Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ


                                                                                        ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2012

          
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
Στις 15/2/2012 συνεδρίασε το ΔΣ του δήμου Λοκρών και μεταξύ διαφόρων θεμάτων συζήτησε την καταβολή συνδρομής 40.000 ευρώ του Δήμου μας στον ΦΟΣΔΑ, την προσαρμογή του Γ.Π.Σ. μετά από αίτημα της περιφέρειας και του Atalanti Hills,  τη γνωμοδότηση του Δ.Σ. και για συγχωνεύεις, υποβαθμίσεις καταργήσεις σχολείων. Επί των θεμάτων αυτών η Λαϊκή Συσπείρωση τοποθετήθηκε ως εξής:



·             Διαφώνησε για τη καταβολή συνδρομής στο ΦΟΣΔΑ  γιατί σε παλαιότερα συμβούλια αρνηθήκαμε την συμμετοχή του Δήμου σ΄ αυτό το φορέα γιατί τίποτα δεν προσέφερε και δεν προσφέρει, καταγγείλαμε το προωθούμενο νομοσχέδιο ΥΠΕΚΑ το οποίο μεταφέρει αρμοδιότητες στους ΦΟΣΔΑ  για να μπορούν πιο εύκολα να εισχωρήσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων.
Τονίσαμε ότι  για τη λύση αυτού του προβλήματος απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός με δημόσιο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων με επαρκή χρηματοδότηση για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΙ με ανακύκλωση στη πηγή, κομματοποίηση, σταθμούς μεταφορών κλπ με πλήρη επανδρωμένη δημοτική υπηρεσία.

·             Για την προσαρμογή του Γ.Π.Σ επαναλάβαμε όπως και σε προηγούμενος συμβούλιο ότι για μας δεν υφίσταται κανένας λόγος να αλλάξει το υπάρχον ΓΠΣ, είμαστε αντίθετοι στη συγκέντρωση γης σε μονοπωλιακούς ομίλους, διαφωνούμε με την παραχώρηση Δημόσιων Δασικών εκτάσεων. Επισημάναμε ότι ο ισχυρισμός της εν λόγω εταιρίας περί ιδιοκτησίας της δεν ευσταθεί και είναι γνωστό ότι παλιότερα οι κοινότητες Κυρτώνης, Εξάρχου είχαν δώσει αγώνες και κέρδισαν με δικαστικές αποφάσεις τις εν λόγω εκτάσεις. Αν σήμερα «δεν υπάρχουν στοιχεία» γι’ αυτές τις αποφάσεις υπεύθυνος είναι ο πρώην Δήμος Αταλάντης, γιατί σ΄ αυτόν παραδόθηκαν από την πρώην κοινότητα Κυρτώνης. που του παραδόθηκαν.
Καταγγείλαμε ότι το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου και  Atalanti Hills που παρουσιάσθηκε στο Δ.Σ., ακόμα και αν το δεχθεί η εν λόγω εταιρία, είναι φρούδες ελπίδες για να ωραιοποιηθεί η κατάσταση, γιατί κινείται στη λογική της κυρίαρχης τάξης που τα πάντα παραδίδονται στο μεγάλο κεφάλαιο που η ανάπτυξη σχεδιάζεται για τα κέρδη του και εφαρμόζεται μέσα από τον Καλλικράτη ώστε στην περιοχή μας να έχουμε τον νέο τσιφλικά που θα διαφεντεύει τα πάντα.

·           Για το ζήτημα συγχωνεύεις, υποβαθμίσεις, καταργήσεις σχολείων αναπτύξαμε τα εξής:
Η Λ.Σ. είναι κατηγορηματικά αντίθετη στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Διαφωνεί συνολικά με τις αντιδραστικές αλλαγές στη παιδεία που προωθείται από την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου της ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ.
Φυσικά διαφωνεί και με την κατάργηση του ΓΕΛ Λάρυμνας και την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου της από 6/θέσιο σε 4/θέσιο.
Βέβαια το κύριο ζήτημα για μας δεν είναι απλά κατάργηση ή διατήρηση αλλά συνολικότερα τα ζητήματα της παιδείας και τη λογική που η κάθε πολιτική δύναμη βλέπει αυτά. Από αυτή την άποψη δεν ασπαζόμαστε πλήρως τα επιχειρήματα της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Φθιώτιδας. Γιατί  :
«Μέσα σ' όλο τον ορυμαγδό των νέων μέτρων που εξαγγέλλουν και σχεδιάζουν οι εταίροι του μαύρου μετώπου, της ΕΕ και της τρόικας, ήρθαν στη δημοσιότητα τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για νέο κύκλο καταργήσεων ή συγχωνεύσεων σχολείων.
Πιο συγκεκριμένα, η ηγεσία του ΥΠΔΒΜ (με την εγκύκλιο 10112 /Δ4-30/1/2012) στοχεύει σε νέες καταργήσεις σχολείων, με πρόσχημα "την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, την αξιοποίηση των υποδομών και την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας, την παιδαγωγική λειτουργία των σχολείων".
Για ποια παιδαγωγική μιλάει το υπουργείο Παιδείας; Την "παιδαγωγική" των σχολείων χωρίς βιβλία και πετρέλαιο, τα σχολεία της φωτοτυπίας;
Δεν μπορούν να ξεγελάσουν πια κανέναν! Είναι αδύνατον αυτοί που ρημάζουν τη ζωή μας να νοιάζονται για τη μόρφωση των παιδιών μας!
Οι εργαζόμενοι έχουμε  την εμπειρία από τις περσινές συγχωνεύσεις και τα αποτελέσματά τους. Πρόκειται για συνέχιση της βάρβαρης, αντεργατικής πολιτικής, που στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης στήνει στο εκτελεστικό απόσπασμα ό,τι έχει να κάνει με τις λαϊκές ανάγκες.
Αυτό επιχείρησε να κάνει και πέρσι στο σχολείο της Λάρυμνας το οποίο φυσικά δεν το πέτυχε κάτω από τις αντιδράσεις των μαθητών των γονιών εκπαιδευτικών του λαού γενικότερα. Αυτό επιχειρεί και φέτος.
Τι επιδιώκουν:
Τόσο να περικόψουν χρήματα, όσο και να στοιβάξουν τα παιδιά σε πολυδύναμα σχολεία των 300-400 μαθητών σε 25άρια-30άρια τμήματα. Σχολεία που θα μπορούν να προσελκύουν χορηγούς. Σχολεία που τη χρηματοδότησή τους θα την εξασφαλίζουν οι ίδιοι οι γονείς και θα λειτουργούν με φτηνούς και σκυφτούς εκπαιδευτικούς. Σχολεία που θα μαθαίνουν διαφορετικά πράγματα στα παιδιά, θα έχουν διαφοροποιημένο αναλυτικό πρόγραμμα.
Νέο χτύπημα στην ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση των παιδιών του λαού μας.
Απολύσεις χιλιάδων εκπαιδευτικών μέσω της "αξιολόγησης", τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Αυτό είναι το "νέο σχολείο". Αυτά θέλουν με τις καταργήσεις των σχολείων.
Για τα μάτια του κόσμου, η εγκύκλιος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ίδρυσης σχολείων. Πρόκειται για εμπαιγμό! Οι δήμοι που θα προτείνουν ιδρύσεις, θα πρέπει να πούνε πού θα βρούνε και τα λεφτά! Όταν με τα τελευταία βάρβαρα μέτρα ετοιμάζονται νέες περικοπές προς την τοπική διοίκηση ύψους 440 εκατ. ευρώ.
Σκόπιμά οι πολιτικές, κυβερνητικές  δυνάμεις και όσοι συμφωνούν με τη λογική τους στέκονται αποκλειστικά στην οικονομική πλευρά του ζητήματος, που ασφαλώς υπάρχει. Αποκρύπτουν το γεγονός ότι οι καταργήσεις των σχολείων πάνε χέρι-χέρι με το νέο σχολείο της αγοράς. Δίνουν έτσι συγχωροχάρτι, με άλλα λόγια στήριξη, στη στρατηγική του κεφαλαίου και στην κυβέρνηση, γιατί ακριβώς συμφωνούν με το σχολείο της αγοράς.
Αυτό συμβαίνει και για το σχολείο που συζητάμε το κύριο επιχείρημα που αναπτύσσεται στο σκεπτικό της εισήγησης της αρμόδιας διεύθυνσης είναι ότι το σχολείο χρηματοδοτείται για λειτουργικές του ανάγκες από τη Λάρκο.
Αναρωτιόμαστε αν αυτό αύριο για τον οποιοδήποτε λόγο σταματήσει αυτόματα δεν θα προκύψει ζήτημα να καλυφτούν αυτές οι ανάγκες από τον Δήμο; Αν αυτό δεν γίνει δεν θα έχουμε παύσει της λειτουργίας του; ‘H δεν θα κληθούν να πληρώσουν οι γονείς τα έξοδα;
Εμείς λοιπόν λέμε ότι δεν φτάνει να πούμε μονό ΟΧΙ στη κατάργηση και υποβάθμιση των σχολείων της Λάρυμνας. Θεωρούμε ότι συνολικά το ΔΣ πρέπει να καταδικάσει και να εναντιωθεί στις γενικότερες επιλογές που προωθούν για την παιδεία.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση τονίζουμε ότι πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός. Καλούμε τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Δασκάλων, κάθε εκπαιδευτικό να πάρουν πρωτοβουλίες ενάντια στις επιχειρούμενες συγχωνεύσεις. Τους μαθητές, τους γονείς, τα συνδικάτα, τα λαϊκά στρώματα γενικότερα, να σταματήσουν το νέο έγκλημα, να βροντοφωνάξουν:
Όχι στην αξιολόγηση, στις συγχωνεύσεις και στις απολύσεις!
Απορρίπτουμε: Την "αξιολόγηση" σχολείων και εκπαιδευτικών - τη νέα διοικητική δομή - το νέο ολοήμερο σχολείο - τη διαφοροποίηση του προγράμματος στο επίπεδο της Περιφέρειας και του σχολείου - τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.
Διεκδικούμε: Σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, 20 μαθητές ανά τάξη.
Παλεύουμε για:
·       Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Παιδεία - Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία Παιδεία για όλους.
·       Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή - Ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο, χωρίς ταξικές και φυλετικές διακρίσεις - Δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές και Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση».
·       Να μη καταργηθεί το ΓΕΛ Λάρυμνας, να μην υποβαθμιστεί το Δημοτικό της Σχολείο, να αναβαθμιστούν όσα σχολεία χρειάζονται με τους ανάλογους διορισμούς εκπαιδευτικών, χρηματοδότηση κλπ.
 Η ΛΣ σ’ αυτή την κατεύθυνση θα διαθέσει όλες τις δυνάμεις της να μη περάσουν τα σχέδια της πλουτοκρατίας.
Και φυσικά θέλουμε να επισημάνουμε ότι μόνο μια απόφαση του ΔΣ για την διατήρηση και τη μη υποβάθμιση των σχολείων Λάρυμνας δεν φτάνει. Οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν. Έχουμε την περσινή εμπειρία γι΄αυτό. Μόνο όταν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η αναβάθμιση των Λυκειακών τάξεων σε Λύκειο και η μη υποβάθμιση του Δημοτικού της Σχολείου προσωρινά θα έχει λυθεί το πρόβλημα .
Οριστικά λύση στο προβλήματα παιδείας- διατήρησης σχολείων, θα δοθεί από άλλη πολιτική, διαφορετική από την σημερινή του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Από λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους