Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομάδα Μελέτης Χαλκού (ICSG) και την έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα, το 44,8% του χαλκού που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη προέρχεται από ανακύκλωση. Αυτό δεν είναι μόνο ένα ποσοστό – ρεκόρ, αλλά και ένδειξη πως οι ανάγκες για χαλκό καλύπτονται ολοένα και περισσότερο από την ανακύκλωση.
Αυτή η θετική εξέλιξη, μπορεί να προμηθεύει τις συνεχείς αυξανόμενες ποσότητες ζήτησης χαλκού, που σημείωσαν αύξηση 250% από την δεκαετία του ‘60.
Παράλληλα, μειώνει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, εξασφαλίζοντας έτσι διαθέσιμες ποσότητες χαλκού για τις επόμενες γενιές. Ένας υπολογιστής περιέχει 1.5 κιλό χαλκού, ένα τυπικό σπίτι2 περίπου 100 κιλά και μια ανεμογεννήτρια 5 τόνους. Υπολογίζοντας πως ο χαλκός μπορεί να ανακυκλωθεί εκατό τις εκατό απεριόριστες φορές, χωρίς να χάνει την αποδοτικότητα του, έχουμε κίνητρο να εξασφαλίσουμε ότι, τα προϊόντα και τα απόβλητα χαλκού επεξεργάζονται σωστά όταν φτάνουν στο τέλος της χρησιμότητας τους. Εξάλλου, ο χαλκός από κάποιο κινητό μπορεί να καταλήξει στις σωληνώσεις ενός σπιτιού!
Το ποσοστό του 44.8% που προέκυψε από την έκθεση της ICSG, δεν είχε εμφανιστεί πριν από αυτή την χιλιετία. Επιπλέον, δίνει το προβάδισμα στην Ευρώπη, η οποία είναι πολύ μπροστά από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 33.8%. Η ανακύκλωση του χαλκού, έχει γίνει ένα σημαντικό μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού, της διατήρησης των τοπικών πόρων, της απασχόλησης στις τοπικές θέσεις εργασίας, της εξοικονόμησης στην υγειονομική ταφή σκουπιδιών, και τέλος παρέχει κίνητρα για την ανακύκλωση άλλων υλικών.
Το 2010, 2.25 εκατ. τόνοι χαλκού επαναχρησιμοποιήθηκαν, σημειώνοντας αύξηση 14% σε διάστημα ενός χρόνου, προερχόμενοι από το τέλος του κύκλου ζωής των προϊόντων και των ανακυκλωμένων απορριμμάτων χαλκού, άμεσα από το εργοστάσιο (άμεση τήξη). Αυτή η αύξηση της ανακύκλωσης του χαλκού, είναι αποτέλεσμα της αύξησης χρήσης του μετάλλου στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Ο χαλκός, είναι πανταχού παρόν στον σύγχρονο οικιακό εξοπλισμό και ειδικότερα σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις, μηχανές, ηλιακά συστήματα και σε «έξυπνα κτίρια». Από τα μέσα της δεκαετίας του 60, η παγκόσμια ζήτηση για καθαρό χαλκό, έχει αυξηθεί περισσότερο από 250% (από 5 σε 18 εκατομμύρια τόνους). Η εξόρυξη χαλκού σε ορυχεία, παραμένει εξίσου σημαντική προκειμένου να ικανοποιηθεί η αυξανόμενη ζήτηση. Εξασφαλίζοντας επαρκείς ποσότητες χαλκού για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών της κοινωνίας, απαιτούνται και υψηλότερα επίπεδα αποκατάστασης και ανακύκλωσης, παράλληλα με ουσιαστικές επενδύσεις στη βιομηχανία εξόρυξης του. Από το προϊόν έως το εργοστάσιο και από το εργοστάσιο στο προϊόν: ο χαλκός είναι 100% ανακυκλώσιμος απεριόριστες φορές.
Απόβλητα χαλκού
Το 1.5 κιλό χαλκού από έναν υπολογιστή, μπορεί να ανακυκλωθεί και να μετατραπεί σε 4 μέτρα σωλήνα. Αυτό γίνεται γιατί ο χαλκός ανακυκλώνεται 100%. Σε αντίθεση με άλλα υλικά, ο χαλκός μπορεί να συλλέγεται, να ανακυκλώνεται και να επαναχρησιμοποιείται σε πολλαπλές μορφές, χωρίς να χάνει την αποδοτικότητα του ή τις ιδιότητες του. Ο ανακυκλωμένος χαλκός, είναι ίδιος με αυτόν που προέρχεται από την εξόρυξη του μετάλλου.
Οτιδήποτε είναι κατασκευασμένο από χαλκό μπορεί να ανακυκλωθεί, και λαμβάνοντας υπόψη τους υψηλούς ρυθμούς που η Ευρώπη καταναλώνει προϊόντα από χαλκό, αυτό το γεγονός μας εξασφαλίζει μεγάλα αποθέματα. Για παράδειγμα, ένα αμάξι περιέχει 25 με 50 κιλά χαλκό, ενώ ένα τρένο ταχείας κυκλοφορίας έως και 10 τόνους. Ένας τόνος χαλκού που χρησιμοποιείται σε μετασχηματιστές, εξοικονομεί 200 τόνους ρύπων διοξειδίου του άνθρακα κατά της διάρκεια της χρήσης του. Όλος αυτός ο χαλκός, συμπεριλαμβανομένου του ανακυκλωμένου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά. Μέσα στα σπίτια μας, όπου έχουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε, σωλήνες νερού, φύλλα για τις στέγες καθώς και για την εξωτερική διακόσμηση, όλα κατασκευασμένα 100% από ανακυκλωμένο χαλκό.
Απο: energyin
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου