Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ απαιτούν οι θεσμοί. Αντιδρούν οι υπουργοί της Κυβέρνησης

Τι συμβαίνει με την Λάρκο και το πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης.
Μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να οριστικοποιηθεί η λίστα των εταιριών του δημοσίου συμφέροντος που θα περάσουν στην υπό σύσταση εταιρία δημοσίων συμμετοχών (ΕΔΗΣ).
Οι θεσμοί έχουν ζητήσει να σταματήσει η σχέση των ΔΕΚΟ με το πολιτικό σύστημα της χώρας μας καθώς επί σειρά ετών μέσω αυτών επιβάρυναν με πακτωλούς δισεκατομμυρίων ευρώ το χρέος που δημιούργησε η χώρα και την οδήγησε στην ουσία σε πτώχευση.
Ακριβώς επειδή η σχέση αυτή συνεχίζεται εν πολλοίς και το πελατειακό κράτος επί ΣΥΡΙΖΑ ζει και βασιλεύει, οι θεσμοί πιστεύουν ότι αυτό θα σταματήσει με την μεταφορά τους στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.






Η ΕΔΗΣ θα πρέπει να έχει συσταθεί μέχρι τις 22 Μαΐου και πριν από την σύνοδο του Eurogroup και θα πρέπει να έχει εγκριθεί εγκαίρως από το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής.
Σειρά εταιριών ΔΕΚΟ όπως τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η ΓΕΟΣΕ, ο ΟΤΕ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Οργανισμός κεντρικών Αγορών και Αλιείας, ΔΕΘ-HELEXPO και Λάρκο, βρίσκονται στο σκοπευτικό των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, οι οποίες μάλιστα έχουν λάβει και παρανόμως κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και για τις οποίες επιδιώκεται η άμεση αποκρατικοποίησή τους.

Η απαίτηση των θεσμών προσκρούει στις αντιδράσεις των υπουργών, όπου ο καθένας από την πλευρά του προβάλλει διάφορα επιχειρήματα προκειμένου οι αποκρατικοποιήσεις αυτές να μην επιτευχθούν.
Σε ότι αφορά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα αντιρρήσεις προβάλλει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κος Καμένος, ο οποίος ζητά να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποκρατικοποίησης μεταγενέστερα. Σε ότι αφορά την ΓΕΟΣΕ αντιρρήσεις προβάλλει ο κος Σπίρτζης, ο οποίος δέχεται την μεταφορά στο υπερταμείο, μόνο κάποιων δικαιωμάτων και όχι αυτούσια της εταιρίας. Διαφωνεί ακόμη για το 1% του ΟΤΕ επικαλούμενος δικαιώματα που απορρέουν από την σύμβαση με την Deutche Telecome όσο επίσης και για το 25% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Ενώ ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κος Παπαδημητρίου αντιδρά για τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας επικαλούμενος την κομβική τους σημασία στην ανάπτυξη του χονδρικού εμπορίου. Ενώ η υπουργός εσωτερικών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, επιμένει σε εξαίρεση της ΔΕΘ-HELEXPO.

Σε ότι αφορά την Λάρκο τώρα, όπου μας ενδιαφέρει ως περιοχή το υπουργείο ενέργειας ζητά να προηγηθεί νομικός επανέλεγχος ως προς το ποιες ακριβώς δραστηριότητες θα μεταβιβαστούν στο ταμείο.

Ένα άλλο σημείο που αφορά την Λάρκο είναι και τα όσα πρόσφατα είπε ο υπουργός κος Παπαδημητρίου για την στήριξη, την αναδιοργάνωση και την ανάπτυξη της Λάρκο Α.Ε, και ότι μέσω αυτής θα επιχειρηθεί η στήριξη θέσεων εργασίας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όπου διαθέτει ορυχεία εξόρυξης μεταλλευμάτων μέσω του Προγράμματος εγγυημένης απασχόλησης. Καθώς όπως οι πληροφορίες λένε, οι θεσμοί δεν αναμένεται να δεχθούν αυτού του είδους την πρωτοβουλία και με δεδομένο ότι η εταιρία έχει λάβει 135.000.000 ευρώ παράνομων χρηματοδοτήσεων μέσω των ελληνικών κυβερνήσεων από την Ε.Ε.



Απο: eviawelle.gr

 

 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους