Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Προτιμώ την κανονικότητα των Μυτιληναίων

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος
Έχουν περάσει 90 ημέρες από τις εκλογές και ήδη έχουμε ακούσει πάρα πολλά, ως υποσχέσεις και ως σχέδια. Η αλήθεια είναι ότι τουλάχιστον η ψυχολογική μου διάθεση έχει φτιάξει. Μέσα μου λέω και το ένα δέκατο από αυτά να γίνουν θα είναι καλά.
Όμως στην πράξη αποδεικνύεται ότι στην οικονομία τα πράγματα δεν είναι ούτε τόσο εύκολα ούτε τόσο απλά.
Το πρώτο στρατηγικό λάθος που με απογοήτευσε είναι οι 120 δόσεις. Πίστευα ότι θα υπάρχει η στοιχειώδης νοημοσύνη να δοθεί μια μικρή παράταση ενός μηνός.





Παράλληλα, είδα την Lamda Development, που έχει αναλάβει το μεγαλύτερο project των τελευταίων δεκαετιών στο Ελληνικό να χάνει δύο στρατηγικούς εταίρους και τώρα ψάχνει χρήματα για να το υλοποιήσει.
Ο Ελληνικός Χρυσός θέλει να μπει στη Θράκη αλλά η διαιτησία με το ελληνικό δημόσιο δεν έχει καν ξεκινήσει ακόμη και αυτό δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε πως θα συμπεριφερθούν οι τοπικές κοινωνίες.
Και μέσα στο κλίμα αναμονής έρχεται η θεμελίωση του μεγαλύτερου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα από φυσικό αέριο, μια επένδυση της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ από την MYTILINEOS. Αυτό δεν έγινε με πολιτική παραγγελία. Δεν προέρχεται ούτε από διαγγέλματα πρωθυπουργών και πολιτικών αρχηγών. Προέρχεται από την καθαρή επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει όραμα και στόχο.

Σαφέστατα δεν μπορείς να είσαι η MYTILINEOS GROUP και να μην λαμβάνεις υπόψη σου τις ανάγκες της εκάστοτε κυβέρνησης και η κυβέρνηση να μην λαμβάνει υπόψη της το ότι είσαι ο Βαγγέλης Μυτιληναίος. Αυτά είναι πράγματα αυτονόητα, εκ των ων ουκ άνευ.
Συνεπώς η επιστροφή στην κανονικότητα έρχεται από τους… Μυτιληναίους
Στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας έγιναν η τελετή θεμελίωσης του νέου σταθμού, παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Ευάγγελος Μυτιληναίος, μετέφερε τη δέσμευση της Mytilineos να συνταχθεί με την κυβερνητική προσπάθεια ώστε «ο σημερινός στόχος της πράσινης ενέργειας από 20% να ανέλθει στο 35% το 2030».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Μυτιληναίος απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό: «Άκουσα με προσοχή την ομιλία σας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα και ειδικότερα τη νέα εθνική στρατηγική, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό παραγωγής καθαρής ενέργειας θα ενισχυθεί και από 20% που είναι ο στόχος σήμερα, θα φτάσει το 35% ο 2030. 

Ο στόχος που θέσατε», είπε ο κ. Μυτιληναίος στον κ. Μητσοτάκη, «δεν είναι απλώς φιλόδοξος. Είναι αναγκαίος και σας συγχαίρω για την αποφασιστικότητα σας. Αυτή πρέπει να είναι η εθνική μας γραμμή. Αυτή θα είναι η παρακαταθήκη μας για τις επόμενες γενιές», συμπλήρωσε και δεσμεύτηκε:
«Δράττομαι της ευκαιρίας για να δηλώσω ενώπιον σας ότι η Mytilineos συντάσσεται με την εθνική αυτή προσπάθεια. Και στο μερίδιο που της αναλογεί δεσμεύεται ότι η βιομηχανική της δραστηριότητα θα γίνει και αυτή πράσινη. Μέχρι το τέλος του 2030, ο Τομέας της Μεταλλουργίας της εταιρίας, η ιστορική Αλουμίνιον της Ελλάδας και άλλες μονάδες της εταιρίας στο εξωτερικό θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ, μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό βιομηχανικό αποτύπωμα».

Υπογράμμισε επίσης ότι η «νέα βιομηχανική επανάσταση αν δεν είναι πράσινη, δεν θα υπάρξει. Και η ελληνική οικονομία χρειάζεται την εκτόξευση της βιομηχανίας. Χρειάζεται επενδύσεις, χρειάζεται την έρευνα και καινοτομία».

Ο κ. Μυτιληναίος αναφερόμενος στη συνεργασία με την αμερικανική General Electric για τον εξοπλισμό της μονάδας φυσικού αερίου είπε πως «η υπερσύχρονη τεχνολογία της GE που θα χρησιμοποιηθεί σε αυτή τη νέα μας μονάδα, θα την καταστήσει στην πιο αποδοτική στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Ταυτόχρονα η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο και μάλιστα τόσο υψηλής απόδοσης, θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τα παραδοσιακά λιγνιτικά εργοστάσια κατά 70%».
Ο γενικός διευθυντής Ενέργειας της Portergia της Mytilineos αναφερόμενος στο ενεργειακό κέντρο της εταιρίας είπε ότι «η προσθήκη της μονάδας είναι η φυσική εξέλιξη της στρατηγικής μας. Η Protergia είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καλύπτει το 15% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Με την προσθήκη η Mytilineos θα ξεπεράσει τα 2.000 Μεγαβατ. Συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ενώ η Θερμική της απόδοση, μεγαλύτερη από 63%, την κατατάσσει πρώτη στην Ευρώπη».


Aπο: rizopoulospost.com



 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους