Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Ο.Γ.Ε Από την κινητοποίηση στο ΚΥ Αταλάντης

Μετά από κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα (8-3-19) συναντηθήκαμε με την διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Αταλάντης και της εκφράσαμε τους λόγους της διαμαρτυρίας μας. Εξηγήσαμε πως η κατάσταση που αντιμετωπίζει ο λαός μας όταν έρχεται σε επαφή με κάποια απ’ τις δομές υγείας είναι αποκαρδιωτική και είναι ακόμα χειρότερη η θέση στην οποία βρίσκονται τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, τα ΑμΕΑ, τα παιδιά, οι συνταξιούχοι αλλά και οι γυναίκες. Πως η αναπαραγωγική διαδικασία...







απαιτεί πρόσθετες και εξειδικευμένες υπηρεσίες Υγείας, Πρόληψης και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ιδιαίτερα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και γενικότερα υπηρεσίες που σχετίζονται με τη μητρότητα. Πως οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων ακριβοπληρώνουν ή - αν δεν έχουν τα χρήματα, και πολύ περισσότερο αν είναι άνεργες και χωρίς ασφάλιση - στερούνται τις υπηρεσίες αυτές. Επιπλέον επιβαρύνονται με μια σειρά παράγοντες που φθείρουν την υγεία τους: Τα βάρη της φροντίδας της οικογένειας, των παιδιών, των ηλικιωμένων πέφτουν όλο και πιο πολύ στην πλάτη τους, λόγω της έλλειψης δημόσιων και δωρεάν δομών. Για παράδειγμα, μια σειρά παιδικοί σταθμοί οδηγούνται στο κλείσιμο (σε ολόκληρο το Δήμο Λοκρών δεν υπάρχει ούτε ένας βρεφονηπιακός σταθμός), υπηρεσίες φροντίδας όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» συρρικνώνονται, ιδρύματα χρονίως πασχόντων ή ΑμΕΑ βάζουν λουκέτο. Το αποτέλεσμα είναι να πολλαπλασιάζεται η κούραση και να εξανεμίζεται ακόμα και ο ελάχι
στος χρόνος που είναι απαραίτητος για την ξεκούρασή τους.
Στο Δήμο μας το ΚΥ έρχεται να καλύψει τις ανάγκες μιας μεγάλης περιοχής γεωγραφικά και πληθυσμιακά (από τη Λάρυμνα μέχρι την Αρκίτσα) και με μια σειρά από χώρους δουλείας με μεγάλο ποσοστό επικινδυνότητας, σχολεία, χώρους άθλησης, κ.ά.. Με ποιο τρόπο; Είναι εξοπλισμένο με τα μηχανήματα που θα εξυπηρετήσουν τους ασθενείς ή τραυματίες; Όχι. Είναι στελεχωμένο με το ειδικευμένο προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές, κ.ά.); Όχι. Για οποιοδήποτε πρόβλημα ακόμα και το πιο μικρό υποχρεωνόμαστε να απευθυνθούμε στα ιδιωτικά ιατρεία, διαγνωστήρια ή να «ταξιδέψουμε» στη Λαμία, στη Λειβαδιά, στη Λάρισα κι αλλού. Είναι αυτό που βιώνουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; ΟΧΙ!

Υπογραμμίσαμε πως το πολιτικό κριτήριο, όχι μόνο για τη κυβέρνηση, αλλά για όλη την Ε.Ε., είναι αυτό του κόστους – οφέλους. Δηλαδή αν το κόστος της πρόληψης, είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το όφελο,ς που μπορεί να έχει, τότε η παροχή κόβεται. Αδιαφορούν αν έστω σ’ ένα συνάνθρωπο μας μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα η αρρώστια του και να σώσει ακόμα και τη ζωή του.
Δεν μπορούμε λοιπόν να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια;!

Η κυρία Γεωργοπούλου συμφώνησε μαζί μας πως είναι μονόδρομος ένα ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με προσανατολισμό στην πρόληψη, με εξειδίκευση στις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών, πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση της υγείας, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, των ιδρυμάτων Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πως είναι απαραίτητες οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας. Κατάργηση των πληρωμών και της συμμετοχής σε ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες, ο δωρεάν προγεννητικός έλεγχος και η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε όσα νεαρά ζευγάρια το έχουν ανάγκη. Η εξασφάλιση του δωρεάν εμβολιασμού για όλα τα παιδιά από τις δημόσιες μονάδες Υγείας και η επιστημονική μελέτη των συμπερασμάτων.

Επίσης μιλήσαμε για τον πολυδιαφημισμένο θεσμό του οικογενειακού ιατρού, που και εμείς έχουμε ως πυλώνα στην πρότασή μας, με τελείως όμως διαφορετική διαμόρφωση του συστήματος ΠΦΥ και προϋποθέσεις. Στο συμπληρωματικό μνημόνιο αναγράφεται χαρακτηριστικά η «υποχρεωτική εγγραφή ασθενούς σε οικογενειακό ιατρό που θα ενεργεί ως φύλακας (gatekeeper= πορτιέρης) και θα είναι υπεύθυνος για παραπομπή σε ειδικούς».
 
Η ουσία είναι πως ο οικογενειακός ιατρός θα λειτουργεί στην πραγματικότητα σαν κόφτης για παραπέρα εξετάσεις, επισκέψεις σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, ακόμα και για παραπομπή σε τμήμα επειγόντων σε εφημερεύοντα νοσοκομεία. Αντίστοιχα εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στη Μ. Βρετανία, και οι οικογενειακοί ιατροί «πριμοδοτούνται με μπόνους» στη λογική των λιγότερων δυνατών παραπομπών.
Ακόμη ότι διαχρονικά και περισσότερο την τελευταία περίοδο γίνεται συζήτηση περί «ελεύθερης επιλογής ιατρού». Γνωρίζουμε πολύ καλά πως είναι υποκριτική η υπεράσπιση της ελευθερίας των ασθενών, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώνουν ακόμα και για τη συνταγογράφηση σε πολλές περιπτώσεις. Οι πολίτες-ασθενείς αντιμετωπίζονται ως πελάτες ελεύθεροι να αγοράζουν υπηρεσίες υγείας. Δεν υπάρχει τίποτε πιο αντιδραστικό και αποπροσανατολιστικό απ’ αυτό γιατί στην πραγματικότητα όποιος έχει χρήματα θα μπορεί να έχει «ελεύθερη επιλογή γιατρού».

Η Ομάδα μας μοίρασε υλικά για την 8η Μάρτη και για την πρότασή μας για την υγεία στους επισκέπτες και τους γιατρούς του ΚΥ Αταλάντης και συζήτησε μαζί τους.

Επισημάναμε πως η ΟΓΕ βρίσκεται δίπλα στις γυναίκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας που ψάχνουν το ψωμί, το φάρμακο, το κρεβάτι σε νοσοκομείο γι' αυτές και τα παιδιά τους. Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Δεν παρέχουμε μόνο βοήθεια αλλά διατυπώνουμε αιτήματα, στόχους πάλης, οργανώνουμε κινητοποιήσεις μαζί με εργατικά σωματεία, τις άλλες συσπειρώσεις της κοινωνικής συμμαχίας, για παροχή κρατικών και τοπικών υπηρεσιών και υποδομών βοήθειας. Μ’ ένα τέτοιο κίνημα θέλουμε να δώσουμε κουράγιο και βοηθήσουμε στην κινητοποίηση των γυναικών που υποφέρουν. Με την αλληλεγγύη και όχι με ελεημοσύνη, δεν αποδεχόμαστε τη φτώχεια και δεν καλλιεργούμε αυταπάτες ότι μπορεί με εράνους να λυθούν τα προβλήματά μας.


Η ΟΓΕ αγωνίζεται και σας καλεί να αγωνισθείτε μαζί μας για:
  • Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με προσανατολισμό στην πρόληψη, με εξειδίκευση στις ιδιαίτερες ανάγκες που απορρέουν από το φύλο, την ηλικία, την ασθένεια, με αναπτυγμένα Κέντρα Υγείας πανελλαδικά για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, πλήρως και επαρκώς χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας.
  • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση της υγείας, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, των ιδρυμάτων Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Φορολόγηση του κεφαλαίου με 45%.
  • Καμία συγχώνευση ή κατάργηση κρεβατιών, κλινικών, εργαστηρίων δημόσιων νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, οποιονδήποτε μονάδων Υγείας ή προνοιακών ιδρυμάτων.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων σε δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ιδρύματα Πρόνοιας. Στελέχωση και εξοπλισμός των δημοτικών ιατρείων για τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών, ιδιαίτερα στους άπορους και τους μετανάστες.
  • Κατάργηση των πληρωμών και της συμμετοχής σε ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες. Δωρεάν προγεννητικός έλεγχος και ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε όσα νεαρά ζευγάρια το έχουν ανάγκη.
  • Καταβολή εφάπαξ επιδόματος τοκετού 1.000 ευρώ στις γυναίκες που γεννούν στα δημόσια και στα συμβεβλημένα ιδιωτικά μαιευτήρια.
  • Καμία περικοπή αλλά αύξηση των επιδομάτων στις πολύτεκνες, στις μονογονεϊκές και ανάδοχες οικογένειες που φροντίζουν εγκαταλελειμμένα παιδιά και της κοινωνικής σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας.
  • Να εξασφαλιστούν δωρεάν όλα τα εμβόλια για όλα τα παιδιά από τις δημόσιες μονάδες Υγείας.
  • Κρατική χρηματοδότηση για συνέχιση και αναβάθμιση των υπηρεσιών «Βοήθεια στο Σπίτι», με δωρεάν παροχή σε όσους ηλικιωμένους χρειάζονται βοήθεια και κατ' οίκον νοσηλεία.
  • Κρατική χρηματοδότηση για εγγραφή όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, κατάργηση των τροφείων, παροχή ποιοτικής προσχολικής αγωγής, επαρκούς και ποιοτικής σίτισης.
  • Στήριξη από το κράτος των αλλοδαπών γυναικών, θυμάτων κυκλωμάτων δουλεμπορίας και πορνείας (περίθαλψη, οικονομική βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη). Αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων αυτών.

Θέλουμε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με οδηγό τις δικές μας ανάγκες
με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

Απαιτούμε Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους

Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους