Τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές τις δεσμευτικές προσφορές για τη ΛΑΡΚΟ. Κι αυτό διότι ακόμη δεν έχουν κλείσει όλοι οι …κρίκοι της αλυσίδας. Ειδικότερα, μόλις την περασμένη εβδομάδα άνοιξε το Virtual Data Room (VDR) για τον διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή, ο οποίος αφορά στην ιδιωτική περιουσία της νικελοβιομηχανίας και ήδη έχουν υποβληθεί από τους υποψήφιους μνηστήρες περί τις 50 ερωτήσεις που αφορούν στη λειτουργία, στον εξοπλισμό, σε περιβαλλοντικά και άλλα ζητήματα. Το αντίστοιχο VDR για τον «δίδυμο» διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη δημόσια περιουσία της ΛΑΡΚΟ _ με βασικό αντικείμενο τη μακροχρόνια παραχώρηση του Μεταλλευτικού Συγκροτήματος της Λάρυμνας και τα δημόσια μεταλλεία Λάρυμνας και Λουτσίου _ είχε ανοίξει από την Μεγάλη Πέμπτη.
Προς τα τέλη του μήνα, όπως αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν την εξέλιξη των δύο παράλληλων διαγωνισμών από πολύ κοντά, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι επιτόπιες επισκέψεις εκπροσώπων των επενδυτών στις εγκαταστάσεις και στα ορυχεία της βιομηχανίας. Έτσι, αφού συγκεντρώσουν όλα τα δεδομένα, τεχνικά και οικονομικά και τα εξετάσουν θα κάνουν τις εκτιμήσεις τους, πριν πάρουν την τελική απόφαση.
Άρα ο στόχος που είχε τεθεί από την κυβέρνηση ότι στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα είχαν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές καθίσταται πλέον ανέφικτος. Γι΄ αυτό το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται ότι θα δοθεί παράταση στην Ειδική Διαχείριση, η οποία βάσει της τελευταίας παράτασης που είχε πάρει (εξαιτίας καθυστερήσεων με τη Διαιτησία) λήγει στις 8 Ιουλίου. Και με δεδομένο ότι ο Αύγουστος είναι «νεκρός» μήνας, οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται από Σεπτέμβριο.
Άλλωστε ακόμη δεν έχει υπογραφεί – παρότι έχει συμφωνηθεί μεταξύ ΛΑΡΚΟ και ΥΠΕΝ – η ανανέωση της ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων), η οποία θα καθορίσει ειδικότερους περιβαλλοντικούς όρους, τη χρήση κατάλληλης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και αναμένεται ότι θα διαλευκάνει πολλά …γκρίζα σημεία που αφορούν κυρίως το εργοστάσιο στη Λάρυμνα.
Σε κάθε περίπτωση, το επενδυτικό ενδιαφέρον όπως διαφαίνεται και από τις ερωτήσεις είναι μεγάλο και συνδέεται κυρίως με τη μεγάλη ζήτηση νικελίου και κοβαλτίου, η οποία προβλέπεται ότι θα αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, καθώς τα δύο υλικά είναι απαραίτητα για την κατασκευή μπαταριών για αποθήκευση ενέργειας ενώ χρησιμοποιούνται και από τις αυτοκινητοβιομηχανίες για την παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Και η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική παραγωγός σιδηρονικελίου στην Ευρώπη και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.
Επίσης, η βιομηχανία «παραδίδεται» ελεύθερη βαρών ή υποχρεώσεων σχετικά με τους εργαζομένους, γεγονός που αποτελεί άλλο ένα δέλεαρ για τους επενδυτές. Ωστόσο, στις …προσθαφαιρέσεις που θα κάνουν οι επενδυτές πριν την τελική απόφαση θα παίξει ρόλο και το κόστος για τον περιβαλλοντικό εκσυγχρονισμό της ΛΑΡΚΟ αλλά και για την αναγέννηση των παλαιών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού της νικελοβιομηχανίας, καθώς και το υψηλό κόστους του ρεύματος.
Οι δύο διαγωνισμοί ΤΑΙΠΕΔ και Ειδικού Διαχειριστή «τρέχουν» σχεδόν παράλληλα, με στόχο να προκύψει ένας κοινός επενδυτής για τη ΛΑΡΚΟ. Είναι αξιοσημείωτο ότι στη short list και στους δύο διαγωνισμούς έχουν περάσει όλα τα ενδιαφερόμενα σχήματα, δηλαδή οι δύο μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η «Μυτιληναίος», καθώς και διεθνείς όμιλοι (Trafigura, Commodity & Mining Insight Irland Limited, AD Holdings AG σε συνεργασία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Solway Investmest Group και Thatisa PLC).
Απο: energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου