Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία πώλησης της ΛΑΡΚΟ από το Δημόσιο σε επενδυτές, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για προσπάθεια ολοκλήρωσής των δυο παράλληλων διαγωνισμών -του Ειδικού Διαχειριστή και του ΤΑΙΠΕΔ- εντός Νοεμβρίου. Τα σωματεία των εργαζόμενων εξέπεμψαν SOS χθες μέσω συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν. Οι εκπρόσωποι από τα 5 σωματεία της επιχείρησης σε Αττική, Εύβοια, Λάρυμνα και Καστοριά τονίζουν ότι δεν θα κάνουν πίσω γιατί 1.200 οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο και προαναγγέλλουν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις με κορύφωση στις 13 Νοεμβρίου στην Αθήνα προκειμένου να υπερασπίσουν τα δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας τους.
Η συνέντευξη Τύπου είχε 5 διαφορετικές ενότητες σχετικά με τις σημερινές παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ, τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, το καθεστώς της «εκκαθάρισης εν λειτουργία», τα εργασιακά θέματα και τον εμπαιγμό των εργαζομένων εδώ και 22 μήνες. Οπως υποστηρίζουν, δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για το εάν τους περιλαμβάνουν οι σχεδιασμοί για την επόμενη μέρα της επιχείρησης και τι είδους αποζημιώσεις θα λάβουν σε περίπτωση απομάκρυνσής τους.
Κάνοντας μία εισαγωγή, ο πρόεδρος των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, Ανδρέας Κορέντζελος, μίλησε για διαχρονικό σκάνδαλο εις βάρος των εργαζόμενων παρότι οι παραγωγικές δυνατότητες της κατά βάση εξαγωγικής ΛΑΡΚΟ σε επίπεδο Ε.Ε. με τις σημερινές τιμές των ορυκτών μετάλλων (νικέλιο, κοβάλτιο) θα μπορούσαν να την καταστήσουν ιδιαίτερα κερδοφόρα. Οπως μάλιστα επεσήμανε ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Εδρας, η σημερινή παραγωγή δεν ξεπερνά το 15% των δυνατοτήτων και αυτή η συνειδητή απαξίωση οδηγεί στην πώληση της επιχείρησης από την κυβέρνηση για... 1 ευρώ.
«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν πληρώσει κυριολεκτικά με τη ζωή τους συνειδητές επιλογές απαξίωσης», τόνισε ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Λάρυμνας και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, ο οποίος αναφέρθηκε στις συνθήκες εργασίας και στις αμοιβές των εργαζομένων μεταξύ 700 και 1.100 ευρώ σε συνθήκες ιδιαίτερα επιβαρυντικές για την υγεία τους με 80 νεκρούς συνολικά σε εργατικά δυστυχήματα και εκατοντάδες σοβαρά τραυματίες.
«Σήμερα, από αυτό εδώ το βήμα, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στέλνουμε ένα μήνυμα στον εργατικό κόσμο της χώρας. Οι ζωές 1.200 οικογενειών είναι στον αέρα αλλά δεν έχουμε πει ακόμη την τελευταία μας λέξη. Θα μας βρουν μπροστά τους», τόνισε ο ο Φώντας Αγγελάτος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Μεταλλεία της Εύβοιας. Τέλος, οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στη ΛΑΡΚΟ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, εκτίμησαν ότι δεν είναι εύκολο να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταβίβασης εντός Νοεμβρίου εξαιτίας της εξαιρετικά υψηλής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως και περιβαλλοντικών θεμάτων, όμως εκφράζουν φόβους και για «ξαφνικό θάνατο» με λουκέτο στην επιχείρηση.
Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου