Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Νομικοί πονοκέφαλοι στην κυβερνητική λύση για τη Λάρκο

Αναδημοσίευση από euro2day.gr

Μετατίθενται χρονικά οι ανακοινώσεις για την εκκαθάριση εν λειτουργία της βιομηχανίας. Εξετάζονται νομικά ζητήματα της απόφασης. Σήμερα συνάντηση του υπουργού ΠΕΝ με τα σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.
Για τη μεθεπόμενη εβδομάδα μεταθέτει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τις ανακοινώσεις της τελικής λύσης για τη ΛΑΡΚΟ.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η φόρμουλα για την υπαγωγή της χρεοκοπημένης βιομηχανίας παραγωγής νικελίου στο καθεστώς της εκκαθάρισης εν λειτουργία και στη συνέχεια της πώλησης περιουσιακών στοιχείων βρίσκεται στη φάση της νομικής επεξεργασίας. 





Αν και πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα προσδοκούσαν οι ανακοινώσεις να γίνουν μέχρι σήμερα, εντούτοις φαίνεται πως έχει ακόμη δρόμο η κατάληξη των οριστικών και λεπτομερών πτυχών της απόφασης.
Πάντως όλα δείχνουν πως η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσπαθεί να επιλύσει τα θέματα, προκειμένου να σταλεί η πρόταση στην Κομισιόν και στη συνέχεια, αφού συναινέσουν οι Βρυξέλλες, να τρέξει τις διαδικασίες. Πάντως, όλα δείχνουν ότι μετά την πτωχευτική διαδικασία θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες σπασίματος της εταιρείας και πώλησης περιουσιακών στοιχείων και δικαιωμάτων εκμετάλλευσης ορυκτών.

Πρόκειται ουσιαστικά για επαναφορά του σχεδίου του 2014. Η τότε κυβέρνηση αποφάσισε και γνωστοποίησε στην Κομισιόν την απόφασή της να πουλήσει τη βιομηχανία και την περιουσία της, σπάζοντάς την σε δύο κομμάτια.
Ο πρώτος διαγωνισμός θα αφορούσε την πώληση του μεταλλουργικού εργοστασίου στη Λάρυμνα και το 40% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του μεταλλείου λατερίτη του Αγίου Ιωάννη.

Ο δεύτερος διαγωνισμός θα αφορούσε την πώληση του 73% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Εύβοιας και το 100% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Καστοριάς.
Γι' αυτούς τους διαγωνισμούς απαγορευόταν η συμμετοχή εταιρειών μετόχων της ΛΑΡΚΟ ή εμπλεκομένων με αυτούς, ενώ δεν υπήρχε υποχρέωση επαναπρόσληψης των εργαζομένων της. Ουσιαστικά θα πωλείτο το 33% της καθαρής λογιστικής αξίας της ΛΑΡΚΟ, που αντιπροσώπευε το 60% της συνολικής εξορυκτικής δυναμικότητας της βιομηχανίας.

Εξάλλου, σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού ΠΕΝ με τα σωματεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, όπου ο Κωστής Χατζηδάκης θα αποπειραθεί να περιγράψει το αδιέξοδο στο οποίο έχει επέλθει η βιομηχανία, αλλά και να πείσει τους συνδικαλιστές για την ανάγκη εκκαθάρισής της σε συνδυασμό με λύσεις που δεν θα απειλούν τις θέσεις εργασίας.


Χρήστος Κολώνας

Απο: euro2day.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους