Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ - Για εμάς δεν υπάρχει άλλος δρόμος. ΜΟΝΟ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!

 Στο ηλεκτρονικό  μας ταχυδρομείο λάβαμε και δημοσιεύουμε:

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΛΑΡΚΟ

  • Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑ (ΣΕΛ)

  • Ένωση Εργαζομένων Εταιρίας «ΛΑΡΚΟ» Α.Ε. Μεταλλεία ΕΥΒΟΙΑΣ

  • Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλωρύχων ΛΑΡΚΟ ο «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ»

  • Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ & ΣΕΡΒΙΩΝ

  • Συνδικαλιστικό Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Α.Ε. (ΑΘΗΝΑ)

Ημερομηνία: 30/09/2021


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Μετά τη ανακοίνωση της απόφασης των Σωματείων για παράσταση διαμαρτυρίας στον ΥΠΕΝ στις 30/09/2021, κλείστηκε συνάντηση στις 29/09/2021 και ώρα 19.00 μ.μ. με το Υπουργό Περιβάλλοντος και ενέργειας Κο Σκρέκα.

Ο Υπουργός ανοίγοντας την συζήτηση δήλωσε ότι ο διαγωνισμός πηγαίνει πολύ καλά και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ενώ επεσήμανε ως πολύ θετικό ότι υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον από τους τρείς ενδιαφερόμενους επενδυτές. Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον των επενδυτών ώστε να διασφαλίσουν την λειτουργία της ΛΑΡΚΟ την επόμενη μέρα και κατ επέκταση τον μέγιστο αριθμό θέσεων εργασίας.




Ως Υπουργός ενέργειας και περιβάλλοντος δήλωσε ότι είναι έτοιμο προς ψήφιση το σχέδιο της απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων το οποίο ουσιαστικά θα δίνει στον επενδυτή την δυνατότητα συμμόρφωσης σε χρονικό ορίζοντα περίπου έξι ετών, ενώ επεσήμανε ότι προσπαθεί και θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του ώστε να επιτευχθεί ρύθμιση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος του διαγωνισμού.


Αντιλαμβανόμενος την κακή κατάσταση των παραγωγικών μονάδων της εταιρίας καθώς και την ανάγκη επενδύσεων και χρόνου ώστε η εταιρία να μπορέσει να ξαναμπεί σε παραγωγικούς ρυθμούς δήλωσε ότι με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ο επενδυτής πιθανόν να προσλάβει κάποιο μικρότερο αριθμό εργαζομένων για τις επισκευές και συντηρήσεις που απαιτούνται ενώ αργότερα να προσλάβει όσους χρειάζεται για την όποια παραγωγική διαδικασία.


Σε ερώτηση για το αν θα δοθεί παράταση στην Ειδική διαχείριση και αν θα δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση από το Κράτος είτε μέσω του προϋπολογισμού είτε από την επιστροφή των ρύπων επιβεβαίωσε ότι θα δοθεί παράταση χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει την διάρκεια ενώ επεσήμανε ότι είναι πολύ δύσκολο να δοθούν χρήματα από την επιστροφή των ρύπων και άφησε να εννοηθεί ότι σε κάθε περίπτωση θα στηρίξουν την διαδικασία μέχρι τέλους.

Στην συνέχεια πήραμε τον λόγο οι εργαζόμενοι και επισημάναμε για μια ακόμη φορά τα τραγικά λάθη που έγιναν στον τρόπο διαχείρισης της ΛΑΡΚΟ, στην σχεδιασμένη απαξίωση της και στην τραγική εικόνα που παρουσιάζουν οι παραγωγικές μονάδες, εικόνα πολύ χειρότερη από κάθε άλλη φορά και με ολοφάνερη αδυναμία ανάκαμψης.


Δηλώσαμε ότι με τα χρήματα που έχει χρηματοδοτηθεί η εταιρία μέχρι στιγμής που είναι περίπου 100 εκατομμύρια Ευρώ από το Κράτος, την περικοπή των μισθών μας και τα έσοδα των πωλήσεων με τις τιμές του Νικελίου να αγγίζουν τα 20.000 $ /tn ενώ θα έπρεπε να μιλάμε για κερδοφορία και ανάπτυξη μιλάμε για διάλυση, απαξίωση και μαρασμό.


Στην συνέχεια εστιάσαμε στην πολύμηνη ομηρία μας και στην αβεβαιότητα για το μεροκάματο και το μέλλον το δικό μας και των οικογενειών μας ενώ με έντονο τρόπο δηλώσαμε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση και πρέπει να έχουμε επίσημη ενημέρωση για το τι σχεδιάζει η Κυβέρνηση για εμάς.

Παράλληλα τονίσαμε ότι στον Υπουργό ότι θα αποτελέσει μεγάλο σκάνδαλο η κάθε απόπειρα απαξίωσης της τεράστιας αξιοποιήσιμης ποσότητας νικελιούχου σκόνης που έχει συγκεντρωθεί εδώ και χρόνια ως υποπροϊόν της παραγωγικής διαδικασίας και βρίσκεται έξω από το εργοστάσιο με εκτιμώμενη περιεκτικότητα Νικελίου τους 35.000 Τόνους (σημερινής αξίας πάνω του μισού δισεκ. ευρώ) και που μόνο η εξορυκτική της αξία έχει αξιολογηθεί περί τα 120 εκατομμύρια ευρώ.


Σε αυτό το σημείο ο Υπουργός δικαιολόγησε την αγωνία μας, πήρε τον λόγο και είπε ότι σχετικά με το κοινωνικό πακέτο των εργαζομένων δεν είναι υπεύθυνος να μιλήσει αλλά δεσμεύτηκε ενώπιον όλων μας να καλέσει τους δύο Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών με σκοπό την διοργάνωση τετραμερούς διάσκεψης με τα Σωματεία ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα των εργαζομένων.


Από την πλευρά μας σχετικά με το θέμα του κοινωνικού πακέτου που αφορά την διασφάλιση των θέσεων εργασίας αλλά και των δικαιωμάτων των εργαζομένων επισημάνθηκε ότι η Κυβέρνηση με τον νόμο που ψήφισε για την ΛΑΡΚΟ έχει την δυνατότητα να διασφαλίσει τόσο τις θέσεις εργασίας ακόμη και με μετατάξεις στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα όσο και τις αποζημιώσεις των εργαζομένων αρκεί να υπάρχει η Πολιτική βούληση η οποία μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται.


Συμπερασματικά, καμία διασφάλιση της επόμενης μέρας και των θέσεων εργασίας από πλευράς Κυβέρνησης, παντελής διάψευση περί μετατάξεων, ενώ υπάρχει πλέον ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι θα υπάρχει κενό στην εργασία για αδιευκρίνιστο αριθμό εργαζομένων λόγω της κακής κατάστασης του εργοστασίου και των παραγωγικών μονάδων.


Υπάρχει λοιπόν μια πρωτοφανής ομολογία αποτυχίας του σχεδιασμού αυτής της Κυβέρνησης που επιβεβαιώνει τους φόβους και τις ενστάσεις των εργαζομένων ότι οι πρακτικές των Ειδικών Διαχειρίσεων και Εκκαθαρίσεων απαξιώνουν και διαλύουν τις εταιρίες με σκοπό το ξεπούλημα και το πλιάτσικο.


Ο τρόπος διαχείρισης της εταιρίας που αποφασίστηκε λειτουργεί ενάντια στον ίδιο τον διαγωνισμό πώλησης. Απαξιώνει μέρα με την ημέρα την Εταιρία και την παραγωγική της δυναμική έως ότου θα είναι εντελώς ασύμφορη η όποια επενδυτική προσπάθεια.


Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι μετά από 2 περίπου χρόνια συνεχούς αγώνα για την διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και του μεροκάματου δεν υπάρχει τίποτα να μας πουν και να μας δείξουν. Το μόνο που βλέπουμε είναι η γύμνια του Κυβερνητικού σχεδιασμού απαξίωσης και διάλυσης της ΛΑΡΚΟ, η ανυπαρξία σοβαρού σχεδιασμού για τον ίδιο τον διαγωνισμό, την μετάβαση στον ιδιώτη και την επόμενη μέρα και το χειρότερο όλων την πλήρη αδιαφορία και έλλειψη ευαισθησίας για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.


Για εμάς δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

ΜΟΝΟ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!


ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΑΠ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ.


Τα Δ.Σ. των Σωματείων


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους