Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Μην βιάζεστε. Δεν τα είδαμε όλα στα εργασιακά

Του Γιώργου Κράλογλου

Στην ΔΕΘ δεν ανεβαίνεις με την "φάκα" στα χέρια. Ρίχνεις "τυράκι" στον εργαζόμενο, σε ιδιώτες, "φιλέτο" στον κρατικό υπάλληλο. Και βλέπουμε. Όταν, στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα, οι δήθεν σοσιαλιστές ή οι αριστεροί, οποιουδήποτε χρώματος (πράσινου, ροζ, μπλε και μαύρου) ανασκαλίζουν τον Μαρξ και μιλάνε (με τα γνωστά ακαταλαβίστικα) για καπιταλισμό, το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ με το δίκιο του εργάτη.
Όταν, στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα, σύσσωμες οι παραγωγικές τάξεις εναντιώνονται προφορικά, γραπτά, από...








 ραδιοφώνου και από τηλεοράσεως σε νομοθετήματα που προωθεί στην Βουλή σοσιαλιστική ή αριστερή ή μαύρο-αριστερή κυβέρνηση δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν (εκτός περιπτώσεων  φορολογίας).
Το ένα είναι να προκαλούν θόρυβο, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, για να δώσουν την ευκαιρία ανατροπής της συγκεκριμένης νομοθεσίας (εργασιακής επί το πλείστον) κατά την εφαρμογή της. Πρόσχημα ο κίνδυνος... μήπως και τα μέτρα αποβούν σε βάρος της αγοράς εργασίας και χαθούν θέσεις...

Το άλλο είναι να έχουν διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι η νομοθεσία προωθείται για άλλους λόγους... Και βεβαίως δεν πρόκειται να εφαρμοστεί όπως θα ψηφιστεί στην Βουλή και θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αυτό άλλωστε στην Ελλάδα είναι κανόνας και καθόλου η εξαίρεση.

Όταν, στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα, ακούς πολιτικά πυροτεχνήματα του στιλ... "Θα εκσυγχρονίσουμε το κράτος" ή "θα φέρουμε δίκαιη ανάπτυξη", ή "Ετοιμάζουμε ανακατανομή του πλούτου" ή " Το κεφάλαιο δεν θα ζήσει σε βάρος του λαού" και ακολουθούν νομοθετήματα να περιμένεις ανοίγματα, στον κομματικό στρατό κατοχής, στα δικά μας τζάκια, στους κρατικοδίαιτους, με δουλειές που ετοιμάζονται (πώληση κράτους ή σπατάλη πόρων των δημοσίων επενδύσεων).

Όταν, στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα, οι ντουντούκες και οι ιθαγενείς χορευτές... ουρλιάζουν "Φεύγουμε από το ΝΑΤΟ", "Βγαίνουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση", "Ζήτω στην δραχμή και κάτω το ευρώ", "Σκίζουμε μνημόνια" είναι η καλύτερη στιγμή να επενδύσεις, να φέρεις τα λεφτά σου στην Ελλάδα, να μπεις στο Χρηματιστήριο.  Κάποιο καινούργιο παιχνίδι σκαρώνεται για τους ολίγους... Τους πολύ ολίγους. Αν το προλάβεις και εσύ ο άσχετος το πρόλαβες...

Στην ίδια ακριβώς ατμόσφαιρα, στο ίδιο κλίμα, και με την ίδια πολιτική "λογική" μεθοδεύθηκε και ο (σκόπιμος βεβαίως)  θόρυβος του ΣΥΡΙΖΑ, των παραγωγικών τάξεων, και κάθε ανήσυχου... για τα εργασιακά και τα εργοδοτικά δικαιώματα, (της εργασιακής νομοθεσίας Τσακαλώτου και Αχτσιόγλου), λίγες ημέρες πριν την ΔΕΘ, με πρόσχημα τις "δήθεν" πιέσεις των δανειστών.

Ο "χορός" στήθηκε γιατί το καλάθι Τσίπρα στην ΔΕΘ δεν έχει ούτε επενδύσεις, ούτε αποκρατικοποιήσεις, ούτε χρηματοδοτήσεις στην οικονομία, ούτε φορολογικές ανακατατάξεις.

Και όταν αυτά δεν υπάρχουν βγαίνουν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας (που έλεγε και ο Ανδρέας), ο Μάρξ, το δίκιο του εργάτη, η δίκαιη ανάπτυξη και ο καπιταλισμός. Έτσι θα βγάλει πέρα ο Τσίπρας και την "θηλιά" της Θεσσαλονίκης. Από Δευτέρα βλέπουμε...

Τι βλέπουμε όμως στα εργασιακά; Προς ώρας μόνο μερικές σκηνές του έργου του θιάσου. Το "Μπουρλότο" στην νομοθεσία από όλες τις παραγωγικές τάξεις. Τα μαύρα μαντάτα για τις επιχειρήσεις. Ο μαύρος μεσαίωνας για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη...

Σε άλλες "σκηνές" φάνηκαν και οι προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο εργασιακό. Ακούει τον θόρυβο η Αχτσιόγλου και κάνει τις πρώτες ανατροπές. Τραβάει πίσω δικές της τροπολογίες. Από κοντά και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με το δίκιο του εργοδότη... Δεύτερος γύρος Αχτσιόγλου με απόσυρση τροπολογιών.

Τα μπερδεύει (όπως τα μπερδεύει) και ο Τσακαλώτος  με μαρξιστικά, καπιταλιστικά και άλλα παρόμοια... Αλλά (όπως μαθαίνω) την άλλη Τετάρτη οι τεχνικοί της Τρόικα θα του ζητήσουν επίσημη "μετάφραση" όσων είπε στην Βουλή.

Θα τους πουν όμως αυτά που πρέπει; Ότι εμείς στην Ελλάδα έτσι το έχουμε. Άλλο πράγμα αυτό που ψηφίζουμε και άλλο αυτό που θα εφαρμόσουμε τελικά. Γιατί είναι λάθος να νομίζουμε πως οι αντιδράσεις από το (κατά τον ΣΥΡΙΖΑ) κεφάλαιο για το εργασιακό έγιναν για να γίνουν. Μέγα λάθος. Στην πράξη η "μεταρρύθμιση" της εργασιακής νομοθεσίας που θα δούμε , τελικά, δεν θα την γνωρίζουμε. Όσοι αφελείς από εμάς πιστεύουμε πως και στα εργασιακά ,τα είδαμε όλα και με τον ΣΥΡΙΖΑ...



Απο: capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους