Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Τη λύση της πώλησης προκρίνει η Κομισιόν για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ

Η ΔΕΗ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να διακόψει την ηλεκτροδότηση της εταιρίας λόγω των συσσωρευμένων χρεών της.
Την πώληση της ΛΑΡΚΟ προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν ως λύση για την «επόμενη ημέρα» της εταιρείας, έπειτα από την πρόσφατη απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Γενικό Δικαστήριο της προσφυγής της βιομηχανίας εναντίον της απόφασης των Βρυξελών, να χαρακτηρίσει ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις τα μέτρα στήριξης ύψους 135,8 εκατ. ευρώ, που έλαβε το ελληνικό Δημόσιο την περίοδο 2008 – 2011.
Στην πραγματικότητα, η θέση της Κομισιόν αποτελεί...
 
 
 
 
 
 
 συμβιβαστική πρόταση, καθώς θα μπορούσε κάλλιστα να υποστηρίξει πως το εν λόγω ποσό είναι άμεσα απαιτητό. Κάτι που, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της ΛΑΡΚΟ, θα σήμαινε την άμεση χρεοκοπία της.
Αν και το άλλοτε «ευρωπαϊκό διαμάντι του νικελίου» συνεχίζει ακόμη και σήμερα να  προμηθεύει με υψηλής ποιότητας σιδερονικέλιο τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα στη Γηραιά Ήπειρο, λόγω των χαμηλών διεθνών τιμών αναγκάζεται να πουλά κάτω από το παραγωγικό της κόστος.
Έτσι, συνεχίζει να «γράφει» ζημίες σε μηνιαία βάση, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στο παθητικό εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχει δημιουργήσει από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, με τη μοιραία απόφαση για τη σύναψη συμφωνιών αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) και την κακοδιαχείριση που ακολούθησε.

Απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης

Μεταξύ άλλων, συνέπεια των παραπάνω είναι να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και πιο συστηματικούς κακοπληρωτές για τη ΔΕΗ, μην καταβάλλοντας εδώ και χρόνια το κόστος για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει.
Επομένως, παρά την πρόσφατη συμφωνία των δύο πλευρών, η οποία εξασφαλίζει στη βιομηχανία φθηνότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα συνδεδεμένης με τη διακύμανση των τιμών του σιδηρονικελίου, εξακολουθούν να συσσωρεύονται νέα χρέη προς τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, τα οποία εκτιμάται πως αυξάνονται κατά 5 εκατ. ευρώ κάθε μήνα.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να διακόψει την ηλεκτροδότησή της, καθώς εκτιμά πως είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει ποινικές ευθύνες, στην περίπτωση που συνεχίσει να της παρέχει ηλεκτρική ενέργεια ουσιαστικά δωρεάν.
Μία απόφαση που, αν υλοποιηθεί, θα σήμαινε το «ξαφνικό θάνατο» της ΛΑΡΚΟ. 
 
 
 


 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους