Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Στα ύψη η «ευέλικτη» απασχόληση


Τους 447.920 έφτασαν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με ελαστικές μορφές απασχόλησης, σημειώνοντας αύξηση 17,86%. Πάνω από 25.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το παραδοσιακό «οκτάωρο» Αύξηση κατά 17,86% σημειώνουν τον τελευταίο χρόνο οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης στη χώρα μας, με βάση τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι αναγκάστηκαν την περσινή χρονιά να απαρνηθούν την πλήρη απασχόληση και να στραφούν σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία.

Με βάση τα στοιχεία, το 2010 έφτασαν τους 447.920 οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με ελαστικές μορφές απασχόλησης (όπως είναι η μερική εργασία, οι συμβάσεις έργου κ.ά.). Αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται:

Στην αύξηση των μερικώς απασχολουμένων, που έφτασαν πέρσι τους 340.619 από 272.651 το 2009.

Στην «έκρηξη» της εκ περιτροπής απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκε ο αριθμός των εκ περιτροπής απασχολουμένων από τα 57.825 στα 90.158 άτομα.


Το ίδιο διάστημα, 18.713 άτομα εγκατέλειψαν το «παραδοσιακό» οκτάωρο και απασχολούνται πλέον με μερική απασχόληση. Παράλληλα, 7.540 μισθωτοί αναγκάστηκαν να στραφούν από την πλήρη στην εκ περιτροπής εργασία.


Σημειώνεται πως το ΣΕΠΕ πραγματοποίησε πέρσι 30.695 ελέγχους στην αγορά εργασίας και επέβαλε πρόστιμα ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ. Οι περισσότερες κυρώσεις έχουν επιβληθεί στις υπηρεσίες εστίασης (περιλαμβάνονται από εστιατόρια μέχρι κέντρα διασκεδάσεως) και στο λιανικό εμπόριο (στους δύο αυτούς κλάδους γίνονται και οι περισσότεροι έλεγχοι).


Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, οι έλεγχοι επικεντρώνονται:
Στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, κυρίως για το ωράριο και την εφαρμογή των διατάξεων για τη μερική απασχόληση.

Στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια για τη σωστή εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και την απασχόληση ανασφάλιστων εργαζομένων.
Στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών οργανισμών-τραπεζών, κυρίως για το ωράριο εργασίας.
Στον κλάδο των οικοδομών και των δημοσίων έργων για την υπερωριακή απασχόληση και την ανασφάλιστη εργασία.

Οσον αφορά τις εργατικές διαφορές που «έφτασαν» στο ΣΕΠΕ, οι μισές αφορούν την καθυστέρηση ή μη καταβολή δεδουλευμένων. Παράλληλα, το Σώμα είχε να επιλύσει μεταξύ άλλων διαφορές που αφορούν την καταγγελία σύμβασης εργασίας (19,57%), τη μη καταβολή άδειας και επιδόματος (14,84%) και τη μη καταβολή επιδομάτων εορτών (5,58%).

Τέλος, στην έκθεση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας καταγράφονται αναλυτικά στοιχεία για τις άδειες υπερωριακής απασχόλησης. Συγκεκριμένα, χορηγήθηκαν πέρσι 15.954 άδειες για υπερωρίες που αφορούσαν 274.873 άτομα, ενώ δόθηκαν και 10.821 άδειες για εργασία την Κυριακή (για 187.903 εργαζομένους).

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

«Φέτος συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ένταση τους ελέγχους στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας με αυξημένη παραβατικότητα τόσο για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας όσο και για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας. Παράλληλα σχεδιάζουμε την καταγραφή όλων των μορφών του εργατικού κόστους στη χώρα μας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι ατομικές συμβάσεις, οι συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης κ.ά.», τονίζει ο Μιχάλης Χάλαρης - ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).


ethnos.gr / ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους