Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ. ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΣΤΗΝ ΛΑΡΚΟ

Αρ.Πρωτ.-06- ΛΑΡΚΟ 30/01/2020

Ανακοίνωση

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 05/02/2020 ΣΤΙΣ 12.00 στο κινηματογράφο ΙΛΙΟΝ.

Συνεχίζουμε, κλιμακώνοντας των αγώνα.
Κανένας εφησυχασμός. Ετοιμότητα ανά πάσα ώρα και στιγμή, αν χρειαστεί, να κόψουμε την Ελλάδα στα δυο.

  • Καταγγέλλουμε την οικονομική δολιοφθορά της Κυβέρνησης που δεν αποδεσμεύει χρήματα της ΛΑΡΚΟ και έτσι σταματά σταδιακά, λόγω έλλειψης ρευστότητας, πρώτων υλών και ανταλλακτικών, την παραγωγή, την λειτουργία, οδηγείται στο κλείσιμο.
  • Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ.
  • Όχι στο κλείσιμο της.
  • Όχι στην εκκαθάριση, ιδιωτικοποίηση, στο σχέδιο τριχοτόμησης.

Δεν θα υποκύψουμε. Θα πληρώσει πολύ ακριβά η Κυβέρνηση τους βρόμικους σχεδιασμούς που μας οδηγούν στην ανεργία, στην εξαθλίωση.


Απαιτούμε εδώ και τώρα να πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες και μικροεργολάβοι - αυτοαπασχολούμενοι. Να καταργηθεί το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών. Να αποδεσμευτούν τα χρήματα για να συνεχίσει να παράγει η ΛΑΡΚΟ. Δεν θα δεχτούμε γενικευμένη στάση πληρωμών.


 




Απαιτούμε την υλοποίηση του ψηφίσματος που απαντά στην ψευτοεπιχειρηματολογία της Κυβέρνησης ότι «η ΛΑΡΚΟ δεν έχει μέλλον» και είναι βγαλμένο από:

  • Tην σύσκεψη των 120 φορέων.
  • Αποφάσεις των Γ.Σ.
  • Το Συλλαλητήριο με τους χιλιάδες εργαζόμενους.

Το ψήφισμα.

  • Κρατική χρηματοδότηση για την διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της, τον εκσυγχρονισμό της και την παραπέρα ανάπτυξή της σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει. Κατασκευή μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα για τις ανάγκες της βιομηχανίας της χώρας μας και των εργαζομένων, για να ανοίξουν χιλιάδες θέσεις εργασίας γύρω του.
  • Εδώ και τώρα διασφάλιση των θέσεων εργασίας, κατάργηση του σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και Ασφάλειας, διασφάλιση των δικαιωμάτων μας μέσα από την υπογραφή της συμφωνημένης Σ.Σ.Ε.


Αυτά, τα δίκαια αιτήματα είναι ο κρίκος που ενώνει σαν μια γροθιά όλους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και εκφράζεται η αλληλεγγύη. Είναι ο κρίκος που, όσο θα τα υπερασπιζόμαστε με αποφασιστικότητα, τόσο θα μεγαλώνει η αλληλεγγύη, τόσο θα γινόμαστε πιο δυνατοί, θα κάνουμε βήματα προς τη νίκη.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Με πείσμα, τρέξιμο και αποφασιστικότητα μέσα σε δύο μήνες ήρθαν τα πάνω κάτω. Πριν δύο μήνες κυριαρχούσε το «είμαστε μόνοι μας, δεν ενδιαφέρεται κανείς, δεν έχει όρεξη κανένας για αγώνα, οι εργαζόμενοι θέλουν την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ» κ.α.  


Τα πάντα αλλάζουν. Αρκεί να το θέλουν οι εργαζόμενοι, να το πιστέψουμε και να το διεκδικήσουμε με αποφασιστικότητα. Ξεκινήσαμε με την Σύσκεψη που πήραν μέρος 120 φορείς. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν Γ.Σ και τελικά πραγματοποιήσαμε συλλαλητήριο όπου συμμετείχαν στην πλειοψηφία   οι εργαζόμενοι από το εργοστάσιο. Τη μέρα του συλλαλητηρίου έκλεισαν μαγαζιά στην περιοχή μας για συμπαράσταση. Συνολικά κατεβήκαμε στο Σύνταγμα πάνω από 1.500 εργαζόμενοι από τη Στερεά, ενώ στην Αθήνα μας περίμεναν πάνω από 4.000 εργαζόμενοι.


Ο πρώτος κύκλος κινητοποιήσεων έκλεισε με επιτυχία και με τον ίδιο τρόπο απαιτείτε, πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά, να συνεχίσουμε. Η κυβέρνηση ταρακουνήθηκε από τη διάθεση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ να αντιπαλέψουν τα σχέδιά της και την αλληλεγγύη που εκφράζεται πάνω σε αυτό.
 

Έχει ταρακουνηθεί από το δίκαιο, τίμιο και με επιχειρηματολογία πλαίσιο διεκδίκησης. Τόσο οι έκτακτες και απανωτές εκβιαστικές δηλώσεις του υπουργού, όσο και η αποφυγή να απαντήσουν σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, δείχνουν ότι δεν είναι ανίκητοι, ότι μας φοβούνται.


Δεν μπορούν να επιχειρηματολογήσουν απέναντι στο δίκαιο αγώνα μας. Η κυβέρνηση και οι υπουργοί της, καθώς και οι διορισμένη από αυτή διοίκηση, μόνο πίσω από μέσα μαζικής ενημέρωσης των συμφερόντων που υπηρετούν μπορούν να τοποθετηθούν. Μέσα από αυτά προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη. Όσο μεγαλώνει η αλληλεγγύη, η επιχειρηματολογία τους θα γκρεμίζεται σαν χάρτινος πύργος.


Λένε, «η ΛΑΡΚΟ χρωστάει 340 εκατομμύρια στη ΔΕΗ» (ανά βδομάδα το ανεβάζουν και 10). Δεν λένε όμως ότι η ΛΑΡΚΟ, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, από το 1989 έως το 2006 πλήρωνε 20% παραπάνω από ότι πλήρωναν άλλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις στη χώρα μας και παρά αυτό, το χρέος στην ΔΕΗ, μέχρι τότε, ήταν μικρό και διακανονισμένο. Με κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία, Υπουργό τον κύριο Χατζηδάκη, διορισμένη διοίκηση στη ΛΑΡΚΟ και στη ΔΕΗ από τη Νέα Δημοκρατία, το 2006, το ήδη αυξημένο τιμολόγιο στη ΔΕΗ, διπλασιάστηκε. Από τότε ως σήμερα, όντως, ως αποτέλεσμα αυτής της επιλογής τους, έχει δημιουργηθεί αυτό το χρέος. Άρα, το χρέος στην ΔΕΗ δημιουργήθηκε από συγκεκριμένους (αναγνωρίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) για να μας λένε «η ΛΑΡΚΟ χρωστάει 340 εκατομμύρια στη ΔΕΗ».


Λένε, «η χώρα μας έχει τιμωρηθεί με το πρόστιμο 136 εκατομμυρίων ευρώ επειδή ο κύριος μέτοχος, το κράτος, μπήκε εγγυητής σε δάνεια της ΛΑΡΚΟ». Δε Λένε ότι την περίοδο που μπήκε εγγυητής το κράτος, κυβέρνηση ήταν η Ν.Δ και με βάση την έκθεση της επιτροπής, το πρόστιμο αποδόθηκε «επειδή δεν έγινε σωστή διαδικασία». Άρα και για το πρόστιμο των «κρατικών ενισχύσεων» υπάρχουν συγκεκριμένες συνειδητές επιλογές που έγιναν από τους ίδιους, για να υπάρχει σήμερα ως άλλοθι. Στο κάτω- κάτω δεν μας νοιάζει τι λένε οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μας νοιάζει πως θα υπερασπιστούμε το παραγωγικό χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ, την εργασία μας, τον ορυκτό πλούτο που δεν ανήκει ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε στις κυβερνήσεις. Ανήκει στο λαό μας.


Δεν αναφέρουν καν ότι, επί των ημερών τους την περίοδο 2005-2007, με διορισμένη Διοίκηση από τους ίδιους, η ΛΑΡΚΟ έχασε μισό δις, επειδή είχαν φροντίσει κάποιοι που γνώριζαν, να προπωλήσουν την παραγωγή της ΛΑΡΚΟ στην μισή τιμή.


Δεν αναφέρουν καν, ότι η ΛΑΡΚΟ (ο Ελληνικός λαός) διαχρονικά έχει χάσει δις ευρώ, διότι ουδέποτε, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και με γνώμονα συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών, δεν προχώρησε η κατασκευή μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα. Το σίδερο και το κοβάλτιο φεύγει δωρεάν από την χωρά μας.


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Αν τολμήσει η κυβέρνηση να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ, αν τολμήσει να χτυπήσει τους εργαζόμενους, θα το πληρώσει ακριβά. Θα κόψουμε την Ελλάδα στα δύο. Από εδώ και στο εξής οι εργαζόμενοι πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, να συμμετέχουμε στις Γ.Σ, να αποφασίζουμε συλλογικά για οποιαδήποτε ενεργεία. Μόνο έτσι θα νικήσουμε, θα αποτρέψουμε το σχέδιο λουκέτου.


Όσο η κυβέρνηση συνεχίζει τον οικονομικό στραγγαλισμό της ΛΑΡΚΟ, είναι η μοναδική υπεύθυνη, μαζί με τη διοίκηση, για οποιοδήποτε εργατικό ατύχημα συμβαίνει. Είναι η μοναδική υπεύθυνη, μαζί με τη διοίκηση, για το σταδιακό σταμάτημα που προκύπτει στο εργοστασίου λόγω έλλειψης ρευστότητας. Αυτήν την στιγμή είναι τρακαρισμένα, 2 καμίνια, Παχυντής και τα 3 περιστροφικά.


Μπορεί να τη χρηματοδοτήσει και να αφήσει τα σάπια. Άμεσα να αποδεσμεύσει τα χρήματα που έχουν δεσμευτεί και ανήκουν στη ΛΑΡΚΟ. Με σχέδιο και χρηματοδότηση, με ευθύνη και έλεγχο από το κράτος να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός της ΛΑΡΚΟ, η παραπέρα ανάπτυξη της.


Γνωρίζουμε ότι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Θα μας αφήσουν απλήρωτους, θα προσπαθήσουν να βάλουν εκκαθαριστή, θα συνεχίσουν την τρομοκρατία με το ρεύμα, θα συνεχίσουν την εγκατάλειψη, τον οικονομικό στραγγαλισμό, τον δρόμο του λουκέτου. Δεν τους φοβόμαστε. Χρειάζεται ετοιμότητα, μαζικοποίηση, αποφασιστικότητα. Αυτή τη στιγμή οι συνάδελφοι σε εργολαβίες και οι μικροί εργολάβοι είναι απλήρωτοι. Η στάση πληρωμών θα γενικευτεί. 
 

Από αυτή την άποψη και όπως συμφωνήθηκε και στο συντονιστικό που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των Σωματείων, προκηρύσσουμε Γ.Σ για ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 05/02/2020 ΣΤΙΣ 12.00 στο κινηματογράφο ΙΛΙΟΝ. Θέμα είναι «καλή ενημέρωση για τις εξελίξεις και αποφάσεις που θα πάρουμε για τη συνέχιση του αγώνα».
 

Από εδώ και πέρα πρέπει να μαζευόμαστε τακτικά για συλλογικές, δημοκρατικές αποφάσεις. Μόνο αν ο αγώνας γίνει υπόθεση όλων μας θα έχει αποτέλεσμα. Η αλληλεγγύη είναι δεδομένη, τις πρωτοβουλίες πρέπει να πάρουμε. Οι εργαζόμενοι έχουν τον πρώτο λόγο και ρόλο. Το συλλαλητήριο μας έδειξε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.


Ο αγώνας συνεχίζεται. Όλοι οι εργαζόμενοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Θα νικήσουμε.




Το Διοικητικό Συμβούλιο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους