Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

ΛΑΡΚΟ: Έρχεται σχέδιο ιδιωτικοποίησης

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Χθες στη συνάντηση που είχε ο υπουργός περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης με βουλευτές της Εύβοιας και εκπροσώπους των εργαζομένων στη Λάρκο, επισημοποιήθηκε αυτό που όσοι παρακολουθούν την υπόθεση της υπό κρατικό έλεγχο βιομηχανίας νικελίου γνώριζαν εδώ και μήνες: ότι έχει μπει οριστική ταφόπλακα στα σχέδια για διατήρηση του δημόσιου ελέγχου στην εταιρεία, μετά την καταδικαστική απόφαση του ευρωδικαστηρίου και τη μη συμμόρφωση της χώρας στην περίφημη απόφαση της Κομισιόν να κηρύξει παράνομες τις κρατικές ενισχύσεις ύψους 136 εκατ. ευρώ.
Τόσο στις δημόσιες δηλώσεις του... 







όσο και στη διάρκεια της συνάντησης με τους βουλευτές και τους εργαζόμενους, ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις ξαναγράφουν τα σενάρια για το μέλλον της εταιρείας
Εκτός μάλιστα από την απόφαση του ευρωδικαστηρίου, ο υπουργός ανέφερε ότι από τις επαφές που έχουν γίνει, φάνηκε ότι για την Κομισιόν δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι η παλιά λύση που είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση για δύο  διαγωνισμούς πώλησης του εργοστασίου μαζί με το ορυχείο του Αγίου Ιωάννη και χωριστή πώληση των άλλων ορυχείων. Αυτό σημαίνει ότι πλέον η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν ώστε να βρεθεί μια αποδεκτή λύση και το κυριότερο να πείσει τις Βρυξέλλες ότι αυτή θα προχωρήσει.
Υπό το πρίσμα αυτό το θετικό σενάριο για την εταιρεία περιλαμβάνει την εξεύρεση κάποιου αγοραστή, ενώ το αρνητικό φτάνει μέχρι και το λουκέτο. 
Εδώ να σημειωθεί ότι βάσει του προηγούμενου σχεδίου που είχε γίνει αποδεκτό από την ΕΕ, είχε εξασφαλιστεί η μη καταβολή του προστίμου για επιστροφή της παράνομης κρατικής ενίσχυσης, αφού προβλεπόταν η απόλυση του προσωπικού και η λύση της εταιρείας, η διενέργεια των διαγωνισμών και η επαναπρόσληψη των εργαζόμενων με νέες συμβάσεις από τον ιδιώτη που θα πλειοδοτούσε. Μάλιστα ο διαγωνισμός προέβλεψε ότι όποιος κέρδιζε το εργοστάσιο και το μεταλλείο του Αγίου Ιωάννη θα είχε προβάδισμα και για τα άλλα ορυχεία σε Καστοριά, Κοζάνη και Εύβοια. 
Πόσο εφικτό είναι σήμερα να υπάρξει αποδοχή από τις Βρυξέλλες μιας τέτοιας λύσης; Όλα είναι θέμα συνεννόησης αναφέρουν πηγές που είναι σε γνώση του θέματος. Πάντως είναι σαφές ότι τους τελευταίους μήνες έφυγαν και οι τελευταίες ψευδαισθήσεις σε σχέση με το μέλλον και τις δυνατότητες να επιβιώσει η Λάρκο. Εάν η Κομισιόν πειστεί ότι η κυβέρνηση εννοεί ότι θέλει να βρεθεί βιώσιμη λύση για τη βιομηχανία, τότε ίσως δοθεί μια τελευταία ευκαιρία για λύση που θα περιλαμβάνει επόμενη ημέρα και όχι λουκέτο. 
Χαρακτηριστικό του κλίματος πάντως είναι ότι στη χθεσινή συνάντηση οι εργαζόμενοι υποστήριξαν ότι η Λάρκο είναι βιώσιμη και κερδοφόρος σήμερα, με τον κ. Σταθάκη να απαντά ότι ναι μεν η εταιρεία "βγαίνει" αλλά αυτό συμβαίνει γιατί έχει σταματήσει ξανά να πληρώνει τη ΔΕΗ. 
Η ΔΕΗ βεβαίως είναι ο μεγάλος χαμένος από την τριετή καθυστέρηση, αφού τα πειράματα με τα νέα επιχειρησιακά πλάνα διάσωσης της βιομηχανίας υπό κρατικό μάνατζμεντ, κόστισαν εκ νέου τη διόγκωση του χρέους προς τη ΔΕΚΟ. Ακόμη και μετά τη χθεσινή συνάντηση πάντως, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης  κάνουν λόγο για επικίνδυνα παιχνίδια της κυβέρνηση και για νέα απόπειρα να "παιχθούν καθυστερήσεις” προκειμένου να περάσει το πρόβλημα ΛΑΡΚΟ "στους επόμενους”. Εδώ βεβαίως υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για ξαφνικό θάνατο της βιομηχανίας, σε περίπτωση που η διοίκηση της ΔΕΗ, υπό την απειλή των πιθανών ποινικών ευθυνών της, αποφασίσει να προασπίσει τα συμφέροντα της εταιρείας και τραβήξει την πρίζα σταματώντας την παροχή ρεύματος που δεν πληρώνει η Λάρκο. 
Τέλος ερωτηματικό παραμένει εάν υπάρχει αυτή τη στιγμή και υπό τον κλοιό των προβλημάτων της Λάρκο ενδιαφέρον για τη βιομηχανία. Αποφασιστικό ρόλο για την προσέλκυση επενδυτών θα παίξει η διαδικασία, με δεδομένο ότι για να είναι ανταγωνιστική η δραστηριότητα παραγωγής νικελίου θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις. Εφόσον λοιπόν ο διαγωνισμός αφορά όχι στο προσφερόμενο τίμημα αλλά στο ύψος των δεσμευτικών επενδύσεων που απαιτούνται για εκσυγχρονισμό των γραμμών παραγωγής και για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, εκτιμάται ότι πιθανόν να κινητοποιηθεί εκ νέου επενδυτικό ενδιαφέρον για τη βιομηχανία.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους