Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Οι αποκρατικοποιήσεις… πέφτουν σε τοίχο

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε με την ψήφιση του κοινωνικά σκληρού μεσοπρόθεσμου προγράμματος να φέρει σε πέρας τις οικονομικές υποχρεώσεις που ανέλαβε απέναντι στους εταίρους της ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλίσει την 5η δόση.
Μια σημαντική διάσταση των δεσμεύσεων αυτών αποτελούν και οι αποκρατικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας,
που σύμφωνα με τα φιλόδοξα σχέδια της κυβέρνησης αναμένεται να φέρουν στα κρατικά ταμεία περί τα 50 δις Ευρώ με απώτερο στόχο την μείωση του τεράστιου χρέους.
Δυστυχώς όμως άλλο τα σχέδια επί χάρτου και οι υψηλές στοχεύσεις και άλλο η σκληρή πραγματικότητα της αγοράς. Αυτό φαίνεται να το κατάλαβε καλά και ο υπεύθυνος της διαχείρισης των αποκρατικοποιήσεων και κρατικών στοιχείων, Γιώργος Χριστοδουλάκης που βρέθηκε στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να προσελκύσει επενδυτές.
Σύμφωνα με άρθρο της Guardian οι επικεφαλής μεγάλων funds συγκεντρώθηκαν στην κεντρική αίθουσα του ξενοδοχείου Claridge του Λονδίνου όπου ο Κος Χριστοδουλάκης προσπάθησε να τους «πουλήσει» την πραμάτεια του…(;;;).
Όπως έγινε γνωστό η ανταπόκριση των fund managers ήταν ελάχιστη έως μηδενική! Ο Νίκος Σταθόπουλος, διευθυντικό στέλεχος της BC Partners, που έχει ήδη επενδύσει 3,5 δις Ευρώ στην Ελλάδα, δήλωσε πως η γραφειοκρατία, τα ισχυρά συνδικάτα και η διαφθορά στην δημόσια διοίκηση είναι παράγοντες που αποτρέπουν στον οποινδήποτε να επενδύσει στην Ελλάδα. «Δεν επενδύεις σε μιά χώρα που ξυπνάς ένα πρωινό και διαπιστώνεις ότι έχει ψηφιστεί νέος νόμος που υπονομεύει την επένδυση που μόλις έχεις κάνει» αναφέρει.
Ο Σταθόπουλος εξηγεί πως οι επενδυτές δυσκολεύονται να εκτιμήσουν το μέγεθος του ρίσκου μιας επένδυσης στην Ελλάδα δεδομένης της κατάστασης.
Ο Άρεφ Λάμαν, διευθύνων σύμβουλος της Orion Capital, ήταν λιτός και ξεκάθαρος «Πιστεύω πως δεν υπάρχουν άνθρωποι να αγοράσουν αυτά τα στοιχεία. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια». Ο Κος Λάμαν συνέχισε λέγοντας πως ο διακηρυγμένος στόχος της συγκέντρωσης 50 δις Ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια από την πώληση κρατικής περιουσίας ήταν απλώς ανέφικτος. Ισχυρίζεται πως το χρονοδιάγραμμα απλώς δεν βγαίνει. «Φοβάμαι πως πρόκειται για ξεπούλημα της ελληνικής δημόσιας περιουσίας» είπε.
Όταν μιλάνε για ξεπούλημα τα κόμματα της αριστεράς ίσως ηχεί στα αυτιά πολλών ως μια χιλιοειπωμένη και κουραστική φράση. Όταν το λένε όμως παράγοντες της αγοράς τότε όπως και να το κάνουμε έχει άλλη βαρύτητα. Άλλωστε αυτοί δεν έχουν κανένα πολιτικό ή άλλο όφελος, εκτός αν ακόμα και αυτοί παίρνουν γραμμή από την Πλατεία Ελευθερίας και τον Περισσό. Ποιός ξέρει μπορεί η Orion Capital να επενδύει σε αγανακτισμένους πολίτες για να προπηλακίζουν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ….

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ
Απο: Statesmen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους