Άλκης Καλογήρου
Η Tesla με τη δήλωση του Έλον Μασκ, τον Ιούλιο, κι ενώ η κρίση της πανδημίας πίεζε κάθε αποτίμηση, είχε ξυπνήσει το ενδιαφέρον για την αγορά νικελίου.
Από τότε ως σήμερα, η τιμή του μετάλλου που διαπραγματεύεται στο London
Metal Exchange είναι ανοδική, ανεβάζοντας το ενδιαφέρον για την
προβληματική ελληνική βιομηχανία νικελίου, τη ΛΑΡΚΟ που όπως λέγεται, βρίσκεται στα ραντάρ των διεθνών ομίλων του κλάδου.
Οταν ο Μασκ παρακαλούσε για νικέλιο
Συγκεκριμένα, ο Έλον Μασκ είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούλιο: «Λοιπόν, θα ήθελα να υπογραμμίσω εκ νέου, προς οποιεσδήποτε εταιρείες εξόρυξης εκεί έξω, παρακαλώ τα ορυχεία να παράγουν περισσότερο νικέλιο. Όπου κι αν βρίσκεστε στον κόσμο, παρακαλώ τα ορυχεία για περισσότερο νικέλιο και μην περιμένετε να επιστρέψει το νικέλιο στα επίπεδα που ήταν οι τιμές του πριν από περίπου πέντε χρόνια. Πηγαίνετε με στόχο την αποδοτικότητα, προφανώς και τη φιλική προς το περιβάλλον εξόρυξη νικελίου σε μεγάλο όγκο. Η Tesla θα σας δώσει ένα τεράστιο συμβόλαιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν τα ορυχεία νεκελίου που έχετε είναι αποδοτικά και δουλεύουν με περιβαλλοντικά ευαίσθητο τρόπο. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι αυτό το μήνυμα μεταδίδεται σε όλες τις μεταλλευτικές εταιρείες. Παρακαλώ βγάλτε νικέλιο».
Σήμερα, τα λόγια του επιβεβαιώνονται καθώς η παραγωγή μπαταριών και η ηλεκτροκίνηση εκτοξεύει την τιμή του νικελίου στις τιμές-ρεκόρ 17.192 δολάρια.
Θετικοί οι οιωνοί για τη ΛΑΡΚO
Και οι οιωνοί είναι θετικοί για τους δύο διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ που έχουν προκηρυχθεί. Και πρόσφατα, ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι αναμένει την «εκδήλωση γνήσιου και ικανού ενδιαφέροντος που θα διασφαλίσει τη συνέχιση της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας νικελίου της ΛΑΡΚΟ, απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος, με βιώσιμους όρους και δημιουργία αξίας για την ελληνική οικονομία». Επίσης είπε ότι «στόχος είναι να καταλήξουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία σε ένα επενδυτικό σχήμα».
Οι δύο διαγωνισμοί
Η ΛΑΡΚΟ αναζητά επενδυτές με δύο διαγωνισμούς έναν από τον Ειδικό Διαχειριστή και έναν από το ΤΑΙΠΕΔ με στόχο να πραγματοποιηθεί η υποβολή δεσμευτικών προσφορών εντός του α’ εξαμήνου του 2021.
Η εταιρεία διαθέτει πέντε μεταλλεία στην Εύβοια, μεταλλεία στον Άγιο Ιωάννη στη Βοιωτία και στην Καστοριά, το λιγνιτωρυχείο Σερβίων στην Κοζάνη, ενώ οι μεταλλουργικές της εγκαταστάσεις βρίσκονται στη Λάρυμνα Φθιώτιδας.
Ο διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ αφορά στη μακροχρόνια παραχώρηση του μεταλλευτικού συγκροτήματος της Λάρυμνας. Ο διαγωνισμός του Ειδικού Διαχειριστή, αφορά στο ενεργητικό της ΛΑΡΚΟ και περιλαμβάνει τις παραχωρήσεις μεταλλευτικών δικαιωμάτων επί των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας (περιοχή Άγιος Ιωάννης) τα αποθέματα μεταλλευμάτων, αγροτεμάχια στην περιοχή της Λάρυμνας και στην Εύβοια, καθώς και τον κινητό και λοιπό εξοπλισμό στην περιοχή της Λάρυμνας.
Η ρήτρα shoot out
Μάλιστα, στους όρους του διαγωνισμού για την ιδιωτική περιουσία της ΛΑΡΚΟ, περιλαμβάνεται ρήτρα shoot out σύμφωνα με την οποία ο προτιμητέος επενδυτής μπορεί να πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό που θα προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ και αντίστροφα. Στόχος της ρήτρας shoot out είναι να προκύψει ένας κοινός πλειοδότης και για τους δύο διαγωνισμούς που αναμένεται να τρέξουν παράλληλα.
Οι διαγωνισμοί θα διενεργηθούν σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και θα προεπιλεγούν εκείνοι που θα πληρούν τα κριτήρια επιλογής που θα καθορίζονται βάσει του διαγωνισμού. Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, οι προεπιλεγέντες ενδιαφερόμενοι της πρώτης φάσης θα υποβάλλουν δεσμευτική προσφορά συνοδευόμενη από εγγυητική επιστολή.
Ο πιθανός επενδυτής και η Βόρεια Μακεδονία
Το fund που απέκτησε την βιομηχανία νικελίου FENI της Βόρειας Μακεδονίας, το 2019, είναι, όπως φημολογείται, ο πιθανός ενδιαφερόμενος και για τη ΛΑΡΚΟ. Η Euronickel το 2018 απέκτησε τη βιομηχανία νικελίου FENI στη Βόρεια Μακεδονία και ολοκλήρωσε εκεί μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις. Σήμερα, η Euronickel ηγείται της ευρωπαϊκής αγοράς σιδηρονικελίου.
Το εργοστάσιο παραγωγής σιδηρονικελίου της «FENI» είχε υπαχθεί σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης τον Νοέμβριο του 2017, έχοντας χρέη άνω των 67 εκατ. ευρώ και περισσότερους από 250 πιστωτές.
Πριν από την εξαγορά, το εργοστάσιο (που ήταν γνωστό ως FENI Industries), πέρασε μια διαδικασία αναδιάρθρωσης με την GSOL να παρουσιάζει ένα επιτυχημένο σχέδιο ως νέος επενδυτής. Σήμερα ονομάζεται Euronickel και απασχολεί περίπου 1000 άτομα και, ακολουθώντας ένα επενδυτικό πρόγραμμα 100 εκατομμυρίων ευρώ, έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα 20.000 τόνων νικελίου με τη μορφή σιδηρονικελίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου