Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018

Bloomberg: Επώδυνη η κανονικότητα για τους Έλληνες

Τις δυσκολίες, που έχεινα αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία, καθώς οδεύει προς το τέλος των μνημονίων,επισημαίνει σε άρθρο του το Bloomberg. 
 «H κυρίαρχη πεποίθηση στην Ευρώπη είναι ότι η ελληνική κρίση έχει φτάσει στο τέλος της: η οικονομία αναπτύσσεται, η χώρα έχει αντλήσει χρήματα από τις αγορές ομολόγων και η κυβέρνηση λέει στους πιστωτές ότι δεν χρειάζεται πρόσθετη οικονομική βοήθεια», αναφέρει το πρακτορείο και σχολιάζει: «Παρόλα αυτά εξακολουθεί να είναι επώδυνη η προσαρμογή των δημοσιονομικών της χώρας, ύστερα από μία άνευ προηγουμένου οικονομική κατάρρευση». 

 Όπως αναφέρεται, παρά το γεγονός ότι η αξιολόγηση έδειξε πως απομένουν μόλις δύο προαπαιτούμενα να υλοποιηθούν, ορισμένοι αξιωματούχοι στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι ίσως είναι νωρίς να εξέλθει η χώρα από την «μονάδα εντατικής θεραπείας»του προγράμματος. 
 Το πρακτορείο θυμίζει πως ένας στους πέντε εξακολουθεί να είναι άνεργος, με την πλειονότητα μάλιστα να είναι εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον ένα χρόνο. Περισσότεροι από τους μισούς οφείλουν φόρους, με τους μη εισπραχθέντες να υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ. Και οι επιχειρήσεις είναι υπό διαρκή πίεση, καθώς οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν ταcapitalcontrolsκαι τα κόκκινα δάνεια, ταstresstestsκαι τους πλειστηριασμούς. 
 «Η κατάσταση επιστρέφει στην ομαλότητα και υπάρχει κάποιο επίπεδο σταθερότητας, αλλά εκκρεμούν ακόμη πολλά» σχολιάζει ο Δημήτρης Μπόκας, ιδιοκτήτης τηςPlagton.Hπρόσβαση σε χρηματοδότηση, εξηγεί, είναι πιο δύσκολη και το φορολογικό βάρος ανέρχεται στο 58% των κερδών για την επιχείρησή του. 
 Στο δημοσίευμα περιγράφεται το σχέδιο για κεφαλαιακό μαξιλάρι 20 δισ. ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θα επιτρέψει στη χώρα να σταθεί ξανά στα πόδια της και να ανακτήσει την οικονομική κυριαρχία, χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης- την οποία όμως η Τράπεζα της Ελλάδας θεωρεί αναγκαία. 
 «Το ερώτημα είναι πώς θα γίνει το σχέδιο βιώσιμο» σχολιάζει ο Βολφάνγκο Πίκολι, συμπρόεδρος τηςTeneo Intelligence στο Λονδίνο. «Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και να βρεθούμε γρήγορα σε μία κατάσταση δύσκολη» προειδοποιεί. 
 Οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες αισθάνονται πόσο επώδυνη είναι η νέα κανονικότητα, αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο παραδείγματα εμπόρων και συνταξιούχων, που έρχονται αντιμέτωποι με συρρίκνωση του εισοδήματός του και βαρύτατους φόρους. 

Απο:  naftemporiki.gr   
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους