούσια η εταιρεία, για τα ΕΑΣ το υπουργείο Εθνικής Αμύνας ζήτησε και πέτυχε οι αποφάσεις να ληφθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, ενώ για την ΛΑΡΚΟ το υπουργείο Ενέργειας επέμεινε να προηγηθεί νομικός επανέλεγχος ως προς το ποιές ακριβώς δραστηριότητες θα μεταβιβαστούν.
Σημειώνεται ότι από τις αποκρατικοποιήσεις προβλέπονται συνολικά έσοδα 4,564 δισ. ευρώ την περίοδο 2017- 2021, τα οποία κατανέμονται σε 2,153 δισ. ευρώ εφέτος, σε 2,073 δισ. ευρώ το 2018, σε 143 εκατ. ευρώ το 2019, σε 109 εκατ. ευρώ το 2020 και σε 86 εκατ. ευρώ το 2021.


Απο: ΑΜΠΕ
 
 


 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους