Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Στη Γουατεμάλα κρύβεται η τελευταία ελπίδα της ΛΑΡΚΟ

Αναδημοσίευση από την Εφημ. Καθημερινή

Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Περίπου 10.000 τόνοι μεταλλεύματος έχουν μεταφερθεί με πλοία από τη μακρινή Γουατεμάλα και πραγματοποιούνται δοκιμές εμπλουτισμού του από τα κοιτάσματα της ΛΑΡΚΟ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει συμβατότητα. Οι δοκιμές θα συνεχιστούν με τη μεταφορά τουλάχιστον άλλων 10.000 τόνων μεταλλεύματος και εάν είναι επιτυχείς, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης, που μπορεί να αποτρέψει τη χρεοκοπία της ΛΑΡΚΟ.
Ένα πείραμα σωτηρίας τnς ΛΑΡΚΟ βρίσκεται το τελευταίο δίμηνο σε εξέλιξη στο εργοστάσιο τns Λάρυμνας. Περίπου 10.000 τόνοι με­τάλλευματος έχουν μεταφερθεί με πλοία από τη μακρινή Γουατεμά­λα και πραγματοποιούνται δόκιμες εμπλουτισμού του μεταλλεύματος από τα κοιτάσματα τnς ΛΑΡΚΟ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει συμβατότητα. Οι δοκιμές θα συνεχιστούν για τoυς επόμεvoυς μήνες, με τη μεταφορά από τη Γουατεμάλα τουλάχιστον άλλων 10.000 τόνων μεταλλεύματος, και εάν οι δοκιμές είναι επιτυχείς, τό­τε θα τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέ­διο ιδιωτικοποίησης τns ιστορικής μεταλλευτικής βιομηχανίας, που μπορεί να αναστρέψει την πορεία προς τη χρεοκοπία.
Πίσω από αυτόν τον σχεδιασμό βρίσκεται το επενδυτικό ενδιαφέ­ρον τns εταιρείας Telf AG με έδρα το Λουγκάνο τns Ελβετίας. 




Πρό­κειται για ρωσικών συμφερόντων εταιρεία που ιδρύθηκε το 1993, με κύρια δραστηριότητα την εμπορία 
άνθρακα και το 2014 εισήλθε στην αγορά των σιδηροκραμάτων, με τη συνεργασία της Kazchrome, που αποτελεί τον παγκοσμίως δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό κραμάτων χρωμίου, με κύριες εγκαταστάσεις παραγωγής στο Καζαχστάν. Η Telf AG, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου, είναι υπό τον έλεγχο του Ρώσου ολιγάρχη Στάνισλαβ Κοντρασόφ. Οι δραστηριότητες του Κοντρασόφ επεκτεί­νονται σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων και ο χρηματοπιστωτικός. Ωστόσο, οι αναφορές στα δημοσιεύματα που αφορούν αυτές τις δραστηριότητες δεν είναι πάντα θετικές, όπως συμβαίνει με την πλειονότητα των «σκοτεινών» ολιγαρχών που εμφανίστηκαν μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.  Στελέχη τns ελβετικής εταιρείας βρίσκονται σε επαφή με την ελλη­νική κυβέρνηση τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο για το θέμα της ΛΑΡΚΟ. Οι επαφές γίνονται απευθείας με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη. Επίσης,  
ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ της μεταλλευτικής βιομηχανίας προς τη ΔΕΗ και της σύμβασης για την προμήθεια ρεύματος που υπέγρα­ψαν στις αρχές Φεβρουαρίου οι δυο εταιρείες.

Η ίδια εταιρεία είχε δείξει ενδι­αφέρον και βρισκόταν σε επαφές με τη ΔΕΗ για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες τns «Κ» για το ρωσικό επενδυτι­κό ενδιαφέρον. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το προηγούμε­νο διάστημα υπήρξαν επαφές και με εταιρεία του Ισραήλ, οι οποίες όμως δεν κατέληξαν σε  κάποιο αποτέλεσμα. 

Ο όρος που έθεσε ο Ρώσος μεγιστάνας για τις δοκιμές εμπλουτισμού του μεταλλεύματος της ΛΑΡΚΟ με μετάλλευμα από τη Γουατεμάλα συνάντησε, αρχικά, έντονες αντιδράσεις από τους εργαζομένους της εταιρείας, που πα να «κάψουν» το τελευταίο σχέδιο διάσωσης της προβληματικής βιομηχανίας. Μπροστά στον κίνδυνο της χρεοκοπίας ωστόσο, οι αντιδράσεις υποχώρησαν και άνοιξε ο δρόμος για να μπει το κοί­τασμα της Γουατεμάλας στις υψικαμίνους της ΛΑΡΚΟ.

Αυτό που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί με τη ρωσική εταιρεία είναι, στην πε­ρίπτωση που το πείραμα με τον εμπλουτισμό του κοιτάσματος πε­τύχει, τότε η Telf θα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο business plan και, σε συνεννόηση με την Επιτροπή
Ανταγωνισμού τns Ε.Ε., θα προχω­ρήσει οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, στο πλαίσιο τις επανεκκίνησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης που είχε εγκρίνει η Κομισιον το 2014. Η συναίνεση της Κομισιον ωστόσο δεν θεωρείται πλέον δεδο­μένη, αφού η Ελλάδα το 2015, με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,

ανέτρεψε το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έδινε διέξοδο και στο θέ­μα των κρατικών ενισχύσεων, και πλέον η χώρα έχει καταδικαστεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δι­καστηρίου (Νοέμβριο2017) για τη μη ανάκτηση τους. Το ύψος των κρατικών ενισχύσεων που καλείται να επιστρέψει η ΛΑΡΚΟ με απόφα­ση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανέρχεται σε 135,8 εκατ. ευρώ. Από τον Νοέμβριο του 2017 η ΛΑΡΚΟ βαδίζει στον δρόμο της χρεοκοπίας, με τις υποχρεώσεις έναντι τρί­των συνεχώς να αυξάνονται. Τον Δεκέμβριο πέρυσι η ΔΕΗ απειλήσε να κατεβάσει τον διακόπτη λό­γω τns αδυναμίας τns εταιρείας να ανταποκριθεί στις ρυθμίσεις για αποπληρωμή χρεών και εξό­φλησα των λογαριασμών ρεύμα­τος εξέλιξη που τελικά αποφεύχθη με παρέμβαση του εποπτεύοντος υπουργού Γιώργου Σταθάκη. Έτσι η ΛΑΡΚΟ συνεχίζει να λειτουργεί σήμερα με. έξοδα τns ΔΕΗ, η οποία εν μέσω προεκλογικής περιόδου υποχρεώθηκε να υπογράψει σύμβαση παρέχοντάς της γενναίες εκ­πτώσεις στην τιμή τής προμήθειας, που φτάνουν στο 24%, έναντι εγ­γυήσεων που, στον βαθμό που τη­ρηθούν, θα διασφαλίζουν μόνο την αποπληρωμή των τρεχόντων λο­γαριασμών. Πέραν των χρεών τnς στη ΔΕΗ, η ΛΑΡΚΟ στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του 2015 εμφάνιζε ζημίες ύψους 79,3 εκατ. ευρώ. 
Οι συνολικές υποχρεώσεις τnς εταιρείας στο τέλος της ίδιας xρoviάς ήταν 481,45 εκατ. ευρώ.




Απο: kathimerini.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους