Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Καζάνι που βράζει η ΛΑΡΚΟ

Αναδημοσίευση απο την Εφημ. ΣΕΝΤΡΑ 22/7/2019 
ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΚΛΑΔΕΥΕΙ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΟΝΤΡΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΜΥΘΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
Μπροστά σε απίστευτες εξελίξεις βρίσκεται πλέον η ΛΑΡΚΟ καθώς από τη μια πλευρά υπάρχει το κλίμα της σύγκρουσης ανάμεσα στη διοίκηση και τους εργαζόμενους και από την άλλη πλευρά το ΤΑΙΠΕΔ στην ιστοσελίδα του ανήρτησε εκδή­λωση ενδιαφέροντος για αντικατάσταση του προ­έδρου, του διευθύνοντος συμβούλου αλλά και ενός μη εκτελεστικού μέλους.
Είναι σημαντικό να ση­μειωθεί ότι από τη μια πλευρά οι εργαζόμενοι πιέζουν για μια σειρά από ζητήματα που έχουν σχέ­ση με τη λειτουργία της βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων και η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας η οποία σύμφωνα τουλάχιστον με την ανακοίνωση που δό­θηκε στη δημοσιότητα κα­θυστερεί η υπογραφή της και από την άλλη πλευρά το TAIΠΕΔ το οποίο έχει μπλοκάρει ουσιαστικά όλες αυτές τις εξελίξεις... 







καθώς θεωρεί πως στη συλλογική σύμβαση ερ­γασίας που έχει συμφω­νηθεί με τους εργαζόμενους περιλαμβάνονται προνόμια τα οποία δεν δικαιολογούνται να δοθούν από τη θέση της εταιρείας. Πρόκειται για ένα κλίμα σύγκρουσης την ίδια στιγ­μή που κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα γίνει το μέλλον της επιχείρησης, με τη Δ.Ε.Η. να απειλεί να τους κόψει το ρεύμα και με αιχ­μές να κατατίθενται από την πλευρά των εργαζομένων για μυστικές συμ­φωνίες με επενδυτές από το Καζακστάν και μετα­φορά φορτίων μεταλλεύ­ματος από την Γουατεμά­λα για να δοκιμάσουν την αντοχή των εγκαταστάσε­ων και τις αποδόσεις που πιθανόν να έxουν κατά τη διάρκεια της ανάμειξης.
Είναι χαρακτηριστικό να σημειωθεί ότι στις 15 του μήνα αναρτήθηκε η πρό­σκληση εκδήλωσης εν­διαφέροντος από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ γε­γονός το οποίο ουσιαστι­κά σημαίνει ότι ο πρόε­δρος, ο διευθύνων σύμ­βουλος και ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΛΑΡΚΟ αποτελούν παρελθόν.
Στην πρόσκληση εκδή­λωσης ενδιαφέροντος τί­θεται τα προσόντα τα οποία θα πρέπει να έχουν οι ενδιαφερόμενοι και ζη­τείται μέχρι 2 Αυγούστου να υποβληθούν οι υποψη­φιότητες έτσι ώστε στη συνέχεια να γίνουν επιλο­γές. Οι πληροφορίες σημείωναν ότι ακόμη και πριν τις εκλογές υπήρξε μια σύγκρουση ανάμεσα στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ ιδιαίτερα για την συλλογική σύμβαση εργασίας η οποία είχε συμφωνηθεί και με τους εργαζόμενους και ήταν στην πορεία υπογραφής. Όλα συγκλίνουν ότι η σύγκρουση αυτή ήταν καθοριστική με συ­νέπεια το ΤΑΙΠΕΔ αμέσως μετά τις εκλογές ουσια­στικά να κλαδέψει τη διοί­κηση η οποία μετρά πλέον μέρες στη ΛΑΡΚΟ.
Μία μέρα μετά την ανα­κοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ σκλη­ραίνει τη στάση του το σωματείο των εργαζομέ­νων και στις 16 του μήνα με ανακοίνωση που δό­θηκε στη δημοσιότητα προσδιορίζει μια σειρά από ζητήματα τα οποία έχουν σχέση με τη λει­τουργία της μονάδας και διάφορες ελλείψεις και πολύ δε περισσότερο για ένα φορτίο 10.000 t με ταλλεύματος στο οποίο φέρεται να ταξιδεύει από τα μεταλλεία της Γουατεμάλας προς τη Λάρυμνα. Είναι χαρακτηριστικό να σημειωθεί ότι η διοίκηση του σωματείου της Λαρυμνας η οποία έχει προκη­ρύξει και τετράωρες στά­σεις εργασίας για την Τε­τάρτη 24 του μήνα σε ανα­κοίνωση της φέρνει στο προσκήνιο διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί από τη δι­οίκηση της εταιρείας ότι μετά τις εκλογές και όσο θα είναι διοίκηση στη ΛΑΡΚΟ θα υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις. Εκεί όμως αποκαλύπτεται ότι σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΛΑΡΚΟ ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είναι υπό κα­θεστώς αλλαγής απέρρι­ψαν το ενδεχόμενο να συζητήσουν τη συλλογική σύμβαση αλλά επικε­ντρώθηκαν όπως αποκα­λύπτουν οι εργαζόμενοι στη δοκιμή μεταλλεύματος από την Γουατεμάλα. Είναι σημαντικό να σημει­ωθεί ότι στις ανακοινώ­σεις τους οι εργαζόμενοι μιλούν για πλήρη απαξίω­ση των εγκαταστάσεων που όπως λένε έχουν φτά­σει σε απροχώρητο επίπεδο, αποκαλύπτουν ακό­μη ότι τα καμίνια έχουν με­τατραπεί σε μία βόμβα που μπορεί να σκάσει ανά πάσα στιγμή και μάλιστα περιγράφουν σαν πολύ πι­θανό ένα ενδεχόμενο που θα φέρει πολυάνθρωπα ατυχήματα.
Οι ίδιοι κά­νουν λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την μισθοδοσία τους ενώ αναφέρουν αρ­κετούς προβληματισμούς ιδιαίτερα για το σχέδιο Γουατεμάλα, όπως το ονο­μάζουν, και μιλούν για μία σύμβαση με εταιρία από το Καζακστάν την οποία όμως αναζητούν αλλά ποτέ δεν βρίσκουν. Οι ίδι­οι οι εργαζόμενοι στις ανα­κοινώσεις που έχουν δώ­σει στη δημοσιότητα δι­ευκρινίζουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε καμιά δοκιμή του συγκεκριμέ­νου μεταλλεύματος καθώς φοβούνται ότι οι εγκαταστάσεις της βιομηχα­νίας δεν πρόκειται να αντέ­ξουν.
«Πείραμα με τη ζωή των εργαζομένων δε θα γίνει» σημειώνουν στην ανακοί­νωση τους τονίζοντας συγ­χρόνως ότι «θέλουμε ενη­μέρωση επίσημη, θέλουμε μέτρα ασφαλείας, ουσια­στικά θέλουμε ηρεμία» και ζητούν επίσημη ενημέρω­ση από τους εκπροσώ­πους τους για τη σύμβαση της Γουατεμάλας, αφήνο­ντας μάλιστα και πολλά ερωτηματικά για το τι ακρι­βώς επιδιώκεται με τη συ­γκεκριμένη σύμβαση.
Το σωματείο των εργα­ζομένων έδωσε στη δη­μοσιότητα μια σκληρή ανακοίνωση προαναγγέλ­λοντας εικοσιτετράωρες επαναλαμβανόμενες στά­σεις εργασίας ανά βάρδια και η αρχή θα γίνει από την ερχόμενη Τετάρτη 24 Ιουλίου και όπως τονίζουν μέχρι να καταβληθεί η μισθοδοσία τους. 
Ανάμεσα σ' όλα τ' άλλα τα οποία ση­μειώνουν είναι και τα οικονομικά της εταιρείας που είναι σε τόσο τραγική κατάσταση όπου εκτός από την ανυπαρξία μέ­τρων ατομικής προστα­σίας, όπως γάντια, φόρ­μες, άρβυλα και άλλα ανταλλακτικά για τη λει­τουργία του εργοστασί­ου, δεν έχουν πληρωθεί και τα χρήματα τα οποία παρακρατούνται από τους εργαζόμενους για να πλη­ρωθεί το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το συνταξιοδοτικό και βεβαίως δεν έχουν πληρωθεί επιδόμα­τα αδείας αλλά και άλλες υποχρεώσεις της εταιρεί­ας. Έσχατο σημείο το οποίο κατατίθεται είναι ότι δεν έχουν πληρωθεί και οι κρατήσεις που κάνουν στους εργαζόμενους για τη συνδρομή στο σωμα­τείο ενώ οι κρατήσεις έχουν γίνει αλλά δεν έχουν αποδοθεί στο σωματείο με συνέπεια το τελευταίο
οπως λέει να μη μπορεί να χορηγήσει βοηθήματα σε εργαζόμενους που αντι­μετωπίζουν σοβαρά προ­βλήματα υγείας. Γίνεται κατανοητό ότι η κατάσταση η οποία επι­κρατεί πλέον στη ΛΑΡΚΟ έχει ξεπεράσει τα όρια
καθώς όλα συγκλίνουν πλέον πως οι κινήσεις από την πλευρά της Δ.Ε.Η. να εξασφαλίσει πληρωμές από τη συγκεκριμένη βιο­μηχανία ουσιαστικά έχουν δημιουργήσει ένα σοβαρό πρόβλημα στα ταμειακά διαθέσιμα της βιομηχα­νίας η οποία προσπαθεί να ανταποκριθεί σ' αυτή τη φάση.
Σε ότι αφορά τώρα τις διεθνείς συνεργασίες το προηγούμενο διάστημα με διάφορα δημοσιεύματα μίλησαν για κάποιες ανοι­χτές πόρτες έτσι ώστε να υπάρξουν επενδυτές οι οποίοι πρώτα ήθελαν να δοκιμάσουν ποια ακριβώς είναι η συμπεριφορά του εργοστασίου στην επεξεργασία μεταλλεύματος H από τη Γουατεμάλα και

στη συνέχεια να δώσουν το πράσινο φως καθώς πρόκειται για μεταλλεύ­ματα που κατέχουν οι ίδι­οι οι οποίοι και επονομά­ζονται τρόικα των Κοζά­κων. Φέρεται λοιπόν μια τριάδα επενδυτών ουσια­στικά να έχει εκφράσει πρόθεση να πάρει τη βιο­μηχανία κάτω από προϋ­ποθέσεις, γι* αυτό άλλωστε επαναφέρουν στο προσκήνιο συνεχώς οι εργαζόμενοι το συγκεκριμέ­νο θέμα χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να πάρουν κάποια ενημέρωση η οποία θα μπορούσε να εί­ναι και περισσότερο αξιό­πιστη.
 
Τέλος αξίζει να σημειω­θεί ότι ακόμη και η ΔΑΚΕ της ΛΑΡΚΟ με ανακοίνωση της την οποία απευθύνει και προς την κυβέρνηση σημειώνει σε όλους τους τόνους πως έχει τελειώσει η ανοχή των εργαζομέ­νων, κάνει λόγο για εγκατάλειψη των μεταλλίων, κάνει λόγο για πλήρη αποδιοργάνωση των χρημά­των, για σοβαρότατες ελ­λείψεις και βεβαίως γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους ρύπους και τα χρήματα τα οποία θα πρέπει να πλη­ρωθούν για να διορθωθεί η κατάσταση.

Στην ίδια ανακοίνωση τους ρίχνουν σοβαρότα­τες ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και πολύ περισσότερο στην διοίκηση της εται­ρείας την οποία κατηγο­ρούνται συνειδητά και οι δύο μαζί είχαν μοναδικό στόχο την απαξίωση της εταιρίας η οποία μάλιστα για πρώτη φορά φτάνει στο επίπεδο να μην πλη­ρώνονται οι εργαζόμενοι και η διοίκηση όπως λένε να σκέφτεται να μπει σε νέους πειραματισμούς.

Μάλιστα απευθυνόμενοι προς την πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης αλλά και στο αρμόδιο υπουργείο ζητά την άμεση απομά­κρυνση της διοίκησης κα­θώς καταλογίζουν σκοπιμότητα στην χρεοκόπηση της εταιρείας. «Η συμφω­νία της Γουατεμάλας με τις σημερινές τιμές του νικελίου που το νικέλιο ανεβαίνει σημαίνει πως η εταιρεία θα μπαίνει μέσα εις διπλούν. Αυτό και αν θα είναι σκάνδαλο. Εδώ και τώρα απομάκρυνση της διοίκησης» σημειώνει σε ανακοίνωση της η ΔΑΚΕ της ΛΑΡΚΟ.

Κάτω απ' αυτό το πρί­σμα και το μπλοκάρισμα στη διοίκηση που έκανε το ΤΑΙΠΕΔ, όπως επίσης και το γεγονός ότι η διοίκηση είναι υπό προθεσμία γίνε­ται σαφές πλέον ότι το θέμα της ΛΑΡΚΟ κινείται σε επικίνδυνους ατραπούς που κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα γίνει τις επό­μενες μέρες.


Αναδημοσίευση απο την Εφημ. ΣΕΝΤΡΑ 22/7/2019



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους