Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

“Larco Project”: από το Έψιλον στο σανίδι

Η παράσταση «Larco Project ή Η Εργατική τάξη πάει στον παράδεισο» -θεατρική μεταφορά του σχετικού άρθρου του περιοδικού “Ε” της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας- θα ανέβει στη θεατρική σκηνή το Σεπτέμβριο.
 
Το θεατρικό «Larco Project ή Η Εργατική τάξη πάει στον παράδεισο»  είναι η θεατροποιημένη μορφή του άρθρου της

δημοσιογράφου Ντίνας Δασκαλοπούλου, που δημοσιεύτηκε το 2009 στο περιοδικό «Ε» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, με τίτλο: «ΛΑΡΚΟ: το χρονικό τριών προπωληθέντων θανάτων».

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 28-6-2011 στο θέατρο ΟΜΜΑ Στούντιο και θα επαναληφθεί στις 10 Σεπτέμβρη στο εργοστάσιο της Λάρκο -οργανωμένη από το εκεί σωματείο εργαζομένων- αλλά και στην Αθήνα μέσω της ΑΔΕΔΥ στις 9, 11 και 12 Σεπτέμβρη σε επιλεγμένα σημεία της πόλης, μπροστά σε εργαζόμενους και στην Πλατεία Συντάγματος την Κυριακή 11 Σεπτέμβρη.

Το άρθρο ήταν μια αποκαλυπτική έρευνα για τα εργατικά ατυχήματα που έχουν συμβεί στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, αλλά και την ιστορία της. Όπως αναφέρει σε άρθρο της η ίδια η Ντίνα Δασκαλοπούλου, ο Αντώνης Διαμαντής και οι ηθοποιοί της ομάδας δούλεψαν για ένα χρόνο πάνω στο συγκεκριμένο κείμενο, στο οποίο ενσωμάτωσαν απόσπασμα από το «Καθαρτήριο» του Δάντη, από τις «Ιερές βλακείες» του Γιώργου Κανάκη, από το «Χειμωνιάτικο παραμύθι του Σαίξπηρ, από τη «Ζαν της ντροπής» του Νικολά Γκενκά και ποιήματα του Εμπερίκου, Λειβαδίτη και Βαλαωρίτη αλλά και το «Νερό κι αλάτι», ένα τραγούδι που έγραψαν οι “Υπεραστικοί” για τους μετανάστες απεργούς πείνας.

Το θεατρικό βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά αλλά σε ένα συμβολικό επίπεδο παίρνει μια γενικότερη διάσταση αφού όπως λένε η ΛΑΡΚΟ θα μπορούσε να είναι κάθε εταιρεία και κάθε καμένος εργάτης ο καθένας από εμάς.

Η παράσταση κλείνει εντυπωσιακά, με τους εργάτες να κείτονται ημίγυμνοι επί σκηνής ενώ απαγγέλλουν αποσπάσματα από το κομμουνιστικό μανιφέστο. 

Απο:enet


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους