Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΕΡΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ


Ρεπορτάζ : Κώστας Καρκαγιάννης
(από την Καθημερινή)
Διχογνωμία επικρατεί μεταξύ κρατών-μελών της Ευρωζώνης και θεσμικών οργανισμών της Ενωσης όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.) και η ΕΚΤ, για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με ιδιώτες πιστωτές σχετικά με... αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Το θέμα πάντως έχει «πέσει» πλέον στο τραπέζι.
Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν δήλωσε το Σάββατο ότι «αποκλείουμε αναδιάρθρωση (του ελληνικού χρέους)», ενώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ προσέθεσε ότι «εφαρμόζουμε το πρόγραμμα (οικονομικής προσαρμογής)». Ωστόσο, η Κομισιόν και η ΕΚΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν χθες γραπτό ερώτημα της «Κ» για το αν ο κ. Ολι Ρεν και ο κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ συμμετείχαν σε τηλεφωνική διάσκεψη με υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 2 Απριλίου στην οποία συζητήθηκε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» δημοσίευσε επίσης άρθρο σύμφωνα με το οποίο υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία συμμετείχαν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Γαλλίδα ομόλογός του κ. Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Ρεν και ο κ. Τρισέ. Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα, ο κ. Ρεν δήλωσε το Σάββατο από την Ουγγαρία ότι «αποκλείουμε αναδιάρθρωση (του ελληνικού χρέους). Εχουμε ένα σοβαρό σχέδιο, το οποίο βασίζεται σε προσεκτική ανάλυση της βιωσιμότητας χρέους». Παρόμοια ήταν η δήλωση του κ. Τρισέ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, όμως, αρκετοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εκτίμησαν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας στις 2 Απριλίου, ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αντλήσει χρηματοδότηση από τις αγορές το 2012 και αναρωτήθηκαν αν θα έπρεπε να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ο κ. Τρισέ αρνήθηκε να συζητήσει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης φοβούμενος ότι θα έπληττε την αξιοπιστία ολόκληρης της Ευρωζώνης και τις τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα. Ο κ. Σόιμπλε μετά το τέλος του άτυπου EcoFin δήλωσε το προηγούμενο Σάββατο ότι δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν η απόφαση για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκίου είναι αρκετή προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης τα ερχόμενα χρόνια. Χθες, Γερμανός αξιωματούχος μιλώντας στην «Κ», αρνήθηκε να διαψεύσει τη συνάντηση που περιγράφει το Spiegel, λέγοντας «δεν μπορώ να την επιβεβαιώσω, δεν γνωρίζω αν έλαβε χώρα».
Προσέθεσε ότι είναι πρόωρο να κρίνει κανείς αν η Ελλάδα θα μπορέσει να βρει χρηματοδότηση στις αγορές το πρώτο τρίμηνο του 2012 και ότι η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους γίνεται από την τρόικα, όχι από τη γερμανική κυβέρνηση. «Θα ήταν άδικο για τον ελληνικό λαό και τις προσπάθειες που καταβάλει να πούμε σήμερα αν θα τηρηθεί το Μνημόνιο σε ένα χρόνο», κατέληξε.
Πάντως, χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Ολι Ρεν αρνήθηκε να διαψεύσει ότι ο Επίτροπος συμμετείχε στη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που αναφέρει το περιοδικό Spiegel. Μάλιστα είπε ότι ο κ. Ρεν «συζητεί σχετικά με την Ελλάδα σε διάφορες ευκαιρίες και ορισμένα ζητήματα είναι εμπιστευτικά για προφανείς λόγους». Παράλληλα η Κομισιόν αρνήθηκε να απαντήσει αν στη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης συμμετείχε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ή αν ενημερώθηκε γι’ αυτήν. Από το υπουργείο ανέφεραν χθες για το θέμα ότι δεν σχολιάζουν αβάσιμες και μη υπαρκτές πληροφορίες.
Τέλος, από την Ουγγαρία ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν -Κλοντ Γιουνκέρ προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειες για μείωση των δαπανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους