Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Λοκρών για την 29/04/2020 συνεδρίαση

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Λοκρών για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 29/04/2020.
Την Τετάρτη 29 Απρίλη καλούμαστε για την 2η “δια περιφοράς” συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λοκρών μετά την εφαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού.
Από τη συνεδρίαση της 18 Μάρτη ως Λαϊκή Συσπείρωση κάναμε ξεκάθαρο ότι θα συμβάλλουμε στην “δια περιφοράς” συνεδρίαση για την λήψη αποφάσεων άμεσης ανάγκης καθώς και για διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν τον Δήμο και την λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.







Ζητήσαμε να ενημερωθούμε εγκαίρως για τις θέσεις των άλλων παρατάξεων όπως και να γνωστοποιηθούν οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους και στα τοπικά συμβούλια του Δήμου μας.
Παρ’ όλες τις καλές μας προθέσεις κάνουμε γνωστό σε όλους ότι από την προηγούμενη συνεδρίαση ενώ έχει περάσει πάνω από ένας μήνας δεν γνωρίζουμε τις αποφάσεις, το σκεπτικό και τις τοποθετήσεις των άλλων δημοτικών παρατάξεων και της δημοτικής αρχής.
Θεωρούμε ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τα θέματα αντιμετώπισης του κορονοϊού στον Δήμο με τους Αντιπεριφερειάρχες χωρίς να παραστούν οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων για να ενημερωθούν και να εκθέσουν τις απόψεις τους για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Όποιος και να είχε την πρωτοβουλία για την σύσκεψη, όφειλε η δημοτική αρχή να καλέσει και τις άλλες δημοτικές παρατάξεις στην έκτακτη αυτή συνεδρίαση.




Θεωρούμε απαράδεκτη την από κοινού ανακοίνωση μετά την συγκεκριμένη σύσκεψη Αντιπεριφερειάρχη και Δημάρχου όπου αποθεώνει την ατομική ευθύνη στο ζήτημα της πανδημίας του κορονοϊού, στοχοποιεί την εργαζομένη στο κρούσμα που υπήρξε σε βιομηχανία της περιοχής και παραπληροφορεί τον λαό αφού και οι πέτρες γνωρίζουν ότι στη συγκεκριμένη βιομηχανία μόνο εκ περιτροπής απασχόληση δεν έχει εφαρμοστεί για τον κορονοϊό αλλά καθημερινά μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς.
Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν υπάρχει ούτε σ’ αυτήν την συνεδρίαση ούτε ένα θέμα που να αφορά την πανδημία του κορονοϊού και την αντιμετώπισή της. Μάταια περιμέναμε να ενημερωθούμε και να συζητήσουμε εκτός από την τυπική αποδοχή των χρηματοδοτήσεων και την εγγραφή τους στον προϋπολογισμό, να συνοδεύονται οι εισηγήσεις από κατανομή των ποσών και συγκεκριμένα σχέδια μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού, της προστασίας των εργαζομένων του Δήμου, της απολύμανσης κάδων απορριμμάτων, κεντρικών δρόμων και των καταυλισμό των Ρομά.
Απ’ ότι φαίνεται θ’ απασχολήσουν κάποιο επόμενο συμβούλιο……………
Ως Λαϊκή Συσπείρωση θέσαμε συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει η Δημοτική αρχή να υλοποιήσει για να συμβάλλει στην ανακούφιση όσων συνδημοτών μας πλήττονται περισσότερο αυτό το διάστημα απ’ την πανδημία του κορονοϊού και από τα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα προτείναμε:
1) Συνεχείς απολυμάνσεις σε Δημοτικά κτίρια, αμαξοστάσιο. Πλύσιμο και διενέργεια απολύμανσης στους κάδους απορριμμάτων. (Χλωριούχα διαλύματα κατέχουν και οι περισσότερες βιομηχανίες της περιοχής που μπορούν να βοηθήσουν).
2) Συνεργασία των υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου με το Κ.Υ. Αταλάντης και τον Υγειονομικό Σταθμό της ΛΑΡΚΟ , προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων η συνταγογράφηση φαρμάκων, ιδιαίτερα στους ανήμπορους κατοίκους της περιοχής μας.
3) Άμεσα να ενισχυθεί η στελέχωση της υπηρεσίας <<ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ>>, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι αυξημένες ανάγκες ιδιαιτέρα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.
4) Καμιά διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού σε λαϊκό νοικοκυριό.
5) Άμεση παρέμβαση για να σταματήσει η πληρωμή διοδίων για όλους τους εργαζόμενους του Δήμου μας που μετακινούνται μέσω της ΝΕΑΣ ΟΔΟΥ.


6) Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του Δήμου που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.
7) Απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη για το επόμενο εξάμηνο και από την υποχρέωση καταβολής κοινόχρηστου χώρου για το συνολικό διάστημα που παραμένουν και θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.
8) Απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν Δημοτική περιουσία και έχουν σταματήσει την δραστηριότητα τους.
9) Απαλλαγή από τροφεία δίδακτρα σε παιδικούς σταθμούς και Δημοτικό Ωδείο.
10) Άμεση διακοπή των διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς τον Δήμο, τόσο των επαγγελματιών όσο και των ιδιωτών.
Θέλουμε ως Λαϊκή Συσπείρωση να καταγγείλουμε το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα στο σύνολο του Δήμου μας δεν έχουν πραγματοποιηθεί βασικές εργασίες (κοπή χόρτων, καθαρισμός πάρκων και κοινόχρηστων χώρων) που είναι υποχρέωση του Δήμου προς τους πολίτες και όχι κάποιο μεγαλεπήβολο έργο με αποτέλεσμα να εμφανίζονται εικόνες εγκατάλειψης στις πόλεις και τα χωριά του Δήμου Λοκρών. Επίσης είναι εύλογες οι διαμαρτυρίες που μας έρχονται καθημερινά από αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μας για την κατάσταση σους ορεινούς και αγροτικούς δρόμους όπου πολλοί συμπολίτες μας δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν καθημερινές και επιβεβλημένες εργασίες στην περιοχή, στα κτήματα και τα ποιμνιοστάσιά τους.
Θέλουμε γι’ άλλη μια φορά στο δημοτικό συμβούλιο και στον λαό της περιοχής να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και την συμπαράστασή μας στα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Μετά τα μέτρα που επέβαλλε ο ειδικός διαχειριστής που διόρισε η κυβέρνηση στη ΛΑΡΚΟ για τους εργαζομένους φαίνεται καθαρά πώς εννοεί η κυβέρνηση την λεγόμενη βιώσιμη λύση που προωθεί για την ΛΑΡΚΟ. Οι δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό των εργατών της ΛΑΡΚΟ σε όποιες μορφές αγώνα επιλέξουν μέσα από τις συνελεύσεις τους.




Μπροστά μας έχουμε τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς που βρίσκει την εργατική τάξη στη χώρα μας και σ’ όλον τον κόσμο εν μέσω πανδημίας. Οι εργαζόμενοι είναι τα μεγάλα θύματα αυτής της “υγειονομικής” κρίσης , που λειτουργεί ως καταλύτης για μια νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση που θα οδηγήσει στην προώθηση των σχεδιασμών και απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων. Η Εργατική Πρωτομαγιά συμβολίζει την ακαταμάχητη διεκδίκηση απέναντι στον ταξικό αντίπαλο. Με αυτό το όπλο στα χέρια μας τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο το 1886, τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης το ’36, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή την 1η Μάη του ’44, όλους τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, όσους θυσιάστηκαν για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Σ’ αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων κοινωνικών λαϊκών αναγκών. Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι μεταφερόμενη αργία, είναι ημέρα Απεργίας των εργατών όλου του κόσμου.
Θέματα ημερήσιας διάταξης:
Θέµα 1ο : Αποδοχή ένταξης ∆ήµου Λοκρών στο πρόγραµµα ΦΙΛΟ∆ΗΜΟΣ ΙΙ, στο πλαίσιο της πρόσκλησης VIII ¨εκπόνηση µελετών και υλοποίηση µέτρων και µέσων πυροπροστασίας στις σχολικές µονάδες της χώρας.
Η εκπόνηση μελέτης και υλοποίησης μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες ασφαλώς και είναι ένα απ’ τα πιο αναγκαία μέτρα που πρέπει να πραγματοποιηθούν στις σχολικές μονάδες του Δήμου μας. Όμως το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ είναι ανέξοδες υποσχέσεις της κυβέρνησης χωρίς πραγματική χρηματοδότηση . Η μόνη ουσιαστική χρηματοδότηση στα προγράμματα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ήταν αυτή που προέκυψε από τη σύναψη δανειακής σύμβασης το 2013 ύψους 200.000.000εκ € μεταξύ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ,η οποία και τελείωσε. Η χρηματοδότηση αυτή έληξε το 2019 όπου δια στόματος Υπουργού Εσωτερικών δόθηκε οριστικό τέλος στο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Πρακτικά το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ είναι ψεύτικες υποσχέσεις που απλόχερα δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ και το χορό των υποσχέσεων αυτών σέρνουν πολλοί Δήμαρχοι και δημοτικές αρχές της χώρας, ανάμεσά τους και η Δημοτική Αρχή του Δήμου Λοκρών . Πρακτικά το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτεί έργα που δεν είναι συμβασιοποιημένα. Για τους λόγους αυτούς απέχουμε της ψηφοφορίας.


Θέµα 2ο : Αποδοχή χρηµατοδοτήσεων από το Υπουργείο Εσωτερικών
Συμφωνούμε ως προς την αποδοχή της χρηματοδότησης και επισημαίνουμε ότι είναι πενιχρή για τον σκοπό και τις ανάγκες του λαού της περιοχής.
Θέµα 3ο : Εισφορά ∆ήµου Λοκρών οικονοµικού έτους 2020 στην Αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία της Αυτοδιοίκησης ¨ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ¨.
Από την εισήγηση φαίνεται ότι η αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία της αυτοδιοίκησης «Παρέμβαση» μόνο μη κερδοσκοπική δεν είναι. Δεν κατανοούμε γιατί κάποια εταιρεία θα πρέπει να παρεμβαίνει σε έργα και δραστηριότητες των Δήμων στην κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη. Πιστεύουμε ότι οι Δήμοι μπορούν από μόνοι τους να κάνουν πράξη το έργο αυτό χωρίς την παρέμβαση κανενός μεσάζοντα. Κατά συνέπεια καταψηφίζουμε την εισήγηση.
Θέµα 4ο : Αποδοχή προσφοράς για την υπηρεσία ηλεκτρονικού εµπορίου i-bank e-Commerce της Εθνικής Τράπεζας.
«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας». Απέχουμε της ψηφοφορίας.
Θέµα 5ο : Έγκριση και ψήφιση αναµορφωµένου πίνακα 5Α Στοχοθεσίας Οικονοµικών Αποτελεσµάτων 2020.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση από θέση αρχής διαφωνούμε με την διαμόρφωση πίνακα στοχοθεσίας οικονομικών αποτελεσμάτων γιατί αυτό δίνει την δυνατότητα στο παρατηρητήριο να παρακολουθεί ασφυκτικά τις δαπάνες των Δήμων προσαρμόζοντάς τες στους στόχους και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης. Αυτή η στοχοθεσία δεν γίνεται με βάση τις ανάγκες του λαού της περιοχής αλλά τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Τέλος οι συγκεκριμένοι καινούριοι κωδικοί είναι εντελώς τυπικό ζήτημα αλλά ο τρόπος που σπάνε
εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του οικονομικού παρατηρητηρίου. Κατά συνέπεια καταψηφίζουμε την εισήγηση.





Θέµα 6ο : Αναµόρφωση προϋπολογισµού
Από την συγκεκριμένη αναμόρφωση φαίνονται οι πραγματικές ανάγκες του Δήμου, για τις οποίες είχαμε επισημάνει κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού ότι δεν ικανοποιούνται με την κατάθεση του συγκεκριμένου προϋπολογισμού και αυτό φαίνεται από την διαχείριση που προσπαθεί να κάνει η δημοτική αρχή με τις συνεχείς αναμορφώσεις. Μεταφέρει ποσά από κωδικούς που δεν θα «ακουμπήσει» προσπαθώντας να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες που δεν καλύπτει ο προϋπολογισμός της φτώχειας και της υποχρηματοδότησης. Καταψηφίζουμε την εισήγηση.
Θέµα 7ο : Τριµηνιαία έκθεση αποτελεσµάτων χρήσης προϋπολογισµού Α΄ τρίµηνου 2020
Η έκθεση αποτελεσμάτων χρήσης προϋπολογισμού 1ου τριμήνου καταγράφει απλώς τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής για το 1ο τρίμηνο του 2020. Ως Λαϊκή Συσπείρωση διαφωνούμε κάθετα με τους στόχους, τις επιδιώξεις και τις προτεραιότητες που βάζει ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή τον οποίον και έχουμε καταψηφίσει. Καταψηφίζουμε την εισήγηση.
Θέµα 8ο : Έγκριση πρακτικού Επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών
Δεν έχουμε αντίρρηση, εγκρίνουμε το πρακτικό της επιτροπής.
Θέµα 9ο : Τροποποίηση Τεχνικού Προγράµµατος 2020
Από τα στοιχεία που μας στείλατε δεν έχουμε επαρκή ενημέρωση ως προς την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος. Ζητάμε την αναβολή του θέματος σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο με φυσική παρουσία και όχι σε «δια περιφοράς» συνεδρίαση.
Θέµα 10 ο : Έγκριση Πολεοδοµικής Μελέτης επέκτασης σχεδίου πόλης Αταλάντης στην Π.Ε. 2(Α΄ΦΑΣΗ)Στη πολεοδομική μελέτη επέκτασης σχεδίου πόλεως Αταλάντης στην Π.Ε. 2 υπάρχουν 61,5 στρ. δασικής περιοχής και δύο ρέματα. Για να συμφωνήσουμε στην συγκεκριμένη μελέτη επέκτασης θα πρέπει να διασφαλίζονται 2 ζητήματα: 1) Ότι δεν υπάρχει περίπτωση ιδιωτικοποίησης της δασικής έκτασης. 2) Για τα ρέματα «Καραγκιόζης» και «Αϊ Γιάννης» θα υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας. Καταψηφίζουμε την εισήγηση.


Θέµα 11ο : Έγκριση σχεδίου Σύµβασης ∆ιαδηµοτικής Συνεργασίας µε το ∆ήµο Αµφίκλειας Ελάτειας (άρθρο 99 του Ν. 3852/2010 )
Με βάση το άρθρο 99 του Ν.3852/2010 δίνεται η δυνατότητα στους Δημάρχους για την παραπέρα εξάρθρωση των εργασιακών σχέσεων στους Δήμους. Ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε καταγγείλει την υποστελέχωση των Δήμων σε επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό γι αυτό και τέτοιου είδους συμβάσεις διαδημοτικής συνεργασίας αποτελούν το όχημα της κατάργησης εργασιακών δικαιωμάτων, μελλοντικών προσλήψεων και ανοχή της μιζέριας και της υποστελέχωσης. Κατά συνέπεια καταψηφίζουμε τη εισήγηση.
Θέµα 12ο : Έγκριση παράτασης σύµβασης προµήθειας καυσίµων και λιπαντικών έτους 2019
Δεν έχουμε αντίρρηση.

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ
ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΛΟΚΡΩΝ
ΚΑΡΑΤΡΑΝΤΟΣ ΘΩΜΑΣ
ΛΥΓΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους