Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΑΡΚΟ - Βλέπουμε όλοι μας μπροστά μας τις εξελίξεις που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση των προηγούμενων κυβερνήσεων...

Στο ηλεκτρονικό  μας ταχυδρομείο λάβαμε και δημοσιεύουμε:
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ
ΕΔΡΑ: ΛΑΡΥΜΝΑ ΛΟΚΡΙΔΑΣ
ΑΡ. ΕΓΚΡ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ 106/84
ΑΡ. ΤΗΛ.: 2233041403 /44437
ΑΡ.ΦΑΞ: 2233041164
somatiolarcosel@gmail.com ΛΑΡΥΜΝΑ 19/02/2019
Αρ. Πρωτ.: - 47 -
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Την Δευτέρα 18/2/2018 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας με κύριο θέμα την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Το θέμα το εισηγήθηκε το ΕΑΜ προτείνοντας πως «εφόσον εξαντλήσαμε ως Σωματείο όλη την καλή διάθεση για διαπραγμάτευση με τη ΛΑΡΚΟ και εφόσον η ΛΑΡΚΟ δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα των εργαζομένων για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, πρότεινε άμεση Γενική Συνέλευση των μελών για απόφαση κινητοποιήσεων και παράλληλα προσφυγές των εργαζομένων, για την υπογραφή ΕΠ.Σ.Σ.Ε και την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών.
Η συζήτηση που έγινε σε κλίμα οξυμένης , αλλά υγιέστατης συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης... 





μεταξύ των παρατάξεων έβγαλε το εξής θετικό και ομόφωνο αποτέλεσμα:

Το ΕΑK παίρνοντας 1ο το λόγο μετά την εισήγηση, πρότεινε : « Εάν δεν μας δεχτεί η Διοίκηση , τετράωρη στάση ανά βάρδια και εφόσον δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα να πάμε σε γενική συνέλευση για να πάρουμε απόφαση κλιμάκωσης».

Το λόγο μετά πήρε η παράταξη των ΑΝΕΚ όπου συμφώνησε με την εισήγηση.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε η παράταξη της Εργατικής Ενότητας όπου συμφώνησε στο ζήτημα ότι πρέπει να υπάρξει ΣΣΕ και πρότεινε «εφόσον  πραγματοποιηθεί η συνάντηση που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 25/2/2018 μεταξύ Σωματείου και Διοίκησης , να βάλουμε το θέμα και να δούμε μετά σε νέο Διοικητικό, ανάλογα το τι θα πει η διοίκηση, την κλιμάκωση μέσα από γενική συνέλευση και κινητοποιήσεις».

Μετά το λόγο πήρε η ΔΑΚΕ όπου συμφώνησε στο ζήτημα ότι πρέπει να υπάρξει ΣΣΕ και πρότεινε «συγκεκριμένη ημερομηνία τετράωρης στάσης ανά βάρδια στις 26/2/2018 και γενική συνέλευση στις 10:00 το πρωί , με εισήγηση στο σώμα 4 επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών το μήνα Μάρτιο και κλιμάκωση ανάλογα με τα νέα δεδομένα που θα υπάρξουν».

Μετά από το πρώτο κύκλο τοποθετήσεων των παρατάξεων και τις προτάσεις που έβαλαν η κάθε μία ξεκίνησε δεύτερος κύκλος τοποθετήσεων όπου:

Το ΕΑΜ, η ΑΝΕΚ  και η Εργατική Ενότητα συμφώνησαν στη συγκεκριμένη πρόταση της ΔΑΚΕ.

Το ΕΑΚ συμφώνησε στην τετράωρη ανά βάρδια και στην γενική συνέλευση, εάν δεν μας δεχτεί η Διοίκηση , συμφώνησε ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα κινητοποιήσεων και να αποφασίσει η γενική συνέλευση . Ζήτησε  να τοποθετηθεί στη γενική συνέλευση και η θέση του έγινε σεβαστή από όλους.

Συνοψίζοντας η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για το θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας είναι η εξής:

  • Ομόφωνα προκηρύσσεται τετράωρη στάση ανά βάρδια για την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2018 τις τέσσερις Τελευταίες ώρες της κάθε βάρδιας.
  • Ομόφωνα προκηρύσσεται γενική συνέλευση των μελών , την ίδια μέρα στις 10:00 το πρωί στον κινηματογράφο Ίλιον , με μοναδικό θέμα «διεκδίκηση Επ.Σ.Σ.Ε».
  • Κατά πλειοψηφία η εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου στην γενική συνέλευση είναι τέσσερις 24 ώρες το μήνα Μάρτη και αν χρειαστεί , κλιμάκωση μέσα από νέα Γ.Σ. Η παράταξη του ΕΑΚ δήλωσε ναι στους αγώνες  , αλλά θα τοποθετηθεί στη γενική συνέλευση για τις μορφές αγώνα.

Ένα δεύτερο και πολύ σοβαρό θέμα που συζήτησε το ΔΣ είναι η κατάσταση στο εργοστάσιο και οι κίνδυνοι που υπάρχουν για εργατικό ατύχημα. Το τελευταίο διάστημα έχουμε πολλά εργατικά ατυχήματα. Η επικινδυνότητα ειδικά στο χώρο τον ηλεκτροκαμίνων βαράει κόκκινο. Η αιτία είναι η έλλειψη υλικού και η κακή ποιότητα του. Από αυτή την άποψη το ΔΣ ομόφωνα συμφώνησε στην πρόταση του ΕΑΚ για άμεση συνάντηση με την τοπική διεύθυνση όπου είναι αυτή που έχει την ευθύνη.

Συζητήσαμε για την κατάσταση των συναδέλφων στις εργολαβίες και την απαράδεκτη κατάσταση που έχει προκύψει μέσα από τις συρρικνώσεις - συγχωνεύσεις τμημάτων σε θέματα ασφαλείας αλλά και οικονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, κυρίως των εργολαβιών.

Τέλος , συζητήσαμε και για την απαράδεκτη συμπεριφορά του Τμήματος που διαχειρίζεται τα σπίτια στον οικισμό που με τις πλάτες της Διεύθυνσης αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους που παράγουν τον πλούτο σύμφωνα με τα πολιτικά τους πιστεύω και την κομματική τους τοποθέτηση.

Όλα αυτά αποφασίσαμε ομόφωνα να τα θέσουμε στη συνάντηση με τη διοίκηση απαιτώντας να μας δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και λύσεις.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι ,

Βλέπουμε όλοι μας μπροστά μας τις εξελίξεις που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση των προηγούμενων κυβερνήσεων για να ιδιωτικοποιηθεί - εκποιηθεί η ΛΑΡΚΟ.
Η υπογραφή Σ.Σ.Ε είναι το μόνο που μπορεί να διασφαλίσει, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με την  ανασφάλεια που έχουμε σήμερα, τα κεκτημένα των παλιών εργαζομένων, να οδηγήσει τους νέους εργαζόμενους στην παροχή τους, να εξασφαλίσει αποζημιώσεις, θέσεις εργασίας, κατάργηση των εργολαβιών, μόνιμη και σταθερή, ασφαλή εργασία για όλους.

Καταλαβαίνουμε, το βιώνουμε και οι συνδικαλιστές. Η οικονομική κατάσταση των οικογενειών μας είναι σε δύσκολη θέση. Καταλαβαίνουμε ότι οι κινητοποιήσεις θα μας κοστίσουν σήμερα. Όμως ως διοικητικό συμβούλιο , ανεξάρτητα από τις διαφορές μεταξύ παρατάξεων, μπαίνουμε μπροστά. Σας καλούμε όλοι μαζί, ένας για όλους και όλοι για έναν να δώσουμε τη μάχη σήμερα για να βελτιώσουμε και να εξασφαλίσουμε το αύριο . Όταν είμαστε όλοι μαζί όλα θα γίνουν και παιδιά θα συνεχίσουμε να σπουδάζουμε και τις υποχρεώσεις θα βγάλουμε πέρα και όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε, με αγωνιστικό τρόπο,  με αλληλεγγύη ο ένας στον άλλον, οποιαδήποτε υποχρέωση, οποιοδήποτε πρόβλημα.
Τέλος, πολύ πήγε και ήρθε το ζήτημα της Επ.Σ.Σ.Ε. Τώρα είναι η ώρα του αγώνα. Ενώ δεν θέλουν οι κυβερνώντες και οι διοικούντες , θα τους το επιβάλουμε. 
 
                            ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ    Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


           Α. ΚΟΡΕΤΖΕΛΟΣ       Π. ΠΟΛΙΤΗΣ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους