Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΑΡΚΟ - «Πόλεμος» επιστολών για τη Επ.Σ.Σ.Ε


Στο ηλεκτρονικό  μας ταχυδρομείο λάβαμε και δημοσιεύουμε:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ
ΕΔΡΑ: ΛΑΡΥΜΝΑ ΛΟΚΡΙΔΑΣ
ΑΡ. ΕΓΚΡ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ 106/84    
Λάρυμνα : 15-05-2019
ΑΡ. ΤΗΛ.: 2233041403 /44437
ΑΡ.ΦΑΞ: 2233041164
somatiolarcosel@gmail.com                        
 Αρ. Πρωτ.: - 173 -  
                                     ΠΡΟΣ:

ΔΙΟΙΚΗΣΗ Γ.Μ.Μ. Α.Ε ΛΑΡΚΟ ΑΘΗΝΑ

Κύριοι,

Το Δ.Σ διαβάζοντας και εκτιμώντας την αρ.πρωτ.:1101/14-05-2019 επιστολή σας όπου μας ζητάτε «Να αναστείλουμε τις κινητοποιήσεις που έχουμε εξαγγείλει για τη σύναψη Επ.Σ.Σ.Ε και να συνεχίσουμε το διάλογο καλόπιστα και απρόσκοπτα , προτείνοντας από την πλευρά σας συνάντηση στις 23-05-2019» , σας απαντάμε ως εξής:

Αν αυτή η επιστολή διαβαστεί από οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο που δεν έχει πλήρη και ολοκληρωμένη εικόνα για τη μέχρι σήμερα διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων , αυτό που θα κατανοηθεί ως ουσία θα είναι ότι η πλευρά των εργαζομένων δεν παίρνει υπ΄ όψιν τις οικονομικές συνθήκες της ΛΑΡΚΟ και είναι ανυποχώρητη σε βαθμό αδιαλλαξίας.





 

 Για το λόγο ότι καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν θα έχει ένα τέτοιο συμπέρασμα από οποιονδήποτε,  με την παρούσα επιστολή μας αναλύουμε τη διαδικασία ως σήμερα εξαντλώντας με αυτόν τον τρόπο και κάθε περίπτωση που μπορεί να υπάρχει και να μην έχετε ενημερωθεί ως Διοίκηση ολοκληρωμένα από την Επιτροπή που έχετε ορίσει για τις διαπραγματεύσεις.

1.    Τον Μάρτιο , όπου με δική μας εξώδικη πρόσκληση ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις , όπως οφείλαμε από την πλευρά μας σας παρουσιάσαμε τα αιτήματά μας , τη βάση δηλαδή που αναπτύξαμε την επιχειρηματολογία μας  στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Τα αιτήματα – άξονες – βάση συζήτησης που θέσαμε δεν ήταν αποτέλεσμα υποκειμενικής εκτίμησης. Ήταν αυστηρά και μόνο παροχές και δικαιώματα που αντικειμενικά παρέχει η ΛΑΡΚΟ μέχρι και σήμερα  μέσα από την τελευταία Επ.Σ.Σ.Ε του έτους 2007, στους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι το 2007.
  Σας τεκμηριώσαμε καταθέτοντας επίσημους ελέγχους από το ΣΕΠΕ ότι η ΛΑΡΚΟ κατά την περίοδο που ήταν σε ισχύ η τελευταία Επ.Σ.Σ.Ε , δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο του 2010 , καταπατώντας την εργατική νομοθεσία προχώρησε σε πάνω από 250 προσλήψεις στη συγκεκριμένη περίοδο χωρίς να τους παρέχει τους όρους που έβαζε η παρούσα σύμβαση. Αυτό αποτέλεσε βάση με αποτέλεσμα , μέχρι σήμερα οποιαδήποτε πρόσληψη να γίνεται με άναρχα , βλαπτικά προς τους εργαζόμενους κριτήρια.
  Επίσης , εκτός από την εξομάλυνση των Βασικών Μισθών και την καταβολή των 3ετιών σε όλους τους εργαζόμενους με τα ίδια κριτήρια που υπήρχαν μέχρι και την τελευταία σύμβαση του 2007 , σαν αιτήματα , σας βάζαμε την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών, την ενσωμάτωση των εργαζομένων από τις εργολαβίες στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ και την κάλυψη των οργανικών κενών με νέες προσλήψεις . Τεκμηριώνοντας  ότι η κάλυψη αυτού του αιτήματος είναι προϋπόθεση για την ασφαλή εργασία , αλλά και οικονομικά  η ΛΑΡΚΟ δεν έχει να χάσει  διότι το κέρδος που δίνεται αυτή τη στιγμή στους εργολάβους θα το πάρουν οι εργαζόμενοι και ενδεχομένως να μείνει και κάτι στη ΛΑΡΚΟ.
  Σ΄ αυτή τη βάση οι άξονες που αρχικά ξεκινήσαμε δεν έβαζαν ούτε ένα σεντς παραπάνω από αυτά που μέχρι σήμερα ισχύουν σε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων που  προσλήφθηκε στη ΛΑΡΚΟ πριν το 2007.

2.    Εφ΄ όσον άνοιξε η συζήτηση με την παραπάνω εισήγηση από την πλευρά μας και εφ΄ όσον συμφωνήθηκαν από τις δύο πλευρές ότι μέχρι το Πάσχα θα καταλήξουμε σε τελική πρόταση ¸ οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν.

3.    Στη δεύτερη συνάντηση από την πλευρά σας  φέρατε ολοκληρωμένο σχέδιο Επ.Σ.Σ.Ε  και στο οποίο αλλάζατε συνολικά τη δομή μισθοδοσίας που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα . Συγκεκριμένα , τα διάφορα ειδικά επιδόματα που μέχρι σήμερα τα παίρνουμε με τη λογική του απόλυτου ποσού (δραχμικώς) , εσείς , μέσα από την πρότασή σας , τα αλλάζατε , συρρικνώνοντάς τα  σε πέντε κύρια επιδόματα , τα οποία προτείνατε να τα καταβάλλετε με τη λογική του επί τις 100(%) στους Βασικούς Μισθούς. Επίσης , μέσα από αυτή την πρόταση  μας ζητήσατε να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του παραγωγικού επιδόματος.

4.    Το Δ.Σ. του Σωματείου μας  πήρε την πρότασή σας , την εκτίμησε και εφ΄ όσον σας τεκμηριώσαμε την αδικία που θα είχε ως αποτέλεσμα στην εφαρμογή η πρότασή σας (π.χ. για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας  ο υψηλόμισθος θα αμειβόταν περισσότερο για την έκθεσή του στην ανθυγιεινή εργασία από τον χαμηλόμισθο)  την απορρίψαμε. 

5.    Τεκμηριωμένα σας καταθέσαμε ολοκληρωμένο σχέδιο Επ.Σ.Σ.Ε  αυστηρά στη βάση των αιτημάτων και στο οποίο σας προτείναμε να υπάρξει εξομάλυνση στους Β.Μ. σε βάθος 3ετίας και στις 3ετίες από έξι που ίσχυαν , να γίνουν οχτώ . Για το παραγωγικό επίδομα σας είπαμε πως από τη στιγμή που η σύμβαση μεταξύ σας με τη μέτοχο της ΛΑΡΚΟ ΔΕΗ , πρακτικά δεν δίνει δυνατότητα παραγωγής στις δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ , αλλά και η περιεκτικότητα των μεταλλευμάτων έχει πέσει κατά πολύ με δική σας ευθύνη, δεν είναι δυνατόν να μπούμε σε διαπραγμάτευση σε αυτό το θέμα.

6.    Η Επιτροπή της ΛΑΡΚΟ πήρε την πρότασή μας και στην επόμενη συνάντηση την απέρριψε , επιμένοντας στην αρχική της πρόταση.

7.    Το Δ.Σ. του Σωματείου μας αμέσως μετά την απόρριψη από την πλευρά σας της πρότασής μας , σας κατέθεσε νέα πρόταση . Σας προτείναμε την εξομάλυνση σε βάθος 5ετίας και πάρα ταύτα την απορρίψατε κι αυτή  επιμένοντας στην αρχική σας.

8.    Το Δ.Σ του Σωματείου μας σε ένδειξη καλής πίστης  συνεδρίασε και αποφάσισε να πάρει την πρωτοβουλία και να έρθει στην Έδρα της εταιρίας για να βάλει νέα όρια στα αιτήματα μας.

9.    Εκεί παρουσία της Διοίκησης και της Επιτροπής σας είπαμε ότι : Αν φέρετε μια πρόταση που θα πηγαίνει τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν μετά το 2007 στους Β.Μ που είχαν διαμορφωθεί έως και τις 31/12/2006, αν παράλληλα ξεπαγώσετε τις 3ετίες που μας προτείνετε μέσα από το σχέδιο που μας δώσατε και  αν για το παραγωγικό επίδομα έχετε διάθεση να συζητήσουμε μόνο την αλλαγή στις τιμές του σιδηρονικελίου (ξεκινώντας η καταβολή του από το 9.000 το πολύ 9.500), τιμή όπου με την δικής σας Διοίκηση, σας θυμίσαμε ότι με αυτές τις τιμές η ΛΑΡΚΟ είχε παραγωγή 15.800 τόνους  (πράγμα που σημαίνει ότι αν υποθέσουμε μια  συμφωνία ενός τέτοιου μοντέλου  οι εργαζόμενοι δεν θα αμείβονται καθόλου για το παραγωγικό επίδομα σε αυτές τις τιμές) , εμείς είμαστε διατεθειμένοι να προτείνουμε στους εργαζόμενους την ψήφιση μιας τέτοιας πρότασης, αλλά κάτω από αυτό δεν μπορούμε να πάμε.

10. Η Επιτροπή και η Διοίκηση εφ΄ όσον μας είπαν ότι είναι θετική η πρωτοβουλία μας δεσμεύτηκαν ότι στις 07-05-2019 θα φέρουν ολοκληρωμένη πρόταση σε αυτή τη βάση.

11. Όντως στις 07-05-2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση και η ΛΑΡΚΟ μας έφερε ολοκληρωμένο σχέδιο στη δομή που εμείς της προτείναμε και υπάρχει ως σήμερα . Αλλά, το ύψος των Β.Μ. που μας προτείνει είναι στη βάση των μισθών που είχαν διαμορφωθεί το 2004 ( εκεί βρίσκονται οι εργαζόμενοι που έχουν προληφθεί μετά το 2007) και όχι το 2006 που εμείς ζητήσαμε και σας δηλώσαμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω από αυτό. Επίσης στην τελική πρόταση η ΛΑΡΚΟ επιμένει στο πάγωμα των 3ετιών, καμιά αναφορά δεν κάνει για την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών και την κάλυψη των οργανικών κενών (τονίζουμε , είναι κύριο αίτημα για την ασφαλή εργασία των εργαζομένων), επιμένει στην αλλαγή υπολογισμού του παραγωγικού επιδόματος.

12. Επί της ουσίας , όποιος πάρει το χαρτί και το μολύβι  θα διαπιστώσει ότι η ΛΑΡΚΟ όχι μόνο δεν έριξε καμία γέφυρα από την πλευρά της για να πλησιάσει τη δική μας γέφυρα που ρίξαμε από την πλευρά μας και  ήταν η έκπτωση των 2/3 των αιτημάτων μας (δεν βάζουμε τις αυξήσεις που διαμορφώθηκαν μέσα από τη σύμβαση του 2007 και ήταν 19,5% ). Απεναντίας , η ΛΑΡΚΟ , ακόμη και την βάση που αυτή οριοθέτησε μέσα από την αρχική της πρόταση , την τραβάει κατά πολύ πίσω. Μας δείχνει  ότι δεν έχει καμιά διάθεση να υπάρξει σύναψη Επ.Σ.Σ.Ε  .

Π.χ. σε έναν εργάτη της Χ/Β που έχει προσληφθεί το 2007 και είναι παντρεμένος , στην αρχική πρόταση  (αν την δεχόμασταν ) θα έδινε:     
 
Αρχική πρόταση της ΛΑΡΚΟ
37,42 βασικό ημερομίσθιο
1,87 μία 3ετία
6,36 ανθυγιεινό επίδομα
5,61 επίδομα τμήματος
3,74 επίδομα γάμου
55 ευρώ συνολικός τελικός μισθός

Στον ίδιο εργάτη , με την ίδια ημερομηνία πρόσληψης, με την τελική πρόταση δίνει:

Τελική πρόταση της ΛΑΡΚΟ
37,76 βασικό ημερομίσθιο
1,88 μία 3ετία
1,18 επίδομα γάμου
5,20 ανθυγιεινό επίδομα
3,80 επίδομα παραγωγικού τμήματος
2,40 επίδομα βάρδιας
0,40 επίδομα ρευστών
52,62 τελικό ημερομίσθιο



Κύριοι,

Μετά από τα παραπάνω. Όσο αφορά το αίτημά σας για να αναστείλουμε τις κινητοποιήσεις και να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις , σας λέμε ότι: για να συμβεί αυτό θα πρέπει γραπτώς να μας καλέσετε και να μας διαβεβαιώνετε ότι θα δώσετε στην τελική πρότασή σας 11% παραπάνω στους Β.Μ  (ποσοστό που το μισό από αυτό καλύπτεται αν δώσετε τα ίδια χρήματα που δίνατε και στην αρχική σας πρόταση με τη διαφορά ότι θα τα δώσετε στη δομή της τελευταίας πρότασης), να διαβεβαιώσετε ότι θα ξεπαγώσετε τις 3ετίες.

Σε αυτή και μόνο αυτή τη βάση  είμαστε στη διάθεσή σας να διαπραγματευθούμε με ποιο τρόπο θα καταβάλλετε κατά τη διάρκεια της ισχύος της σύμβασης που θα συνάψουμε το 11% στους Β.Μ που υπολείπεται , με ποιο τρόπο θα καταβάλλετε την αναγνώριση των 3ετιών που έχουν οι εργαζόμενοι από τους εργολάβους και κυρίως τι όρους θα βάλουμε  μέσα στη σύμβαση  έτσι ώστε να εξαλείψουμε τη «μήτρα που γεννά» την επικίνδυνη εργασία και την καταπάτηση κεκτημένων , με ποιον τρόπο θα καταβάλλετε τα χρήματα στις αναβαθμίσεις.

Από αυτή την άποψη  σας καλούμε να ρίξετε από την πλευρά σας την απαιτούμενη «γέφυρα» , έτσι ώστε καλόπιστα κι απρόσκοπτα να προχωρήσουμε στη σύναψη και στην υπογραφή Επ.Σ.Σ.Ε.

 Όσο αφορά δε τη συνάντηση που μας ζητάτε στις 23-05-2019 , ήδη σας έχουμε κοινοποιήσει ότι στη συγκεκριμένη ημερομηνία θα πραγματοποιούμε τη δεύτερη 24ωρη απεργία. Για να ανασταλθεί θα πρέπει εσείς να πραγματοποιήσετε το βήμα άμεσα πριν την υλοποίηση της, να συναντηθούμε και να υπάρξει πρόταση στην οριοθέτηση που ήδη έχουμε βάλει.

Για να μην υπάρξουν όλα αυτά που αναφέρεστε στην επιστολή σας κάντε το βήμα και εσείς.

                                              
                                         ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ             Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

           Α. ΚΟΡΕΤΖΕΛΟΣ              Π. ΠΟΛΙΤΗΣ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους