Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Μπίζνες με λιγνίτες και ΛΑΡΚΟ κυνηγά στην Ελλάδα η ρωσικών συμφερόντων Telf με έδρα την Ελβετία

Γιώργος Φιντικάκης
Σε διπλό μέτωπο κινείται στην Ελλάδα η εταιρεία Telf συμφερόντων του Ρώσου ολιγάρχη Στάνισλαβ Κοντρασόφ, που φέρεται να ενδιαφέρεται για την νικελοβιομηχανία ΛΑΡΚΟ, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και για τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, δηλαδή Μεγαλόπολη και Μελίτη.
Εδώ και μήνες, η Telf με έδρα το Λουγκάνο της Ελβετίας, φέρεται να βρίσκεται πίσω από ένα πείραμα για την σωτηρία της ΛΑΡΚΟ που λαμβάνει χώρα στην Λάρυμνα. Στο εργοστάσιο έχουν μεταφερθεί το τελευταίο δίμηνο περίπου 10.000 τόνοι μεταλλεύματος από τη μακρινή Γουατεμάλα...







όπου και δραστηριοποιείται η Telf, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα συγκεκριμένα κοιτάσματα έχουν συμβατότητα με εκείνα της ΛΑΡΚΟ.
Εφόσον η απάντηση από τα πειράματα είναι θετική, τότε η εταιρεία του Κοντρασόφ, θα παρουσιάσει ένα business plan, και σε συνεννόηση με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, θα προχωρήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης.
Τουλάχιστον αυτό προβλέπει ο σχεδιασμός, αφού το κατά πόσο θα περπατήσει το εγχείρημα ουδείς γνωρίζει. 

Το πράσινο φως των Βρυξελλών δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, τόσο γιατί θα πρέπει να ελεγχθεί εξονυχιστικά η Telf και οι μέτοχοί της, όσο και επειδή εκκρεμεί η καταδίκη της Ελλάδας με απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για παράνομες κρατικές ενισχύσεις στο κεφάλαιο ΛΑΡΚΟ. Το ύψος των ενισχύσεων που καλείται να επιστρέψει η νικελοβιομηχανία ανέρχεται σε 135,8 εκατ ευρώ, και σταθερά τα τελευταία χρόνια αυτή δουλεύει στα όρια της χρεοκοπίας, με καθημερινές ζημιές και στην ουσία με έξοδα της ΔΕΗ, η οποία είναι και μέτοχος της ΛΑΡΚΟ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι προ μηνών, η ΔΕΗ υποχρεώθηκε από την πολιτεία, δηλαδή τον βασικό της μέτοχο, να υπογράψει γενναία έκπτωση στην τιμή προμήθειας ρεύματος προς την ΛΑΡΚΟ, που φτάνει το 24%. Σε αντάλλαγμα η ΛΑΡΚΟ δεσμεύτηκε σε εγγυήσεις, που ακόμη και αν τηρηθούν, θα αφορούν μόνο στην αποπληρωμή των τρέχοντων λογαριασμών, όχι στα παλαιά χρέη.

Πάντως η Telf ήταν ένας από τους ενδιαφερόμενους για την απόκτηση των μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Το Ρωσικό ενδιαφέρον - για το οποίο είχε μιλήσει κάποια στιγμή ο Παναγιωτάκης- ήταν πράγματι έτοιμο να εκδηλωθεί μέχρι το παραπέντε της λήξης της προθεσμίας τον περασμένο Μάρτιο, όπως είχε γράψει το energypress, για την ελβετική εταιρεία ρωσικών συμφερόντων, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στην περιοχή της Κεντρικής Αμερικής και εκμεταλλεύεται, σε διάφορες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Γουατεμάλα, ορυχεία μεταλλευμάτων.
Η Telf επρόκειτο συγκεκριμένα να κατέβει σε κοινοπραξία με άλλες εταιρείες από Ρωσία και Καζακστάν που έχουν επίσης δραστηριότητα σε ορυχεία. Το πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα, και συνεπώς η αδυναμία πλήρους ενημέρωσης και αξιολόγησης των στοιχείων, υπήρξε ο λόγος που τελικά η κοινοπραξία δεν προσήλθε.


Απο: energypress.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους