Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Γιατί δεν τραβήχτηκε τελικά η πρίζα σε Λάρκο και Χαλυβουργική

Αναδημοσίευση από το capital.gr

Η κυβερνητική ανησυχία και το ενδεχόμενο να υπάρξουν εν μέσω εορτών κινητοποιήσεις εργαζομένων σε δύο μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, αλλά και οι προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να βρεθεί λύση στο "και πέντε” για τη Λάρκο και τη Χαλυβουργική, συνετέλεσαν καθοριστικά, ώστε χθες η ΔΕΗ να ανακοινώσει την απόφασή της να μην προχωρήσει σε αμετάκλητες ενέργειες για τους δύο μεγαλύτερους βιομηχανικούς οφειλέτες της. 

Αυτό ήταν και το αποτέλεσμα της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο μέγαρο Μαξίμου... 








με τη συμμετοχή της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ αλλά και του αρμόδιου υπουργού ενέργειας Γ. Σταθάκη. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει από τα μέσα Νοεμβρίου κινήσεις για την άρση της εκπροσώπησης και την διακοπή της παροχής της Χαλυβουργικής, επικαλούμενη το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης με καταβολή έναντι της οφειλής που έχει φτάσει στα 31,8 εκατ. ευρώ, συναντώντας εμπόδια από τον ΑΔΜΗΕ. Μάλιστα για την άρνηση αυτή του διαχειριστή του δικτύου που δήλωσε αναρμόδιος για τη διακοπή της παροχής, εξετάστηκαν και νομικές κινήσεις.

Τη Δευτέρα, όπως ανέφεραν πηγές της ΔΕΗ στο περιθώριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, θα γίνονταν ανάλογες κινήσεις για την άρση της εκπροσώπησης και της Λάρκο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν θέμα λίγων ωρών να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες προς τον ΑΔΜΗΕ.

Εντούτοις, λίγες ώρες αργότερα, χθες το πρωί, εκδηλώθηκε  παρέμβαση της κυβέρνησης, με στόχο να αποφευχθούν κινήσεις με ανεπίστρεπτο αποτέλεσμα και να δοθεί χρονικό περιθώριο για να βρεθούν λύσεις. Εδώ είναι σαφές ότι υπήρξε και πολιτικό κίνητρο πίσω από την απόφαση, με δεδομένο ότι η εξίσωση είναι εξαιρετικά περίπλοκη και περιλαμβάνει: τις δύο βιομηχανίες και τους περίπου 1200 εργαζόμενούς τους, τις κυβερνητικές εξαγγελίες για ενίσχυση της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, με την πρόσφατη θέσπιση υπουργικού χαρτοφυλακίου για τη βιομηχανία, αλλά και τη ΔΕΗ ως εταιρεία, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει δύο εταιρείες που για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους συσσωρεύοντας χρέη, την ίδια ώρα που βρίσκεται σε αδιέξοδο στην διαπραγματεύσεις της με άλλες βιομηχανίες για τα τιμολόγια.  

Εκτός από τα 31,8 εκατ. ευρώ της Χαλυβουργικής, στη ΔΕΗ οφείλονται από τη Λάρκο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που είχαν δημοσιοποιηθεί περί τα 285 εκατ. ευρώ.
Η σύσκεψη στο Μαξίμου ολοκληρώθηκε το μεσημέρι και σε αυτήν συμφωνήθηκε να σταλεί επιστολή από τη ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ, με την οποία θα καλούσε το Διαχειριστή να παγώσει την άρση της εκπροσώπησης, ενώ ταυτόχρονα ο διαχειριστής ενημερώθηκε από τη Λάρκο για τα ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο Λαμίας κατά της απόφασης για άρση της δικής τους εκπροσώπησης.


Από πλευράς ΔΕΗ, στη συνέχεια κλήθηκε η διοίκηση της Χαλυβουργικής, η οποία μάλιστα δεσμεύτηκε για την παρουσίαση σοβαρής πρότασης για τη διευθέτηση του χρέους με αποτέλεσμα να δοθεί παράταση μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.

Εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πηγές των εργαζόμενων της Χαλυβουργικής, καταβάλλονται προσπάθειες για εξεύρεση λύσης που θα περιλαμβάνει τόσο το θέμα του ρεύματος όσο και των δανείων ύψους 408 εκατ. ευρώ που η εταιρεία έχει σταματήσει να αποπληρώνει από το 2016, υπό τον κίνδυνο να υπάρξουν και νέες καταγγελίες δανείων. Καθοριστικό ρόλο για τις εξελίξεις θα παίξει η απόφαση του δικαστηρίου, για την γνωστή ενδοοικογενειακή διαμάχη.

Σε ό,τι αφορά τη Λάρκο, η οποία δεν έχει καταφέρει να εξυγιανθεί παρά την προσπάθεια να εφαρμοστεί νέο επιχειρησιακό πλάνο, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο διακανονισμό με τη ΔΕΗ, εδώ επανέρχονται στο τραπέζι τα παλαιότερα σχέδια για εκκαθάριση εν λειτουργία, πιθανόν με πώληση κάποιων παγίων για τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον. 

Παρά τα προβλήματα, εκτιμάται από πλευράς κυβέρνησης ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με δεδομένο ότι υπάρχει καταδίκη της βιομηχανίας για παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 136 εκατ. ευρώ, και να αναβιώσει το παλαιότερο ενδιαφέρον κυρίως ξένων επενδυτών για τη βιομηχανία. Σημειώνεται ότι η Λάρκο έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ. 


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Απο: capital.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους