Δείτε απίστευτες διαφορές ανάμεσα σε υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα
Τις προνομιακές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται σε κομβικά υπουργεία όπως το Οικονομικών ξεπερνούν κατά 40%-60%τις αντίστοιχες αποδοχές των εργαζομένων σε άλλα υπουργεία φωτογραφίζει μελέτη των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών για τις μισθολογικές εξελίξεις στο Δημόσιο που έστειλαν στην ΑΔΕΔΥ για να ξεκινήσει ο διάλογος για τον ενιαίο μισθολόγιο.Τις μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμα και τα 1.600 ευρώ τον μήνα, θα προσπαθήσει να εξομαλύνει η κυβέρνηση το ενιαίο μισθολόγιο. Σύμφωνα με την μελέτη ο μέσος μισθός στο δημόσιο φθάνει στα 1.639 ευρώ, ενώ μόνο το 10% των υπαλλήλων που περιλαμβάνεται στο δείγμα αμείβεται άνω των 2.418 ευρώ. Το 0,4% των εργαζομένων του δείγματος πληρώνεται άνω των 5.856 ευρώ.
Τα «χρυσά» υπουργεία
Στην έκθεση αυτή φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι «κερδισμένοι» σήμερα είναι όσοι εργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι λιγότερο «ευνοημένοι» είναι οι υπάλληλοι του υπουργείου Άμυνας. Η διαφορά στις συνολικές αποδοχές ενός νεοδιοριζόμενου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στα δύο αυτά υπουργεία φτάνει στα 850 ευρώ τον μήνα. Το ποσό αυτό σχεδόν διπλασιάζεται (1.616 ευρώ τον μήνα) για όσους έχουν υπηρεσία 33 ετών.
Οι αποδοχές ενός νεοδιόριστου στο υπουργείο Οικονομικών ξεπερνούν κατά 38% έως 41% κατά μέσο όρο τις αποδοχές νεοδιόριστου σε άλλο υπουργείο ενώ οι αποδοχές εργαζόμενου πάνω από 33 χρόνια στο υπουργείο οικονομικών ξεπερνούν κατά 55%-64% τις αποδοχές των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων.
Για παράδειγμα, υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών με 33 χρόνια υπηρεσία και υποχρεωτική εκπαίδευση (δηλαδή με απολυτήριο δημοτικού παλαιότερα ή γυμνασίου) έχει αποδοχές 2.779 ευρώ τον μήνα. Αντιθέτως, υπάλληλος με 33 χρόνια εργασίας στο υπουργείο Παιδείας και πανεπιστημιακή εκπαίδευση, (π.χ. ένας καθηγητής) έχει μηνιαίες αποδοχές ύψους 1.993 ευρώ. Η διαφορά είναι 786 ευρώ τον μήνα.
Μικρότερες οι αυξήσεις για τα άλλα δύο υπουργεία όπου στο Εσωτερικών είναι 8%-12% πάνω από το μέσο όρο και το Δικαιοσύνης 7%-14%.
Οι… χαμένοι
Από τα υπουργεία που φαίνεται ότι ήδη από τις προβλεπόμενες αμοιβές πληρώνουν χαμηλά σε σχέση με τα υπόλοιπα, είναι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το πολιτικό προσωπικό, το οποίο πληρώνει τους νεοδιόριστους 19% με 20% χαμηλότερα από το μέσο όρο των υπουργείων, το υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, τα οποία πληρώνουν από 15% -19% χαμηλότερα από το μέσο όρο και γύρω στο 12% με 13% από την Κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης έως την Κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης αντίστοιχα.
Στο στόχαστρο τα επιδόματα
Στόχος του ενιαίου μισθολογίου θα είναι η εξομοίωση των αποδοχών μεταξύ των υπαλλήλων σε όλα τα υπουργεία που έχουν τα ίδια προσόντα (εκπαίδευση, έτη προϋπηρεσίας και θέση άρα θα περιοριστεί σημαντικά η αναλογία των επιδομάτων προς τον βασικό μισθό). Επί της ουσίας θα περικοπούν σημαντικά τα διάφορα ειδικά επιδόματα ή και θα καταργηθούν ορισμένα. Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία της μελέτης που δείχνουν ότι ο βασικός μισθός του νεοεισερχόμενου σε όλα τα υπουργεία είναι 984 ευρώ τον μήνα. Στο υπουργείο Οικονομικών, όμως, φτάνει μαζί με τα επιδόματα στα 2.076 ευρώ, ενώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στα 1.226 ευρώ.
Με το ενιαία μισθολόγιο, οι αμοιβές θα συνδεθούν και με την παραγωγικότητα των υπαλλήλων, ενώ αναμένεται να αυξηθούν και τα χρόνια που ισχύουν σήμερα για την αλλαγή μισθολογικών κλιμακίων (από 2 έτη σε 3 με 5 έτη).
Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία:
ΝΕΟΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
ΣΗΜΕΡΑ
- Υπουργείο Οικονομικών: 2.309 ευρώ
- Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: 1.260 ευρώ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ 2 ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ
33 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
- ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ 3.524 ευρώ
- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2.070 ευρώ
- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑΣ 1.908 ευρώ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ 2 ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ
17 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σύνολο αποδοχών ανάλογα με τα «έξτρα»
- ΚΛΗΤΗΡΑΣ ΥΠ.ΟΙΚ 2.861 ευρώ
- ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ 1.671 ευρώ
- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 1.981 ευρώ
Απο:Newsbeast
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου