Αναδημοσίευση απο την Εφημ. ΣΕΝΤΡΑ 22/7/2019
ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΚΛΑΔΕΥΕΙ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΟΝΤΡΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΜΥΘΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
Μπροστά σε απίστευτες εξελίξεις βρίσκεται πλέον η ΛΑΡΚΟ καθώς από τη μια πλευρά υπάρχει το κλίμα της σύγκρουσης ανάμεσα στη διοίκηση και τους εργαζόμενους και από την άλλη πλευρά το ΤΑΙΠΕΔ στην ιστοσελίδα του ανήρτησε εκδήλωση ενδιαφέροντος για αντικατάσταση του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου αλλά και ενός μη εκτελεστικού μέλους.
Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος τίθεται τα προσόντα τα οποία θα πρέπει να έχουν οι ενδιαφερόμενοι και ζητείται μέχρι 2 Αυγούστου να υποβληθούν οι υποψηφιότητες έτσι ώστε στη συνέχεια να γίνουν επιλογές. Οι πληροφορίες σημείωναν ότι ακόμη και πριν τις εκλογές υπήρξε μια σύγκρουση ανάμεσα στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ ιδιαίτερα για την συλλογική σύμβαση εργασίας η οποία είχε συμφωνηθεί και με τους εργαζόμενους και ήταν στην πορεία υπογραφής. Όλα συγκλίνουν ότι η σύγκρουση αυτή ήταν καθοριστική με συνέπεια το ΤΑΙΠΕΔ αμέσως μετά τις εκλογές ουσιαστικά να κλαδέψει τη διοίκηση η οποία μετρά πλέον μέρες στη ΛΑΡΚΟ.
Μία μέρα μετά την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ σκληραίνει τη στάση του το σωματείο των εργαζομένων και στις 16 του μήνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα προσδιορίζει μια σειρά από ζητήματα τα οποία έχουν σχέση με τη λειτουργία της μονάδας και διάφορες ελλείψεις και πολύ δε περισσότερο για ένα φορτίο 10.000 t με ταλλεύματος στο οποίο φέρεται να ταξιδεύει από τα μεταλλεία της Γουατεμάλας προς τη Λάρυμνα. Είναι χαρακτηριστικό να σημειωθεί ότι η διοίκηση του σωματείου της Λαρυμνας η οποία έχει προκηρύξει και τετράωρες στάσεις εργασίας για την Τετάρτη 24 του μήνα σε ανακοίνωση της φέρνει στο προσκήνιο διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί από τη διοίκηση της εταιρείας ότι μετά τις εκλογές και όσο θα είναι διοίκηση στη ΛΑΡΚΟ θα υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις. Εκεί όμως αποκαλύπτεται ότι σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΛΑΡΚΟ ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είναι υπό καθεστώς αλλαγής απέρριψαν το ενδεχόμενο να συζητήσουν τη συλλογική σύμβαση αλλά επικεντρώθηκαν όπως αποκαλύπτουν οι εργαζόμενοι στη δοκιμή μεταλλεύματος από την Γουατεμάλα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στις ανακοινώσεις τους οι εργαζόμενοι μιλούν για πλήρη απαξίωση των εγκαταστάσεων που όπως λένε έχουν φτάσει σε απροχώρητο επίπεδο, αποκαλύπτουν ακόμη ότι τα καμίνια έχουν μετατραπεί σε μία βόμβα που μπορεί να σκάσει ανά πάσα στιγμή και μάλιστα περιγράφουν σαν πολύ πιθανό ένα ενδεχόμενο που θα φέρει πολυάνθρωπα ατυχήματα.
Οι ίδιοι κάνουν λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την μισθοδοσία τους ενώ αναφέρουν αρκετούς προβληματισμούς ιδιαίτερα για το σχέδιο Γουατεμάλα, όπως το ονομάζουν, και μιλούν για μία σύμβαση με εταιρία από το Καζακστάν την οποία όμως αναζητούν αλλά ποτέ δεν βρίσκουν. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις ανακοινώσεις που έχουν δώσει στη δημοσιότητα διευκρινίζουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε καμιά δοκιμή του συγκεκριμένου μεταλλεύματος καθώς φοβούνται ότι οι εγκαταστάσεις της βιομηχανίας δεν πρόκειται να αντέξουν.
«Πείραμα με τη ζωή των εργαζομένων δε θα γίνει» σημειώνουν στην ανακοίνωση τους τονίζοντας συγχρόνως ότι «θέλουμε ενημέρωση επίσημη, θέλουμε μέτρα ασφαλείας, ουσιαστικά θέλουμε ηρεμία» και ζητούν επίσημη ενημέρωση από τους εκπροσώπους τους για τη σύμβαση της Γουατεμάλας, αφήνοντας μάλιστα και πολλά ερωτηματικά για το τι ακριβώς επιδιώκεται με τη συγκεκριμένη σύμβαση.
Το σωματείο των εργαζομένων έδωσε στη δημοσιότητα μια σκληρή ανακοίνωση προαναγγέλλοντας εικοσιτετράωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας ανά βάρδια και η αρχή θα γίνει από την ερχόμενη Τετάρτη 24 Ιουλίου και όπως τονίζουν μέχρι να καταβληθεί η μισθοδοσία τους.
Ανάμεσα σ' όλα τ' άλλα τα οποία σημειώνουν είναι και τα οικονομικά της εταιρείας που είναι σε τόσο τραγική κατάσταση όπου εκτός από την ανυπαρξία μέτρων ατομικής προστασίας, όπως γάντια, φόρμες, άρβυλα και άλλα ανταλλακτικά για τη λειτουργία του εργοστασίου, δεν έχουν πληρωθεί και τα χρήματα τα οποία παρακρατούνται από τους εργαζόμενους για να πληρωθεί το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το συνταξιοδοτικό και βεβαίως δεν έχουν πληρωθεί επιδόματα αδείας αλλά και άλλες υποχρεώσεις της εταιρείας. Έσχατο σημείο το οποίο κατατίθεται είναι ότι δεν έχουν πληρωθεί και οι κρατήσεις που κάνουν στους εργαζόμενους για τη συνδρομή στο σωματείο ενώ οι κρατήσεις έχουν γίνει αλλά δεν έχουν αποδοθεί στο σωματείο με συνέπεια το τελευταίο
οπως
λέει να μη μπορεί να χορηγήσει βοηθήματα
σε εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν
σοβαρά προβλήματα υγείας.
Γίνεται κατανοητό
ότι η κατάσταση η οποία επικρατεί
πλέον στη ΛΑΡΚΟ έχει ξεπεράσει τα όρια
καθώς όλα συγκλίνουν πλέον πως οι κινήσεις από την πλευρά της Δ.Ε.Η. να εξασφαλίσει πληρωμές από τη συγκεκριμένη βιομηχανία ουσιαστικά έχουν δημιουργήσει ένα σοβαρό πρόβλημα στα ταμειακά διαθέσιμα της βιομηχανίας η οποία προσπαθεί να ανταποκριθεί σ' αυτή τη φάση.
στη συνέχεια να δώσουν το πράσινο φως καθώς πρόκειται για μεταλλεύματα που κατέχουν οι ίδιοι οι οποίοι και επονομάζονται τρόικα των Κοζάκων. Φέρεται λοιπόν μια τριάδα επενδυτών ουσιαστικά να έχει εκφράσει πρόθεση να πάρει τη βιομηχανία κάτω από προϋποθέσεις, γι* αυτό άλλωστε επαναφέρουν στο προσκήνιο συνεχώς οι εργαζόμενοι το συγκεκριμένο θέμα χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να πάρουν κάποια ενημέρωση η οποία θα μπορούσε να είναι και περισσότερο αξιόπιστη.
Τέλος αξίζει να
σημειωθεί ότι ακόμη και η ΔΑΚΕ της
ΛΑΡΚΟ με ανακοίνωση της την οποία
απευθύνει και προς την κυβέρνηση
σημειώνει σε όλους τους τόνους πως έχει
τελειώσει η ανοχή των εργαζομένων,
κάνει λόγο για εγκατάλειψη των
μεταλλίων, κάνει λόγο για πλήρη
αποδιοργάνωση των χρημάτων, για
σοβαρότατες ελλείψεις και βεβαίως
γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους ρύπους
και τα χρήματα τα οποία θα πρέπει να
πληρωθούν για να διορθωθεί η κατάσταση.
Στην ίδια ανακοίνωση τους ρίχνουν σοβαρότατες ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και πολύ περισσότερο στην διοίκηση της εταιρείας την οποία κατηγορούνται συνειδητά και οι δύο μαζί είχαν μοναδικό στόχο την απαξίωση της εταιρίας η οποία μάλιστα για πρώτη φορά φτάνει στο επίπεδο να μην πληρώνονται οι εργαζόμενοι και η διοίκηση όπως λένε να σκέφτεται να μπει σε νέους πειραματισμούς.
Μάλιστα απευθυνόμενοι προς την πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης αλλά και στο αρμόδιο υπουργείο ζητά την άμεση απομάκρυνση της διοίκησης καθώς καταλογίζουν σκοπιμότητα στην χρεοκόπηση της εταιρείας. «Η συμφωνία της Γουατεμάλας με τις σημερινές τιμές του νικελίου που το νικέλιο ανεβαίνει σημαίνει πως η εταιρεία θα μπαίνει μέσα εις διπλούν. Αυτό και αν θα είναι σκάνδαλο. Εδώ και τώρα απομάκρυνση της διοίκησης» σημειώνει σε ανακοίνωση της η ΔΑΚΕ της ΛΑΡΚΟ.
Κάτω απ' αυτό το πρίσμα και το μπλοκάρισμα στη διοίκηση που έκανε το ΤΑΙΠΕΔ, όπως επίσης και το γεγονός ότι η διοίκηση είναι υπό προθεσμία γίνεται σαφές πλέον ότι το θέμα της ΛΑΡΚΟ κινείται σε επικίνδυνους ατραπούς που κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα γίνει τις επόμενες μέρες.
Αναδημοσίευση απο την Εφημ. ΣΕΝΤΡΑ 22/7/2019
ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΚΛΑΔΕΥΕΙ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΟΝΤΡΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΜΥΘΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
Μπροστά σε απίστευτες εξελίξεις βρίσκεται πλέον η ΛΑΡΚΟ καθώς από τη μια πλευρά υπάρχει το κλίμα της σύγκρουσης ανάμεσα στη διοίκηση και τους εργαζόμενους και από την άλλη πλευρά το ΤΑΙΠΕΔ στην ιστοσελίδα του ανήρτησε εκδήλωση ενδιαφέροντος για αντικατάσταση του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου αλλά και ενός μη εκτελεστικού μέλους.
Είναι
σημαντικό να σημειωθεί ότι από τη
μια πλευρά οι εργαζόμενοι πιέζουν για
μια σειρά από ζητήματα που έχουν σχέση
με τη λειτουργία της βιομηχανίας, μεταξύ
των οποίων και η υπογραφή της συλλογικής
σύμβασης εργασίας η οποία σύμφωνα
τουλάχιστον με την ανακοίνωση που
δόθηκε στη δημοσιότητα καθυστερεί
η υπογραφή της και από την άλλη πλευρά
το TAIΠΕΔ
το οποίο έχει μπλοκάρει ουσιαστικά
όλες αυτές τις εξελίξεις...
καθώς θεωρεί
πως στη συλλογική σύμβαση εργασίας
που έχει συμφωνηθεί με τους εργαζόμενους
περιλαμβάνονται προνόμια τα οποία δεν
δικαιολογούνται να δοθούν από τη
θέση της εταιρείας. Πρόκειται για ένα
κλίμα σύγκρουσης την ίδια στιγμή που
κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα γίνει το
μέλλον της επιχείρησης, με τη Δ.Ε.Η. να
απειλεί να τους κόψει το ρεύμα και με
αιχμές να κατατίθενται από την πλευρά
των εργαζομένων για μυστικές συμφωνίες
με επενδυτές από το Καζακστάν και
μεταφορά φορτίων μεταλλεύματος
από την Γουατεμάλα για να δοκιμάσουν
την αντοχή των εγκαταστάσεων και τις
αποδόσεις που πιθανόν να έxουν
κατά τη διάρκεια της ανάμειξης.
Είναι χαρακτηριστικό
να σημειωθεί ότι στις 15 του μήνα αναρτήθηκε
η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ γεγονός το
οποίο ουσιαστικά σημαίνει ότι ο
πρόεδρος, ο διευθύνων σύμβουλος
και ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου
της ΛΑΡΚΟ αποτελούν παρελθόν.Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος τίθεται τα προσόντα τα οποία θα πρέπει να έχουν οι ενδιαφερόμενοι και ζητείται μέχρι 2 Αυγούστου να υποβληθούν οι υποψηφιότητες έτσι ώστε στη συνέχεια να γίνουν επιλογές. Οι πληροφορίες σημείωναν ότι ακόμη και πριν τις εκλογές υπήρξε μια σύγκρουση ανάμεσα στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ ιδιαίτερα για την συλλογική σύμβαση εργασίας η οποία είχε συμφωνηθεί και με τους εργαζόμενους και ήταν στην πορεία υπογραφής. Όλα συγκλίνουν ότι η σύγκρουση αυτή ήταν καθοριστική με συνέπεια το ΤΑΙΠΕΔ αμέσως μετά τις εκλογές ουσιαστικά να κλαδέψει τη διοίκηση η οποία μετρά πλέον μέρες στη ΛΑΡΚΟ.
Μία μέρα μετά την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ σκληραίνει τη στάση του το σωματείο των εργαζομένων και στις 16 του μήνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα προσδιορίζει μια σειρά από ζητήματα τα οποία έχουν σχέση με τη λειτουργία της μονάδας και διάφορες ελλείψεις και πολύ δε περισσότερο για ένα φορτίο 10.000 t με ταλλεύματος στο οποίο φέρεται να ταξιδεύει από τα μεταλλεία της Γουατεμάλας προς τη Λάρυμνα. Είναι χαρακτηριστικό να σημειωθεί ότι η διοίκηση του σωματείου της Λαρυμνας η οποία έχει προκηρύξει και τετράωρες στάσεις εργασίας για την Τετάρτη 24 του μήνα σε ανακοίνωση της φέρνει στο προσκήνιο διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί από τη διοίκηση της εταιρείας ότι μετά τις εκλογές και όσο θα είναι διοίκηση στη ΛΑΡΚΟ θα υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις. Εκεί όμως αποκαλύπτεται ότι σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΛΑΡΚΟ ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είναι υπό καθεστώς αλλαγής απέρριψαν το ενδεχόμενο να συζητήσουν τη συλλογική σύμβαση αλλά επικεντρώθηκαν όπως αποκαλύπτουν οι εργαζόμενοι στη δοκιμή μεταλλεύματος από την Γουατεμάλα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στις ανακοινώσεις τους οι εργαζόμενοι μιλούν για πλήρη απαξίωση των εγκαταστάσεων που όπως λένε έχουν φτάσει σε απροχώρητο επίπεδο, αποκαλύπτουν ακόμη ότι τα καμίνια έχουν μετατραπεί σε μία βόμβα που μπορεί να σκάσει ανά πάσα στιγμή και μάλιστα περιγράφουν σαν πολύ πιθανό ένα ενδεχόμενο που θα φέρει πολυάνθρωπα ατυχήματα.
Οι ίδιοι κάνουν λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την μισθοδοσία τους ενώ αναφέρουν αρκετούς προβληματισμούς ιδιαίτερα για το σχέδιο Γουατεμάλα, όπως το ονομάζουν, και μιλούν για μία σύμβαση με εταιρία από το Καζακστάν την οποία όμως αναζητούν αλλά ποτέ δεν βρίσκουν. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις ανακοινώσεις που έχουν δώσει στη δημοσιότητα διευκρινίζουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε καμιά δοκιμή του συγκεκριμένου μεταλλεύματος καθώς φοβούνται ότι οι εγκαταστάσεις της βιομηχανίας δεν πρόκειται να αντέξουν.
«Πείραμα με τη ζωή των εργαζομένων δε θα γίνει» σημειώνουν στην ανακοίνωση τους τονίζοντας συγχρόνως ότι «θέλουμε ενημέρωση επίσημη, θέλουμε μέτρα ασφαλείας, ουσιαστικά θέλουμε ηρεμία» και ζητούν επίσημη ενημέρωση από τους εκπροσώπους τους για τη σύμβαση της Γουατεμάλας, αφήνοντας μάλιστα και πολλά ερωτηματικά για το τι ακριβώς επιδιώκεται με τη συγκεκριμένη σύμβαση.
Το σωματείο των εργαζομένων έδωσε στη δημοσιότητα μια σκληρή ανακοίνωση προαναγγέλλοντας εικοσιτετράωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας ανά βάρδια και η αρχή θα γίνει από την ερχόμενη Τετάρτη 24 Ιουλίου και όπως τονίζουν μέχρι να καταβληθεί η μισθοδοσία τους.
Ανάμεσα σ' όλα τ' άλλα τα οποία σημειώνουν είναι και τα οικονομικά της εταιρείας που είναι σε τόσο τραγική κατάσταση όπου εκτός από την ανυπαρξία μέτρων ατομικής προστασίας, όπως γάντια, φόρμες, άρβυλα και άλλα ανταλλακτικά για τη λειτουργία του εργοστασίου, δεν έχουν πληρωθεί και τα χρήματα τα οποία παρακρατούνται από τους εργαζόμενους για να πληρωθεί το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το συνταξιοδοτικό και βεβαίως δεν έχουν πληρωθεί επιδόματα αδείας αλλά και άλλες υποχρεώσεις της εταιρείας. Έσχατο σημείο το οποίο κατατίθεται είναι ότι δεν έχουν πληρωθεί και οι κρατήσεις που κάνουν στους εργαζόμενους για τη συνδρομή στο σωματείο ενώ οι κρατήσεις έχουν γίνει αλλά δεν έχουν αποδοθεί στο σωματείο με συνέπεια το τελευταίο
καθώς όλα συγκλίνουν πλέον πως οι κινήσεις από την πλευρά της Δ.Ε.Η. να εξασφαλίσει πληρωμές από τη συγκεκριμένη βιομηχανία ουσιαστικά έχουν δημιουργήσει ένα σοβαρό πρόβλημα στα ταμειακά διαθέσιμα της βιομηχανίας η οποία προσπαθεί να ανταποκριθεί σ' αυτή τη φάση.
Σε
ότι αφορά τώρα τις διεθνείς συνεργασίες
το προηγούμενο διάστημα με διάφορα
δημοσιεύματα μίλησαν για κάποιες
ανοιχτές πόρτες έτσι ώστε να υπάρξουν
επενδυτές οι οποίοι πρώτα ήθελαν να
δοκιμάσουν ποια ακριβώς είναι η
συμπεριφορά του εργοστασίου στην
επεξεργασία μεταλλεύματος H
από τη Γουατεμάλα και
στη συνέχεια να δώσουν το πράσινο φως καθώς πρόκειται για μεταλλεύματα που κατέχουν οι ίδιοι οι οποίοι και επονομάζονται τρόικα των Κοζάκων. Φέρεται λοιπόν μια τριάδα επενδυτών ουσιαστικά να έχει εκφράσει πρόθεση να πάρει τη βιομηχανία κάτω από προϋποθέσεις, γι* αυτό άλλωστε επαναφέρουν στο προσκήνιο συνεχώς οι εργαζόμενοι το συγκεκριμένο θέμα χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να πάρουν κάποια ενημέρωση η οποία θα μπορούσε να είναι και περισσότερο αξιόπιστη.
Στην ίδια ανακοίνωση τους ρίχνουν σοβαρότατες ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και πολύ περισσότερο στην διοίκηση της εταιρείας την οποία κατηγορούνται συνειδητά και οι δύο μαζί είχαν μοναδικό στόχο την απαξίωση της εταιρίας η οποία μάλιστα για πρώτη φορά φτάνει στο επίπεδο να μην πληρώνονται οι εργαζόμενοι και η διοίκηση όπως λένε να σκέφτεται να μπει σε νέους πειραματισμούς.
Μάλιστα απευθυνόμενοι προς την πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης αλλά και στο αρμόδιο υπουργείο ζητά την άμεση απομάκρυνση της διοίκησης καθώς καταλογίζουν σκοπιμότητα στην χρεοκόπηση της εταιρείας. «Η συμφωνία της Γουατεμάλας με τις σημερινές τιμές του νικελίου που το νικέλιο ανεβαίνει σημαίνει πως η εταιρεία θα μπαίνει μέσα εις διπλούν. Αυτό και αν θα είναι σκάνδαλο. Εδώ και τώρα απομάκρυνση της διοίκησης» σημειώνει σε ανακοίνωση της η ΔΑΚΕ της ΛΑΡΚΟ.
Κάτω απ' αυτό το πρίσμα και το μπλοκάρισμα στη διοίκηση που έκανε το ΤΑΙΠΕΔ, όπως επίσης και το γεγονός ότι η διοίκηση είναι υπό προθεσμία γίνεται σαφές πλέον ότι το θέμα της ΛΑΡΚΟ κινείται σε επικίνδυνους ατραπούς που κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα γίνει τις επόμενες μέρες.
Αναδημοσίευση απο την Εφημ. ΣΕΝΤΡΑ 22/7/2019
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου