Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

ΕΑΜ ΛΑΡΚΟ - Πού θα πάει αυτή η κατάσταση με τη ΛΑΡΚΟ;

Στο ηλεκτρονικό  μας ταχυδρομείο λάβαμε και δημοσιεύουμε:

ΕΑΜ ΛΑΡΚΟ ΙΟΥΛΙΟΣ 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 25/07/2019 ΣΤΙΣ 10.00 ΣΤΗΝ Γ.Σ

«Πού θα πάει αυτή η κατάσταση με τη ΛΑΡΚΟ; Θα την κλείσουν; Τι είναι το σχέδιο Γουατεμάλα; Πόσες απεργίες θα κάνουμε; Μήπως θέλουν να το κλείσουμε μόνοι μας;»

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι.
Μέσα από αυτή την ανακοίνωση θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα καθημερινά ερωτήματα των εργαζομένων. Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε την κατάσταση και θα αναπτύξουμε την πρόταση του ΕΑΜ για το πώς κατά την γνώμη μας πρέπει να προχωρήσουμε οι εργαζόμενοι.

Είναι γεγονός ότι με πρόσχημα το πρόστιμο των κρατικών ενισχύσεων από το 2013 μέχρι και σήμερα οι μέτοχοι δεν χρηματοδοτούν τη ΛΑΡΚΟ, οι τράπεζες δεν της δίνουν δάνειο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ΛΑΡΚΟ σταδιακά να έχει μείνει πίσω στην εξόρυξη μεταλλευμάτων, να υπάρχει άνοιγμα σε χρέη προς προμηθευτές, να υπάρχει έλλειψη ουσιαστικών ανταλλακτικών και διαφόρων άλλων πρώτων υλών απαραίτητα για τη λειτουργία της και την ασφαλή εργασία, να μην παράγει σύμφωνα με τις δυνατότητες, να έχει πρόβλημα ρευστότητας, υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους είναι ληξηπροθεσμες.





.

Για το λόγο ότι η Κίνα γεωπολιτικά μπήκε στην παραγωγή σιδηρονικελίου, οι τιμές του σιδηρονικελίου την τελευταία δεκαετία είναι χαμηλές και δεν προβλέπεται να φτάσουν στα επίπεδα που είχαν τη δεκαετία του 80 του 90 του 2000. Με το κριτήριο παραγωγής του συστήματος που ζούμε, κάτω από αυτές τις εξελίξεις, πύρομεταλλουργικές εταιρείες όπως η ΛΑΡΚΟ παγκόσμια, είτε έκλεισαν, είτε προσαρμόστηκαν στην εκμετάλλευση πλουσίων μεταλλευμάτων, σχεδόν διπλάσιας περιεκτικότητας από τα Ελληνικά, όπως Γουατεμάλας, Ινδονησίας κ.α, τα λεγόμενα «τροπικά μεταλλεύματα».

Συμπέρασμα. Με τα κριτήρια του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής η ΛΑΡΚΟ είναι ζημιογόνα. Άρα είτε παραμείνει στο Δημόσιο, είτε τη δώσουν σε ιδιώτη ή θα αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας ή θα κλείσει. Οι κυβερνήσεις της χώρας μας που υπερασπίζονται αυτό το σύστημα παραγωγής, τον καπιταλισμό, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των λίγων προσαρμόστηκαν σε αυτές τις εξελίξεις.

Είναι γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ ένταξε τη ΛΑΡΚΟ στο 1ο μνημόνιο, η Νέα Δημοκρατία στο ΤΑΙΠΕΔ, αποδόθηκε πρόστιμο για κρατικές ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βγήκε σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ σε 3 κομμάτια, το λεγόμενο σχέδιο τριχοτόμησης,

Για το φιλέτο της ΛΑΡΚΟ συγκρούονται μεγάλα συμφέροντα. Ένα μέρος του κεφαλαίου θέλει τη ΛΑΡΚΟ κλειστή, χωρίς εργαζόμενους για να της αλλάξει το παραγωγικό χαρακτήρα και από πυρομεταλλουργική εταιρεία σιδηρονικελίου να μετατραπεί ο χώρος της Λάρυμνας σε κόμβο παραγωγής και διανομής ενέργειας. Το άλλο κομμάτι του κεφαλαίου θέλει να κρατήσει το παραγωγικό χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ και να το μετατρέψει με εισαγωγή πλούσιων μεταλλευμάτων σε κερδοφόρο για να εκμεταλλευτή την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Παράλληλα και τα δύο κομμάτια αυτά του κεφαλαίου που ανταγωνίζονται για το ποιος θα φάει το φιλέτο θέλουν και επιδιώκουν να έχουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα που μπορούν να τους δώσουν κερδοφορία. Δηλαδή και τη ΛΑΡΚΟ να παράγει με πλούσια μεταλλεύματα για να ελέγχουν έτσι ένα μεγάλο κομμάτι της ευρωπαϊκής αγοράς αλλά και να ελέγχουν τον ενεργειακό κόμβο.

Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, διορίζοντας διοικήσεις ως εκτελεστικά όργανα της πολιτικής τους, για να υπερασπίσουν τα παραπάνω συμφέροντα σε αυτό το δρόμο κινήθηκαν.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή διοίκηση της ΛΑΡΚΟ άνοιξε συνεργασία με τη μεγαλύτερη εξορυκτική στον κόσμο, τι telft, για να έρθουν μετάλλευμα από τη Γουατεμάλα, να δοκιμαστούν στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ και παράλληλα ένα μέρος μεταλλεύματος που θα έρθει να πάει στα μεταλλεία της Εύβοιας για να αναμειχθεί και να γίνει εμπλουτισμός έτσι ώστε να προωθήσουν την πώληση εμπλουτισμένου ελληνικού μεταλλεύματος σε τρίτους.

Αυτός ο σχεδιασμός, έτσι όπως μας το είπανε και έτσι όπως σας το λέμε, προωθεί το σχέδιο τριχοτόμησης της ΛΑΡΚΟ, όπως αναγράφετε στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι.

Σαν ΕΑΜ το πρώτο που βάζουμε είναι διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ. Αυτό δεν μπορεί να διασφαλιστεί αν η ΛΑΡΚΟ αποκοπεί από τα μεταλλεία, αν περπατήσει παραπέρα ιδιωτικοποίηση της. Τα παραδείγματα των Ναυπηγείων, των Τσιμέντων Χαλκίδας και άλλων εταιριών στην χώρα μας και στο εξωτερικό που μας δείχνουν πως οι εργαζόμενοι πληρώνουν τους ιδιώτες, δεν αφήνουν περιθώρια αυταπατών για το τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση.
Δεν είμαστε κατά του εμπλουτισμού. Είναι άλλο πράγμα όμως κάνω διαχείριση των Ελληνικών μεταλλευμάτων και με την εισαγωγή μεταλλευμάτων, την δημιουργία πελλεταδικου, εμπλουτίζω για να αυξήσω την παραγωγή και άλλο πράγμα δίνω σε άλλους τα μεταλλεία και εξαρτιέμαι από συμφέροντα τρίτων.

Εμείς λέμε ότι η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ αλλά και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δείξει στους εκπροσώπους των εργαζομένων στη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ τη σύμβαση μεταξύ ΛΑΡΚΟ και telft.

Αν δεν προκύπτει μέσα από αυτήν τη σύμβαση που έχουν συνάψει παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ τότε να ξεφορτωθεί το καράβι από την Γουατεμάλα που θα έρθει τέλος του Μήνα.

Εφόσον ξεφορτωθεί η δοκιμή θα γίνει μόνο με τους εξής όρους:

  1. Nα δείξουν στους εργαζόμενους το επιχειρησιακό σχέδιο δοκιμής και να φτιαχτεί επιτροπή από τα δύο μέρη για να εξετάσει και να καταλήξει στο τι μέτρα θα παρθούν έτσι ώστε να γίνει η δοκιμή με ασφάλεια των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων.
  2. Τέτοιες δοκιμές δεν μπορούν να γίνουν με σύγχυση στους εργαζόμενους. Θα πρέπει να υπάρχει εργασιακή ηρεμία. Αυτό μπορεί να προκύψει μόνο εάν η διοίκηση υπογράψει τη συλλογική σύμβαση εργασίας, εάν περπατήσει στην ενσωμάτωση των εργαζομένων από τις εργολαβίες και αν καλύψει τα οργανικά κενά.

 Όλα τα παραπάνω πάνε πακέτο. Δεν μπορούμε να τα ξεκόψουμε.

Εμείς απαιτούμε ότι οποιαδήποτε επένδυση θα πρέπει να γίνει από το κράτος. Οι κυβερνήσεις όμως αποφασίζουν και παίρνουν την ευθύνη. Εμείς θα παλέψουμε ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση. Αυτές θα επιλέξουν. 

Αυτό που εμείς ελέγχουμε είναι αν θα μπούμε στο εργοστάσιο να κάνουμε οποιαδήποτε δοκιμή. Εάν θα δεχτούμε να μας έχουν το πιστόλι στο κρόταφο ότι «αν δεν γίνει η δοκιμή ή αν θα κάνουμε απεργίες η ΛΑΡΚΟ θα κλείσει».

Για να περπατήσουν σε δοκιμές, για να υλοποιήσουμε με την εργασία μας αυτή τη δοκιμή, θα πρέπει να σεβαστούν τους όρους των εργαζομένων.

Το μετάλλευμα Γουατεμάλας, από ότι ξέρουμε, θα έρθει στις 29 Ιουλίου. Εμείς δεν πρέπει να μπούμε στη λογική που λέει «δεν ξεφορτώνεται» γενικά και αόριστα, αλλά ούτε και στη λογική που λέει «πρέπει να δοκιμαστεί πάση θυσία για να σωθούμε».

Θέλει προσοχή. Ενδεχομένως να επιδιώκουν να φορτώσουν το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ στους αγώνες των εργαζομένων. Οι μορφές πάλης θα πρέπει να είναι προσεκτικές, πιεστικές και με περιεχόμενο.


Προτείνουμε να αποφασίσουμε πως εάν μέχρι τις 29 Ιουλίου η διοίκηση και η κυβέρνηση δεν δεσμευτεί:
  • Oτι μέσα από αυτή την δοκιμή δεν ιδιωτικοποιείται παραπέρα η ΛΑΡΚΟ.
  • Oτι θα υπογραφεί η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας.
  • Ότι θα υπάρξει κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών με ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και Ασφάλειας.
Τότε προτείνουμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια με μία 24ωρη με το που θα αρχίσει να ξεφορτώνει το καράβι και κλιμάκωση μέσα από νέα ΓΣ όταν θα ξεκινήσουν να το ρίχνουν στις εγκαταστάσεις.

Θα πρέπει συναδέλφισσες και συνάδελφοι όλοι εργαζόμενοι να δείξουμε ατσάλινη στάση απέναντι στους εκβιασμούς τους και με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα να τους ξεσκεπάσουμε.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προώθησε για τα καλά την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Φρόντισε να συνεχιστεί ο οικονομικός στραγγαλισμός της και να οξυνθεί μέσα από τη σύμβαση με την ΔΕΗ.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στον ίδιο δρόμο, ούτε ένα μήνα στην κυβέρνηση με παρέμβασή της παγώνει το ζήτημα της συλλογικής σύμβασης εργασίας προς τους εργαζόμενους και έβαλε τον ΑΔΜΗΕ να κόψει 600 χιλιάδες ευρώ το μήνα στη ΛΑΡΚΟ από την διακοψιμότητα.

Όλα αυτά σηματοδοτούν ότι θέλουν να μας οδηγήσουν σε μία λογική που λέει ότι τα σχέδιά τους είναι μονόδρομος και να μας τρομοκρατήσουν πως είτε τα δεχόμαστε όπως αυτοί θέλουν, είτε θα μας αφήσουν άνεργους.

Δεν είναι μονόδρομος όμως. Τα μεταλλεύματα της χώρας μας, μέσα από δικές τους μελέτες καταγράφουν τεράστιο πλούτο. Η ΛΑΡΚΟ έχει τεράστιες δυνατότητες που μπορούν να αναδειχτούν, για μια ακόμη φορά, μέσα από μια τέτοια δόκιμη που θα γίνει με τους δικούς μας όμως όρους.

Είναι στο χέρι μας στη γενική συνέλευση να πάρουμε ήρεμες και ουσιαστικές αποφάσεις. Είναι στο χέρι μας να απαιτήσουμε να τοποθετηθεί επίσημα η νέα πολιτική ηγεσία.

Ο σημερινός Υπουργός Οικονομικών κ Σταικούρας στην Ημερίδα αλλά και στην προεκλογική περιοδεία του, δεσμεύτηκε ότι για οποιαδήποτε ενέργεια θα ενημερώνουν τους εργαζόμενους, ότι για την ΝΔ τα μέτρα υγιεινής και Ασφάλειας, η συλλογική σύμβαση εργασίας, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας ,είναι πρωτεύον. Δήλωσε ενήμερος για το περιεχόμενο της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας και ότι συμφωνεί. Επίσης και αυτός αλλά και άλλοι εκλεγμένοι σήμερα βουλευτές στο νομό μας δήλωσαν ενάντια στο σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών.

Ήρθε η ώρα να δούμε αν αυτά που είπαν προεκλογικά τα εννοούσαν ή ήταν λόγια για να αρπάξουν το ψήφο.

Την τελευταία λέξη θα την πουν οι εργαζόμενοι.


ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 25/07/2019 ΣΤΙΣ 10.00 ΣΤΗΝ Γ.Σ.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους