Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΛΑΡΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ κ. ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΤΣΩΤΗ

Στο ηλεκτρονικό  μας ταχυδρομείο λάβαμε και δημοσιεύουμε:
Ακολουθεί η πέμπτη με αριθμό 114/30-10-2018 επίκαιρη ερώτηση του δευτέρου κύκλου του Βουλευτή Β΄ Αθηνών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, κ. Χρήστου Κατσώτη, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Άμεση λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων στο εργοστάσιο της «ΛΑΡΚΟ» στην Λάρυμνα Φθιώτιδας για την αποφυγή εργατικών ατυχημάτων».


 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Τον λόγο έχει ο κ. Κατσώτης για δύο λεπτά για την πρωτολογία του.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, το θέμα είναι αυτό που ειπώθηκε για τα άμεσα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την προστασία των εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ.
Το τελευταίο διάστημα μεγαλώνει ο φόβος και η ανησυχία και η αγωνία των εργαζομένων γιατί υπήρξαν περιστατικά, κύριε Υπουργέ, και μόνο από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές.
Αναφέρουμε χαρακτηριστικά δύο περιστατικά. Στις 10 Οκτωβρίου τέσσερις εργάτες πήγαν στο νοσοκομείο με προβλήματα βαριάς δύσπνοιας, όταν έγινε διαρροή καυτής πούδρας από σιλό και επίσης στις 15 Οκτωβρίου έσπασαν μερικώς τα φρένα ανύψωσης στην γερανογέφυρα στην αίθουσα των ηλεκτροκαμίνων. Και επειδή στη γερανογέφυρα δεν υπάρχουν φρένα ασφαλείας, αυτό που αποσόβησε τα χειρότερα ήταν η εμπειρία του χειριστή.



Αυτή η πλημμελής τήρηση μέτρων ασφάλειας στην πλευρά της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ με τις νέες αποφάσεις που έχει πάρει χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση που αφορά ακριβώς την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους του εργοστασίου.
Αναφέρονται οι εργαζόμενοι ιδιαίτερα στις ανακοινώσεις της Διεύθυνσης του Συγκροτήματος, αυτές με αριθμό 80 και 82, που αφορούν βέβαια τη συγχώνευση των τριών τμημάτων των συνεργείων συντήρησης.
Οι εργαζόμενοι με την πείρα τους και τα τόσα χρόνια που έχουν εκεί λένε ότι αυτές οι τακτικές έχουν ξαναδοκιμαστεί στο παρελθόν με αποτέλεσμα να έχουν πολλές, δεκάδες θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα και εκατοντάδες σοβαρά και λιγότερο σοβαρά εργατικά ατυχήματα, την εργολαβοποίηση, τη μείωση θέσεων εργασίας, την απώλεια τεχνογνωσίας και την απαξίωση συνολικά των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων.
Θεωρούν αυτήν την εξέλιξη ως επικίνδυνη και ζητάνε από εσάς, κύριε Υπουργέ, τι θα κάνετε έτσι ώστε η διοίκηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων, για να μην θρηνήσουμε θύματα. Η ζωή είναι ανεκτίμητη και κάθε εργάτης πρέπει να γυρνάει πίσω στο σπίτι του μετά το τέλος της δουλειάς του.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον κ. Κατσώτη.
Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Να ξεκαθαρίσουμε ευθέως ότι η πολιτική της Κυβέρνησης είναι πολύ σαφής: Είναι 0% εργατικά ατυχήματα. Αυτή είναι η στρατηγική, αυτή είναι η πολιτική, αδιαπραγμάτευτα.
Η ΛΑΡΚΟ από τον Ιούνιο του 2013 είναι πλέον πιστοποιημένη για το σύστημα διαχείρισης υγείας και ασφάλειας στην εργασία από το OHSAS 18001, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρισμένα πρότυπα διεθνώς. Για το συγκεκριμένο δε σύστημα πιστοποίησης πραγματοποιείται ετήσιος περιοδικός έλεγχος από την εταιρεία LlOYDS και η εταιρεία συμμορφώνεται με τις όποιες παρατηρήσεις κατά τον περιοδικό έλεγχο. Άρα οι προδιαγραφές του συστήματος διαχείρισης υγείας και ασφάλειας στην εργασία είναι κατοχυρωμένες με βάση αυτήν τη διεθνή πρακτική.
Επίσης, κάθε τρεις μήνες πραγματοποιείται συνάντηση της διεύθυνσης του εργοστασίου με την επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, στην οποία συντάσσεται μνημόνιο επί των θεμάτων του εργοστασίου τα οποία και αντιμετωπίζονται έως την επόμενη συνάντηση.
Επιπρόσθετα η ΛΑΡΚΟ υπόκειται σε συνεχείς επιθεωρήσεις από το Σώμα Επιθεώρησης Μεταλλείων, που κάνει και τους ετήσιους ελέγχους και τους έκτακτους προληπτικούς ελέγχους.
Τώρα στην περίπτωση των δύο θεμάτων, τα πρόσφατα συμβάντα, το Σώμα Επιθεωρητών ενημερώθηκε για το περιστατικό στις 10/10/2018, πήγε στις 12/10, δύο ημέρες μετά, έγινε αυτοψία στον χώρο και ενημερώθηκε σχετικά από τον τεχνικό ασφαλείας. Έχουμε την έκθεση και έχουμε και τις ιατρικές εκθέσεις, άρα το θέμα αυτό έχει τεθεί στη διαδικασία του ελέγχου και νομίζω ότι θα έχουμε την αντικειμενική εκτίμηση για το τι ήταν ακριβώς αυτό το συμβάν. Και για το δεύτερο συμβάν έχουν ξεκινήσει όλες οι διαδικασίες.
Για τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας επιτρέψτε μου να καταθέσω και το σχετικό έγγραφο, το οποίο λέει για τα θέματα ασφάλειας τι έχει συμβεί τον τελευταίο χρόνο που άπτεται της ασφάλειας των δραστηριοτήτων. Είναι ένας πλήρης κατάλογος από ανακαινίσεις ηλεκτρολογικές, από αλλαγές στις εγκαταστάσεις, από συντήρηση, από αποξήλωση παλαιών εγκαταστάσεων κ.ο.κ. σημαντικού οικονομικού κόστους.

Το καταθέτω μαζί με ό,τι αφορά τη συντήρηση των γερανογεφυρών, το οποίο αποτέλεσε και θέμα της δεύτερης παρατήρησής σας.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιος Σταθάκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Κλείνω με το τελευταίο θέμα που θέσατε. Η ενοποίηση των τμημάτων μηχανολογικής συντήρησης έγινε από 1-10-2018. Η ενοποίηση αυτή αφορά απολύτως παρεμφερή τμήματα. Έγινε σε μερικό βαθμό για τα πρωινά συνεργεία. Για τα συνεργεία των βαρδιών απογεύματος και της νύχτας, η ενοποίηση έγινε ευρύτερα, αλλά και πάλι όχι σε όλο το εύρος του εργοστασίου, πάρα μόνο σε ορισμένα του τμήματα.
Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν με γνώμονα την προφανώς εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου, λαμβάνοντας προφανώς υπόψη τις παραμέτρους σχετικά με την εμπειρία και τις ικανότητες του προσωπικού τους. Όλα τα συνεργεία έχουν πλήρη οργάνωση όσον αφορά τους επιβλέποντες, από το επίπεδο επιστάτη μέχρι και το επίπεδο του μηχανικού. Συνεπώς, και στο θέμα αυτό νομίζω ότι ήταν ένα βήμα επιβεβλημένο, το οποίο πήρε όμως υπόψη του όλες τις ιδιαιτερότητες και γι’ αυτό είχε μια διαφορετική αντιμετώπιση στην πρωινή βάρδια απ’ ό,τι στις επόμενες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον Υπουργό.
Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, έγινε αυτή η συγχώνευση, με την οποία βέβαια οι εργαζόμενοι διαφωνούν, γιατί έχουν μια πείρα, όπως είπα, από προηγούμενες τέτοιες ενέργειες, οι οποίες προκάλεσαν σοβαρά δυστυχήματα και ατυχήματα.
Ωστόσο, αυτή η διοίκηση έκανε τη συγχώνευση, αλλά δεν μερίμνησε, κύριε Υπουργέ, έτσι ώστε με βάση και το άρθρο 48 του ν. 3850/2010 οι εργαζόμενοι να παρακολουθήσουν σεμινάρια λειτουργίας των εγκαταστάσεων και για ορισμένο χρονικό διάστημα να εκπαιδευτούν. Αυτό δεν έγινε. Ένα θέμα είναι αυτό.
Δεύτερον, επίσης δεν μερίμνησε, έτσι ώστε να χρεωθεί τον κατάλληλο εξοπλισμό, με μέτρα ατομικής προστασίας που χρειάζονται οι εργαζόμενοι.
Είπατε ότι με την επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας έχουν συνεχείς συναντήσεις. Όμως, δεν πήγαν στην συνεδρίαση, έτσι ώστε να ακούσουν τους εργαζόμενους σε σχέση με αυτήν την ενοποίηση και τι μέτρα πρέπει να παρθούν, για να μπορούν να αποφευχθούν τα εργατικά ατυχήματα.
Το νέο συνεργείο αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, όπως λέγεται, δεν έχει ορίσει επικεφαλής βάρδιας, κύριε Υπουργέ. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα τι εννοούν και τι όχι ως έκτακτες καταστάσεις. Το μόνο που έκαναν, για να μπορέσουν να είναι εντάξει, είναι να ορίσουν έναν εργαζόμενο ως διοικητικό υπεύθυνο, ο οποίος θα είναι παρών μόνο τις πρωινές ώρες που είναι το ωράριό του. Το απόγευμα και τη νύχτα θα είναι στο σπίτι του. Πώς είναι δυνατόν εδώ να συντονιστεί και να διασφαλιστεί η ίδια η ασφάλεια των εργαζόμενων;
Για τα συγχωνευμένα τμήματα Σ1 και Σ2, αλλά και για το ΣΓ, όπως λέγεται, δεν γνωρίζουν οι εργαζόμενοι το οργανόγραμμά τους.
Είναι ζητήματα που θα πρέπει, κύριε Υπουργέ, να τα πάρετε υπόψη σας και η διοίκηση δεν μπορεί να μην υλοποιεί τα ελάχιστα, για να μπορεί να καλύψει την ασφάλεια των εργαζομένων.
Ένα σοβαρό ζήτημα, επίσης, που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θέτουν είναι ότι δεν γνωρίζουν απ’ αυτήν τη συγχώνευση τι οικονομικές μεταβολές θα υπάρξουν, βλαπτικές δηλαδή μεταβολές όσον αφορά το εισόδημά τους, γιατί είχαν κάποια ειδικά επιδόματα. Τι θα γίνει με τη συγχώνευση; Έχουν αποσαφηνιστεί αυτά από τη διοίκηση στους εργαζόμενους; Οι εργαζόμενοι δεν τα γνωρίζουν και απαιτούν βέβαια να τα μάθουν.
Πιστεύουμε, κύριε Υπουργέ, ότι απ’ αυτήν την πρακτική, εάν επιμείνει η διοίκηση σ’ αυτήν τη συγχώνευση και σ’ αυτήν την παράβλεψη όλων αυτών των μέτρων, εργαζόμενοι που δεν έχουν ανέβει ποτέ σε ύψος θα ανέβουν μέρα ή νύχτα, που τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν τα υποτυπώδη για τις γερανογέφυρες, για περιστρεφόμενα ανυψωτικά είκοσι πέντε και τριάντα μέτρων, δυναμικότητας έως εκατό τόνων. Εργαζόμενοι που δεν έχουν καμία επαφή μέχρι σήμερα με τα ηλεκτροκάμινα, θα περπατήσουν πάνω από λουτρό μετάλλου 2000 βαθμών κελσίου. Εργαζόμενοι που δεν έχουν καμία επαφή μέχρι σήμερα με την εγκατάσταση προπάνιου, θα κληθούν, κύριε Υπουργέ, σε περίπτωση διαρροής, που είναι συχνό φαινόμενο στη ΛΑΡΚΟ, να κλείσουν τις βαλβίδες ασφαλείας, που δεν γνωρίζουν όμως πού είναι, γιατί δεν έχει υπάρξει εκπαίδευση.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)


Εργαζόμενοι που δεν έχουν καμία επαφή μέχρι σήμερα, θα περπατήσουν στη γέφυρα του παχυντή λάσπης, σε πύργους ταινιόδρομων τριάντα μέτρων, σε σιλό χιλιάδων τόνων, χωρίς να ξέρουν ποια είναι τα σημεία διαφυγής, οι διακόπτες ασφαλείας, οι παγίδες, η συμπεριφορά της κάθε εγκατάστασης.
Είναι ζητήματα, κύριε Υπουργέ, που δεν μπορούμε να τα περάσουμε έτσι. Η διοίκηση έχει σοβαρές ευθύνες. Κι εσείς βέβαια που προΐσταστε, που είσαστε αρμόδιος Υπουργός, που έχετε ευθύνη για τον διορισμό της διοίκησης που παραμελεί ή έχει πλημμελή μέτρα ασφάλειας ή όλων αυτών που σας είπα, των σεμιναρίων, της εκπαίδευσης κ.λπ., πρέπει να προβείτε άμεσα στις δικές σας ενέργειες, προκειμένου να αποφύγουμε ατυχήματα των εργαζομένων, είτε θανατηφόρα είτε ατυχήματα τα οποία θα βλάψουν την ίδια την υγεία τους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον κ. Κατσώτη.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Επιμένω ότι βάλατε τρία θέματα. Το πρώτο είναι αν η ενοποίηση δύο τμημάτων που κάνουν παρεμφερή ή ίδια δουλειά και μάλιστα με τους περιορισμούς που σας εξήγησα, θέτει θέματα ασφάλειας. Από ό,τι φαίνεται η ενοποίηση δύο τμημάτων που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά με απόλυτη μέριμνα για τη φύση των δραστηριοτήτων δεν θέτει θέμα ασφάλειας.
Το δεύτερο που θέσατε είναι αν η ενοποίηση αυτή αποτελεί ένα στοιχείο εξορθολογισμού που αφορά και τα εισοδήματα των εργαζομένων, τις θέσεις, τα οργανικά τμήματα κ.λπ. Αυτό είναι στο πλαίσιο της λογικής μιας εταιρείας να εξορθολογίζει τις δαπάνες της. Δεν είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να αποτελέσει το μείζον θέμα. Υποθέτω και τεκμαίρω ότι τέτοιου τύπου εξορθολογισμοί από οικονομική άποψη σε οποιαδήποτε εταιρεία είναι λογικό να υπάρχουν εφόσον ικανοποιούνται οι προδιαγραφές ασφάλειας, όπως είπα.
Το τρίτο θέμα που θέσατε είναι ότι το υπάρχον σύστημα -και το προηγούμενο με τα δύο τμήματα και το τωρινό με το ένα ενοποιημένο τμήμα- έχει κενά που πρέπει να καλυφθούν από νέες προσλήψεις. Δηλαδή αν υπάρχουν ειδικότητες οι οποίες δεν καλυπτόντουσαν, τίθεται ένα θέμα νέων προσλήψεων για λόγους ασφαλείας. Γι’ αυτήν την πτυχή δεν έχω ενημερωθεί ποτέ, γι’ αυτό και εκπλήσσομαι που τίθεται τώρα αυτή η διάσταση, υπονοώντας ότι ούτε το προηγούμενο μη ενοποιημένο τμήμα ούτε τα νυν έχουν κόσμο. Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο κενό για την ασφάλεια των εργαζομένων. Αυτό είναι ένα καινούργιο θέμα που πραγματικά με εκπλήσσει πώς τίθεται τώρα υπό τους σημερινούς όρους.
Ανακεφαλαιώνω. Νομίζω ότι πρέπει να είναι πολύ τεκμηριωμένη η προσέγγιση που λέει ότι η πολιτική μας απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα είναι η ύψιστη ασφάλεια, δραστηριότητες συγκεκριμένες που εφαρμόζουν τις πρακτικές. Τα σεμινάρια είναι το πρώτο σημείο στον κατάλογο που κατέθεσα. Υπάρχουν κι άλλα τριάντα πέντε σημεία για το τι γίνεται τώρα, φέτος, τι επενδύσεις γίνονται για τη συντήρηση, για την ασφάλεια κοκ.
Άρα, θα περιοριστώ σε αυτά και να θεωρήσουμε ότι τα βήματα που έχουν γίνει δεν θίγουν με οποιονδήποτε τρόπο τις υψηλές προδιαγραφές που πρέπει να εφαρμόζει η ΛΑΡΚΟ. Επαναλαμβάνω ότι η βούληση της Κυβέρνησης είναι: Μηδενικά εργατικά ατυχήματα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κύριο Υπουργό.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους