Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Μερική ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ θα προτείνει η κυβέρνηση στην Ε.Ε.

Βιώσιμη και συμβατή με τις αποφάσεις της Κομισιόν λύση για τη Λάρκο αναζητεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τη νέα διοίκηση των κ. Χ. Κυριαζή και Σ. Τζίτζου. Μία μόλις εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα διοίκηση της ΛΑΡΚΟ συναντήθηκε προχθές με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και άνοιξαν από κοινού τον «καυτό» φάκελο της ΛΑΡΚΟ για να αναζητήσουν λύση σωτηρίας. Η λύση σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει... 






τη συναίνεση της Κομισιόν, καθώς εκκρεμεί το θέμα της επιστροφής κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ, για τη μη ανάκτηση των οποίων η χώρα έχει καταδικαστεί από το Ευρωδικαστήριο, γι’ αυτό και το ΥΠΕΝ ανατρέχει στο σχέδιο του 2014, που είχε εγκριθεί από την Ε.Ε.
Δεν είναι, όμως, το θέμα των κρατικών ενισχύσεων το μόνο που θα πρέπει να επιλυθεί για να προχωρήσει μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας που θα καταφέρει να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον και να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της ιστορικής μεταλλευτικής βιομηχανίας. Οπως διαπιστώθηκε στη συνάντηση της διοίκησης της εταιρείας με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, άμεσης διευθέτησης χρήζει το θέμα των ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΗ, ύψους 300 εκατ. ευρώ, αλλά και των περιβαλλοντικών παραβάσεων από τη σημερινή λειτουργία της. Επιπλέον, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της μη αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων από τη ΛΑΡΚΟ, ως όφειλε βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αλλά και η μη δημοσίευση ισολογισμού από το 2015 και μετά.
Η άποψη που επικρατεί στο υπουργείο Ενέργειας αλλά και στο ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι η ΛΑΡΚΟ υπό προϋποθέσεις μπορεί να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον. 

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν, μάλιστα, ότι ενημέρωση για την εταιρεία και τα σχέδια της κυβέρνησης έχουν αρχίσει ήδη να ζητούν μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού. Το σχέδιο του 2014, που δεν προχώρησε με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προέβλεπε τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας με περιουσιακά στοιχεία το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα μεταλλεία του Αη Γιάννη και τη διάθεσή της από το ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση. 

Παράλληλα, η υφιστάμενη ΛΑΡΚΟ μέσω διαγωνισμού θα διέθετε προς πώληση τα μεταλλεία σε Εύβοια, Καστοριά και Σέρβια, για να καταλήξουν μέσω δημοπρασίας στον πλειοδότη της νέας ΛΑΡΚΟ, έτσι ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα της εταιρείας. Το σχέδιο μερικής ιδιωτικοποίησης, όπως ονομάστηκε, είχε τη στήριξη της Ε.Ε., η οποία με απόφασή της είχε δεσμευθεί ότι οι κρατικές ενισχύσεις δεν θα επιβαρύνουν τον νέο ιδιοκτήτη. 


ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Απο: kathimerini.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους