Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ - Πριν η πολιτική της Κυβέρνησης πτωχεύσει την ίδια τη ΛΑΡΚΟ. «Πτώχευσε» η επιχειρηματολογία για τη ΛΑΡΚΟ

Στο ηλεκτρονικό  μας ταχυδρομείο λάβαμε και δημοσιεύουμε: 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΛΑΡΚΟ

  • Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑ (ΣΕΛ)

  • Ένωση Εργαζομένων Εταιρίας «ΛΑΡΚΟ» Α.Ε. Μεταλλεία Εύβοιας

  • Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλωρύχων ΛΑΡΚΟ ο «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ»

  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ & ΣΕΡΒΙΩΝ

  • Συνδικαλιστικό Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Α.Ε. (ΑΘΗΝΑ)

Αρ. Πρωτ. -18-: 05/02/2021


Πριν η πολιτική της Κυβέρνησης πτωχεύσει την ίδια τη ΛΑΡΚΟ. «Πτώχευσε» η επιχειρηματολογία για τη ΛΑΡΚΟ.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Η ΛΑΡΚΟ, από «ένα βαρέλι δίχως πάτο». Από μία «προβληματική επιχείρηση που μπαίνει μέσα κάθε μήνα». Από «μία επιχείρηση που χρωστά 350 εκατομμύρια στη ΔΕΗ και εκκρεμεί  ένα πρόστιμο 136 εκατομμυρίων ευρώ κρατικών ενισχύσεων». Από «μία επιχείρηση που «οι βολεμένοι, κακομαθημένοι και καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι την έφεραν στην αδιέξοδο», τώρα, όλα «τα χρέη» σβήνουν και «έχει προοπτική ανάπτυξης». 

Οι έξι (6) ντόπιοι και ξένοι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου που έδειξαν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση των διαγωνισμών εκποίησης, ανεξάρτητα την στρατηγική που θα επακολουθήσουν στην δεύτερη φάση δεσμευτικών προσφορών, «ρίχνουν» από την κυβέρνηση και το «τελευταίο φύλλο συκής». 


Ο ανυποχώρητος, ενωτικός αγώνας των εργαζομένων. Τα δίκαια αιτήματα και οι σωστές θέσεις για την αξιοποίηση της ΛΑΡΚΟ υπέρ των συμφερόντων όλου του ελληνικού λαού που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, μέσα από τη μεγάλη αλληλεγγύη που γνωρίσαμε και εκφράζεται μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνονται ως σωστά και δίκαια. 

 

 

 


Από τη δημιουργία της ΛΑΡΚΟ μέχρι και σήμερα, 60 έτη, μέσα από σκληρή δουλειά και συνθήκες εργασίας που τα αποτελέσματά τους τα μετράει κάνεις στα νεκροταφεία των χωριών μας και τους σακατεμένους, έχουν παραχθεί σύμφωνα με τα στοιχεία παραγωγής 750. 000 τόνοι νικελίου. 


Η αξία της παραγωγής αυτής  και του συναλλάγματος που έφερε η ΛΑΡΚΟ στην χώρα μας, σε ευρώ προσεγγίζεται στα 750.000 ton χ 20.000€= 15.000.000.000 € (15 δισεκατομμύρια ευρώ).


Την παραγωγή αυτή, σύμφωνα με τις μελέτες και τα επιτυχημένα πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί, θα μπορούσαν να  την αξιοποιήσουν στην παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, καθαρού νικελίου, διαχωρισμό του κοβαλτίου κ.ά. Αλλά δεν το έκαναν. Την υπεραξία δισεκατομμυρίων που χάθηκε από τα κρατικά ταμεία δεν μπορούμε να την προσεγγίσουμε εμείς, οι «αγράμματοι ψεύτες και κακομαθημένοι εργάτες». 


Προσεγγίζουμε όμως με ακρίβεια ότι με πολιτική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, ανεξαρτήτου κόμματος και αποχρώματος, έχουνε χαθεί δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αυτός ο πλούτος που παράχθηκε μέχρι σήμερα με το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων, είτε η ΛΑΡΚΟ ήταν στην ιδιοκτησία του Μποδοσάκη, είτε  την διαχείριση την είχαν οι κυβερνήσεις, δόθηκε σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του εξωτερικού ( με το αζημίωτο βεβαίως για τον Μποδοσάκη, τα golden Boys και τους ημετέρους των κυβερνήσεων) . 


Αυτό το γεγονός, δεν συνέβη γιατί δεν υπήρχαν οι δυνατότητες. Συνέβη επειδή οι πολιτικές πού εφαρμόστηκαν, συνειδητά, εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού,  υπερασπίζονταν ντόπια και ξένα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην κατεύθυνση που τους έδινε η ΕΟΚ και η μετέπειτα Ε. Ε.,


Ο ελληνικός λαός επιβεβαιωμένα έχει κάτω από τα πόδια του απόθεμα άλλους 2.000.000 τόνους νικελίου. Με βάση τους παγκόσμιους χάρτες κοιτασμάτων αυτό αντιστοιχεί στο 90% των αποθεμάτων της Ε. Ε. 


Σύμφωνα με τα λεγόμενα μεγάλων οικονομικών κέντρων, ενόψει της ανάπτυξης στην ηλεκτροκίνηση, μπορεί να καλύψει το 20% των αναγκών που θα δημιουργηθούν στην Ε. Ε. Εμείς, «οι αμόρφωτοι  εργάτες», δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πόσα τρισεκατομμύρια ευρώ θα προσφέρει αυτός ο πλούτος. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε ποιανού τσέπες θα πάνε.  Όμως, με βάση την πολιτική που βιώνουμε μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια  ότι δεν θα πάει στις τσέπες του ελληνικού λαού, των εργαζομένων. 


Έχει αποδειχθεί πώς η ΛΑΡΚΟ δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ κρατική χρηματοδότηση. Ακόμη και τα 35 εκατομμύρια ευρώ που καυχιέται συνέχεια ο κύριος Σταϊκούρας ότι έδωσε η κυβέρνηση για να κάνει και καλά την εκκαθάριση, δεν «πήγαν για τους μισθούς των εργαζομένων» όπως λέει. Πήγαν στην ΔΕΗ  και στους μεγαλοεργολάβους. 


Έχουμε αποδείξει πώς αν γίνει λογαριασμός με τιμές της ενέργειας που ίσχυαν και ισχύουν σε άλλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις της χώρας μας, η ΔΕΗ χρωστάει στη ΛΑΡΚΟ κατά προσέγγιση, το ελάχιστο ποσό  των 100.000.000 ευρώ.


Η υπερχρέωση της ΛΑΡΚΟ ήταν συνειδητή επιλογή απαξίωσης από όλες τις κυβερνήσεις, για να παραδοθούν τα «φιλέτα» της άμεσα στα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Το αποτέλεσα αυτής της πολιτικής στην κυριολεξία τζογάρει στα ζάρια τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της, τους κόπους και τον μόχθο των εργαζομένων, τις θέσεις εργασίας ,το μέλλον των περιοχών που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ.


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Η κυβέρνηση με σαφήνεια επί της ουσίας ζήτησε από τους εργαζόμενους «λευκή επιταγή» και τη συναίνεσή μας για να απολύσει όλους τους εργαζόμενους, για να μας βγάλει έξω από τις εργασίες μας. 


Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα απαντήσαμε όχι στις απολύσεις και ζητήσαμε γραπτώς να μας πει το τι ακριβώς έχει σχεδιάσει η Κυβέρνηση. 


Αν και υπήρχε προγραμματισμένο ραντεβού, ακυρώθηκε. Μέχρι σήμερα δεν μας έχουν απαντήσει. Αναμένουμε.


Σε κάθε περίπτωση τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ θα έρθουν σε κοινή συνεδρίαση όλα τα διοικητικά συμβούλια, θα ενημερωθείτε και από κοινού θα καθορίσουμε τη στάση μας. 


Με ενότητα και αποφασιστικότητα κρατήσαμε την ΛΑΡΚΟ ανοιχτή. Αποκρούσαμε διασπάσεις, αντέξαμε ένα χρόνο αγώνα, είμαστε όλη στις εργασίες μας.


Έχοντας στήριγμα την αλληλεγγύη συνεχίζουμε.


Έχουμε άλλες τόσες αντοχές.


Τα Διοικητικά Συμβούλια

 

 

 

 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους