Γράφει ο Φίλιππος Καραμέτος
Στο έλεος ληστών, διαρρηκτών και πάσης φύσεως «μακρυχέρηδων» βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά, πεζοί και ιδιοκτήτες καταστημάτων που βλέπουν το βιός τους να γίνεται έρμαιο στα χέρια αδίστακτων κακοποιών, οι οποίοι «χτυπούν» καθημερινά, «λεηλατώντας» τις περιουσίες.
Το φαινόμενο είναι καθημερινό. Δεκάδες μεταμεσονύκτιες ληστείες σημειώνονται σε βενζινάδικα, περίπτερα, ταχυφαγεία καθώς αυτά αποτελούν τον εύκολο στόχο. Την ίδια ώρα, διαρρήκτες μπουκάρουν ανενόχλητοι σε διάφορες οικίες, εκκλησίες και επιδίδονται σε πλιάτσικο, ενώ πολύ εύκολα υψώνουν τα όπλα όταν γίνουν αντιληπτοί από τον εκάστοτε ανυπεράσπιστο ιδιοκτήτη.Τα στοιχεία είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Στην Ελλάδα της κρίσης, οι δείκτες εγκληματικότητας παρουσιάζουν εκρηκτική αύξηση, δημιουργώντας αίσθημα τρόμου και φόβου στους πολίτες, με την αστυνομία να υποδύεται τον ρόλο του απλού παρατηρητή, καθώς οι δυνάμεις για περιπολίες δεν επαρκούν και οι ελλείψεις σε εξοπλισμό είναι τεράστιες.
Οι περιπολίες της νεοσύστατης ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και του αστυνομικού της γειτονιάς έφεραν αποτελέσματα, ωστόσο λόγω της ραγδαίας αύξησης της εγκληματικότητας, η αστυνόμευση μοιάζει αδύνατη.
Σπείρες διαρρηκτών δρουν ανενόχλητες σε φτωχογειτονιές της Αθήνας, ενώ ολοένα και συχνότερα παρατηρείται η τάση να επισκέπτονται πλέον και τις πιο κοσμικές γειτονιές του λεκανοπεδίου, όπου διαμένουν εύποροι πολίτες. Ένοπλοι ληστές «μπουκάρουν» σε καταστήματα, ακόμη και όταν υπάρχουν θαμώνες, ξηλώνουν ΑΤΜ τραπεζών, αρπάζουν τσάντες και πορτοφόλια πεζών, επιβατών στα ΜΜΜ, δίχως να υπάρχει φόβος. Παράλληλα, ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν τα κρούσματα εγκληματικότητας και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας. Αν και πριν από μερικά χρόνια η συχνότητα και ο τρόπος δράσης των ληστών- διαρρηκτών φάνταζαν ως σενάρια βγαλμένα από ταινίες του Χόλυγουντ, πλέον αποτελούν καθημερινό εφιάλτη των κατοίκων της Περιφέρειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, τα ποσοστά εγκληματικότητας το 2011 έχουν αυξηθεί σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010.
Δείτε τους πίνακες
Δείτε τα ποσοστά και σε άλλες περιοχές:
«Έβαλαν στο μάτι» τα περίπτερα
Μεροκαματιάρηδες περιπτερούχοι και ιδιοκτήτες καταστημάτων ψιλικών, από τον Άγιο Παντελεήμονα, μέχρι τη Φιλαδέλφεια και από το Παλαιό Φάληρο μέχρι την Κηφισιά νιώθουν απροστάτευτοι και προσπαθούν να περιφρουρήσουν τις περιουσίες τους, καθώς ουκ ολίγες φορές η «πραμάτεια» τους έκανε… φτερά. Η zougla.gr επικοινώνησε με ιδιοκτήτη περιπτέρου στα Βόρεια Προάστια. Πρόσφατα, έπεσε θύμα διαρρηκτών.
Όπως μας εξηγεί, το περιστατικό προστίθεται σε μία μεγάλη σειρά ληστειών στις περιοχές των Βριλησσίων, Πεντέλης, Μελισσίων και Αμαρουσίου. Σπείρα δρα ανενόχλητη κάτω από τη μύτη της αστυνομίας και καρπώνεται πολλές χιλιάδες ευρώ από τα κλοπιμαία. Άλλωστε, τσιγάρα, κάρτες κινητής τηλεφωνίας «μοσχοπουλιούνται» στη μαύρη αγορά.
Όπως μας περιγράφει, λίγο μετά τις 4:00 τα ξημερώματα, δύο άγνωστοι πλησιάζουν το περίπτερό του. Αφού απενεργοποιούν τις λάμπες φωτισμού που είναι τοποθετημένες περιμετρικά, εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι, σπάνε το λουκέτο, ανοίγουν σε κλάσματα δευτερολέπτου την πόρτα και γεμίζουν δύο μαύρες σακούλες σκουπιδιών με όλα τα εμπορεύματα. Στη συνέχεια επιβιβάζονται στο όχημα και γίνονται καπνός.
Συμβουλές για να προστατεύσετε τις περιουσίες σας:
• Τοποθετήστε στην κύρια είσοδο της πολυκατοικίας µηχανισµό αυτόματου κλεισίματος πόρτας.
• Κλειδώνετε την κύρια πόρτα / τις κύριες πόρτες του διαµερίσµατος µε κλειδαριά ασφαλείας.
• Κλειδώνετε πάντα όταν φεύγετε, ακόµα κι αν πρόκειται να απουσιάσετε για µικρό χρονικό διάστηµα.
• Μην αφήνετε ποτέ την κύρια είσοδο ανοιχτή µε στηρίγµατα και προσέχετε ιδιαίτερα αν σας ακολουθήσει κάποιος µέσα στο κτίριο.
• Εγκαταστήστε ένα σύστηµα συναγερµού - ασφαλείας.
• Τα συστήµατα ασφαλείας της κυρίας εισόδου (θυροτηλέφωνο µε οπτική εικόνα), θα πρέπει να σας επιτρέπουν να αναγνωρίζετε και να ελέγχετε τους επισκέπτες σας
• Μην ανοίγετε ποτέ την πόρτα, χωρίς να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τον επισκέπτη.
• Μην αφήνετε ποτέ τις πόρτες των εξόδων κινδύνου ανοιχτές µε στηρίγµατα.
• Μην αφήνετε ποτέ ξεκλείδωτες ή ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα των µπαλκονιών.
• Αποφεύγετε να δίνετε τα κλειδιά του σπιτιού σας σε τρίτους.
• Όταν µετακοµίζετε να αλλάζετε τις κλειδαριές και τα κλειδιά. Μην αφήνετε δεύτερα κλειδιά της οικίας σας, κάτω από γλάστρες ή χαλάκια.
• Μην αφήνετε ποτέ µεγάλα χρηµατικά ποσά ή αντικείµενα αξίας στο σπίτι σας και µην γνωστοποιείτε στον κοινωνικό και επαγγελµατικό σας περίγυρο τα περιουσιακά στοιχεία που φυλάσσεται στην οικία σας.
• Τα γκαράζ και οι αποθηκευτικοί χώροι είναι στόχος.
Γενικές συμβουλές σε περίπτωση ληστείας
• Ειδοποιήστε το "100" ή το Αστυνοµικό Τµήµα της περιοχής σας αν παρατηρήσετε κάτι ύποπτο και φροντίστε να κρατήστε ελεύθερη την τηλεφωνική γραµµή µέχρι να φθάσει η αστυνοµία.
• Αποφεύγετε να διατηρείτε µεγάλα χρηµατικά ποσά ή αντικείµενα αξίας στο χώρο εργασίας σας.
• Μην µεταφέρετε µεγάλα χρηµατικά ποσά. Αν δεν γίνεται αλλιώς µεταφέρετέ τα τµηµατικά.
• Πραγµατοποιήστε τις συναλλαγές σας µε διακριτικότητα.
• Ενεργοποιήστε το συναγερµό µε µυστικότητα και ήρεµες κινήσεις.
• Προσπαθήστε να µείνετε ήρεµοι και να είστε προσεκτικοί σε επικίνδυνες ή απειλητικές καταστάσεις.
• Αν αρχίσουν πυροβολισμοί πέστε στο έδαφος και καλυφθείτε. Θυμηθείτε ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ζωή σας που οφείλετε να προστατέψετε στη διάρκεια µιας ληστείας.
• Μην επιχειρήσετε ηρωισµούς.
• Παρατηρήστε τη φυσική εμφάνιση των κλεφτών και άλλες λεπτομέρειες π.χ. ρούχα, οδό διαφυγής, αριθμό κυκλοφορίας οχήματος κλπ έτσι ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε την Αστυνομία να εντοπίσει τον δράστη ή τους δράστες.
• Μην αγγίζετε τους χώρους όπου κινήθηκαν οι δράστες μέχρι να έρθει η Σήμανση, τυχόν διαρρηκτικά εργαλεία ή άλλα αντικείμενα που άφησαν οι διαρρήκτες πίσω τους.
• Καταγγείλετε το γεγονός στην Αστυνομία.
• Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που θα σας δώσουν οι επιληφθέντες βαθμοφόροι της Αστυνομίας
Η ανέχεια, φτώχεια, εξαθλίωση, απόρροια της κρίσης οπλίζουν τα χέρια των απεγνωσμένων είτε εν δυνάμει, είτε εν γένει ληστών με αποτέλεσμα να παρατηρείται ανησυχητική αύξηση της εγκληματικότητας και μάλιστα να μην υπάρχει ενδοιασμός ακόμη και για την αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής, η οποία για πολλούς μπορεί να αξίζει όσο ένα κινητό τηλέφωνο, ένα πορτοφόλι, μία χρυσή αλυσίδα…
Μείζον κοινωνικό πρόβλημα για το οποίο θα πρέπει η Πολιτεία να μεριμνήσει.
Aπο:zougla
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου