Το εργατικό κέντρο της Λαμίας, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Η περιουσία και οι παραγωγικές δυνατότητες και η προοπτική της ΛΑΡΚΟ, αποτελούν ένα ακόμη «φιλέτο» του δημόσιου πλούτου και της περιουσίας του εργαζόμενου λαού, που ετοιμάζεται να παραχωρηθεί στο μεγάλο κεφάλαιο και στα επιχειρηματικά μονοπώλια, προκειμένου να διασφαλίσουν και να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Η πολιτική, η διοίκηση και η διαχείριση που άσκησαν στη ΛΑΡΚΟ, εδώ και τρεις δεκαετίες όλες οι κυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση, ήταν φανερό ότι οδηγούσε στην απαξίωση της εταιρείας.
Σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομίας, η ΛΑΡΚΟ, λειτούργησε ουσιαστικά προς όφελος των μεγάλων μονοπωλίων του χάλυβα, που έβρισκαν ποιοτική και φτηνή πρώτη ύλη. Λειτούργησε με μικροκομματικά κριτήρια στο πεδίο βολέματος των λεγομένων «γκόλντεν μπόις» και «δικών» μας παιδιών. Αφέθηκε χωρίς επενδύσεις, χωρίς συντήρηση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού, χωρίς προοπτική.
Η δυσκολία που προκύπτει από την μακροχρόνια καπιταλιστική κρίση, η ισχνή ανάκαμψη της οικονομίας και η διαρκής ανάγκη του κεφαλαίου να εκμεταλλεύεται και να «καταβροχθίζει» πλουτοπαραγωγικές πηγές, φαίνεται ότι έφεραν τη ΛΑΡΚΟ στο κατώφλι του ξεπουλήματος και της ιδιωτικοποίησης.
Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, έπαιξε η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην υπόθεση των «κρατικών ενισχύσεων» και στην επιβολή προστίμου από την ΕΕ ύψους 135 εκατομμύρια ευρω. Ωστόσο η απαίτηση του προστίμου από την ΕΕ δεν ισχύει, στην περίπτωση που η ΛΑΡΚΟ πουληθεί σε ιδιώτη. Με τέτοια μεθόδευση η Ευρωπαϊκή Ένωση, προωθεί το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ.
Στο πλαίσιο αυτό είναι ενταγμένη και η επίθεση που γίνεται τα τελευταία χρόνια στους εργαζόμενους, για το ότι δήθεν παίρνουν υψηλούς μισθούς. Η αλήθεια όμως είναι, ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ είτε προέρχεται από το μόνιμο προσωπικό είτε πολύ περισσότερο από το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών, αμείβεται με ψυχούλα σε σχέση με την επικινδυνότητα και τις ιδιαιτερότητες της εργασίας που εκτελούν». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, που μεταξύ άλλων αναφέρει: «Με γνώμονα τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της ΛΑΡΚΟ απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση της Κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων για τα εξής:
Για τον έλεγχο και την ορθολογική διαχείριση του ορυκτού πλούτου της χώρας η ΛΑΡΚΟ πρέπει να παραμείνει υπό Δημόσιο Έλεγχο και παράλληλα να επανεξεταστεί η προοπτική καθετοποίησης της παραγωγής με την δημιουργία μονάδας παραγωγής ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ καθώς και επίσης και όλων των δυνατοτήτων και προοπτικών που θα διασφαλίσουν την ανάπτυξη και βιωσιμότητα της εταιρίας.
Ένταξη όλων των εργαζομένων σε εργολαβίες στο μόνιμο προσωπικό. Να καταργηθεί το «σκλαβοπάζαρο» των εργολαβιών και σε κάθε περίπτωση να υπάρξει μέριμνα της διοίκησης για τήρηση από μεριάς των εξωτερικών παρόχων υπηρεσιών όλων των διατάξεων αμοιβής, ασφάλισης κι ατομικής προστασίας και υγείας των εργαζομένων τους.
Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας με σύγχρονο οργανόγραμμα.
Υπογραφή αξιοπρεπούς ΕΣΣΕ για τους εργαζόμενους και χωρίς περικοπές.
Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων.
Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης των περιοχών δραστηριοποίησης της ΛΑΡΚΟ.
Εκφράζεται η πλήρης στήριξη στους αγώνες των εργαζομένων και στην επερχόμενη πανλαρκική απεργία της 25ης Απριλίου».
Aπο: ert.gr
ΛΑΘΟΣ.. Η ΑΠΑΙΤΉΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΑΠΌ ΤΗΝ Ε.Ε ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΌΠΟΊΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΊΑΣ.ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΊΝΑΙ ΈΝΑΣ ΚΎΡΙΟΣ ΛΌΓΟΣ ΠΟΥ ΔΥΣΚΟΛΕΎΕΙ ΑΚΌΜΗ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΊΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΈΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφή